Onko suunta hukassa?
Starttikoulutukset selkiyttävät tulevaisuuden työuraa tai koulutusta
Haluaisitko vaihtaa alaa, mutta et oikein tiedä, mistä uusi ura löytyisi? Vai kaipaatko valitsemallesi uralle vahvistusta? Näissä tapauksissa Ammattistartti-koulutus tai Nuorten startti -koulutus voivat olla yksi mahdollisuus.
Jos joutuu työttömäksi tai elää työttömyysuhan alla, alkaa usein miettiä omaa alaansa. Onko työskentely tällä alalla toiveideni täyttymys? Mitä muita mahdollisuuksia minulla olisi työllistyä? Mitä minä haluaisin tehdä?
– Jos oma ala ei vielä ole löytynyt tai alalle uudelleen työllistyminen kaipaa vahvistusta esimerkiksi sen vuoksi, että omista opinnoista on jo aikaa, on Ammattistartti-koulutus hyvä vaihtoehto. Siinä työnhakija pääsee tutustumaan eri alojen koulutuksiin ja työelämään, Satakunnan TE-toimiston työvoimakoulutuksen asiantuntija Noora Häyhtiö sanoo.
Ammattistarttikoulutuksia on tarjolla koko Satakunnan alueella. Uusia koulutuksia tulee hakuun useita kertoja vuodessa Sataedun ja WinNovan eri toimipisteissä. Lisäksi tänä syksynä on ensimmäistä kertaa haku Nuorten startti -koulutukseen. Se on tarkoitettu 20–29-vuotiaille nuorille.
– Nuorten startti -koulutuksen kohderyhmä on muuten sama kuin ammattistartissakin, se on tarkoitettu Satakunnan TE-toimiston työttömyysuhan alaisille tai työttömille työnhakijoille, ELY-keskuksen koulutusasiantuntija Olli Sipilä kertoo.
Nuorille suunnatuista starttikoulutuksista ei vielä ole kertynyt kokemusta, mutta Ammattistarttien palaute on ollut hyvää.
– On hienoa kuulla, miten koulutuksen kävijä kertoo löytäneensä oman polkunsa, Noora Häyhtiö mainitsee.
Jos starttikoulutukset kiinnostavat, kannattaa suunnata TE-palveluiden nettisivuille. Jos te-palvelut.fi-sivustolla klikkaa haussa olevat työvoimakoulutukset ja valitsee alueeksi Satakunnan, pääsee näkemään koko alueen työvoimakoulutukset.
– Näin syksyllä tarjontaa on paljon, sillä haussa on useita kymmeniä työvoimakoulutuksia. Parhaillaan on käynnissä varsinaiset hakijan markkinat, Häyhtiö kertoo.
Muista työvoimakoulutuksista starttikoulutukset eroavat juuri siinä, että osallistuja pääsee halutessaan tutustumaan useampaan eri alaan.
– Koulutuksen aikana jokaiselle osallistujalle räätälöidään oma yksilöllinen polku. Tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen työnhakija joko työllistyisi tai hänelle selviäisi suunta jatko-opintoihin, Sipilä sanoo.
Ammattistarttikoulutukset ovat suosittuja, joten hakijoita koulutuksiin on paljon. Valinnoissa painotetaan esimerkiksi sitä, kuka hyötyisi koulutuksesta eniten ja kenellä on suurin koulutustarve.
– Tärkeintä on oma motivaatio koulutusta kohtaan. Meidän tehtävänämme on edistää työllistymistä, joten jokaisen hakijan tilanne katsotaan henkilökohtaisesti. Ja jos ensimmäisellä kerralla ei tule valituksi koulutukseen, kannattaa hakea uudelleen, Häyhtiö ohjeistaa.
Satakuntalaisissa yrityksissä pulaa työntekijöistä on erityisesti metalli- ja elintarviketeollisuudessa.
– Aina eivät työnhakijoiden koulutusalatoiveet ja alojen tövoimantarve kohtaa. Esimerkiksi ravintola-ala on nyt hätää kärsimässä. Koska alan työllisyystilanne on koronan vuoksi ollut vaikea, on alalta lähdetty muihin töihin. Myös hoiva-alalla on suuri tarve tekijöille, Noora Häyhtiö mainitsee.
Häyhtiön ja Sipilän mielestä starttikoulutusten etu on juuri siinä, että alaan pääsee tutustumaan helposti.
– Koulutuksessa hakijalle selviää nopeasti se, onko jokin ala se oma juttu. Jos se ei ole, voi tutustua toiseen alaan. Osa taas ymmärtää, että tämä on juuri sitä, mitä olen aina halunnut tehdä.
Miten hakeudut työvoimakoulutukseen:
1. Tutustu haussa olevaan työvoimakoulutukseen osoitteessa te-palvelut.fi
2. Ole yhteydessä omaan vastuuvirkailijaan. Hän tuntee oman tilanteesi parhaiten ja osaa antaa neuvoja hakemiseen. Vaihtoehtoisesti saat vinkkejä puhelimitse TE-toimiston koulutusneuvonnasta numerosta 0295 020 702.
3. Täytä hakemus huolellisesti koulutuksen esittelyn yhteydessä olevasta linkistä.