Näin Metsä Group ottaa luontokohteet huomioon
Metsä Group tekee paljon työtä, jotta jokainen luontokohde säästetään korjuun yhteydessä.
Metsä Group
Luontokohteiden säästämisen takana on pitkä ketju, jossa tieto kulkee viranomaiselta metsäasiantuntijalle ja lopulta metsäkoneen kuljettajalle. Prosessi käynnistyy puukaupan yhteydessä.
– Metsä Group tekee valtaosan puukaupoista pystykaupalla, joten yhtiö myös vastaa hakkuista. Käytännön puunkorjuuta ja -kuljetusta hoitavat yhtiön sopimusyrittäjät, Metsä Groupin Rauman hankintapiirin piiripäällikkö Antti Tuomisto kertoo.
Ennen puunkorjuun aloittamista Metsä Groupin metsäasiantuntija tekee Suomen Metsäkeskukselle metsänkäyttöilmoituksen. Tarvittaessa metsäkeskus välittää ilmoituksen ELY-keskukseen ohjeistuksia varten, kuten silloin, jos kohde sisältää erityisiä luontoarvoja. Metsä Group välittää ohjeistukset sopimusyrittäjälle ja ne täydennetään järjestelmätietoihin.
Metsäasiantuntija suunnittelee korjuun, ja päättää puiden varastopaikan ja reitin sinne. Hän kirjaa ohjeistuksiin leimikon erityispiirteet, kuten luontokohteet. Kohteet näkyvät hakkuukoneen ja kuormatraktorin kuljettajan sähköisessä kartassa, joka sisältää tietoa suojelualueista, vesistöistä ja niiden suojavyöhykkeistä sekä uhanalaisista eliölajeista.
Hakkuukoneen kuljettaja suunnittelee työnkulun metsässä ja päättää, missä sijaitsevat ajourat. Hän ottaa huomioon luontoarvot, puuston, maaston muodot, maan kantavuuden, sään ja hakkuukohteen muut erityispiirteet.
– Näin varmistetaan, että noudatetaan lainsäädäntöä, viranomaisten suosituksia, sertifiointikriteerejä ja Metsä Groupin toimintaohjeita, Tuomisto sanoo.
– Puunkorjuun suunnittelun pitkässä tapahtumaketjussa koneenkuljettaja on viimeinen ja erittäin tärkeä lenkki. Jos hän huomaa hakkuukohteessa jotain suunnitelmasta poikkeavaa, hänen velvollisuutensa on keskeyttää työ ja ottaa yhteyttä Metsä Groupiin.
Metsä Group tekee vuodessa noin 30 000 puukauppaa. Vuosittain Metsä Group kirjaa yleensä yksittäisiä luontokohteisiin liittyviä virheitä, joiden taustalla ovat tyypillisesti riittämättömät karttamerkinnät tai inhimilliset virheet. Ne tulevat ilmi kuljettajan itse esille nostamina, yhtiön tarkastuksissa tai viranomaisen tarkastuksissa.
– Suhtaudumme virheisiin vakavasti ja seuraamme niitä, Tuomisto painottaa.
Metsä Group kehittää toimintaansa jatkuvasti. Yksi esimerkki tästä ovat uudistavan metsätalouden periaatteet, jotka yhtiö on kehittänyt ja joita se on sitoutunut noudattamaan.
Uudistavan metsätalouden periaatteet tarkoittavat, että metsäluonnon tila vuoteen 2030 mennessä paranee ja että muutos voidaan todistaa mittauksilla. Tuomiston mukaan periaatteita viedään käytäntöön useilla toimilla, jotka ovat osa Metsä Groupin jokapäiväistä työtä suomalaismetsissä.
– Yhtenä toimenpiteenä lanseerasimme vuonna 2023 Metsä Group Plus -hoitomalli, jossa metsien luonnonhoidon taso on nostettu sertifiointijärjestelmiäkin mittavammaksi. Alkuvuonna 2024 noin kolmannes puukaupoista tehtiin Metsä Group Plus -mallin mukaisesti.
Tuomisto on aloittanut piiripäällikkönä Raumalla syyskuun alussa. Aiemmin hän toimi vastaavassa tehtävässä Tampereella.
– Taustani on Rauman piirillä metsäasiantuntijana, joten metsät ja monet metsänomistajista ovat minulle tuttuja. Hienoa päästä jatkamaan yhteistyötä uudessa roolissa, Tuomisto kertoo.