Opiskelu mahtuu aikuisenkin elämään
Joustava ammatillinen koulutus palvelee myös aikuisten elämäntilanteita. Paras keino löytää itselle sopiva opiskelumuoto on kysyä suoraan WinNovasta.
Moni ei tule ajatelleeksi, että jopa yli puolet ammatillisen koulutuksen opiskelijoista on aikuisopiskelijoita. Nykyään aikuisenkin on helppo opiskella, sillä ammatillisen koulutuksen opintopolut ovat joustavammat kuin koskaan. Ne voidaan räätälöidä hyvin monenlaisiin elämäntilanteisiin sopivaksi. Koko tutkintoa ei ole pakko suorittaa kerralla, vaan myös tutkinnon osien suorittaminen on mahdollista. Lisäksi lähes kaikkiin tutkintoihin voi hakeutua jatkuvan haun kautta, eli käytännössä opiskelun voi aloittaa joustavasti ympäri vuoden.
WinNovassa aikuinen voi täydentää osaamistaan kaikissa työuransa vaiheissa perustutkinnosta esimies- ja johtamiskoulutuksiin asti. Perustutkintojen lisäksi WinNovassa voi suorittaa ammattitutkintoja, erikoisammattitutkintoja, tutkinnon osia sekä kortti- ja pätevyyskoulutuksia.
WinNovan opinto-ohjaaja Sari Karasti sekä kasvatus- ja ohjausalan lehtori Elina Harju-Vahekoski näkevät työssään aikuisopiskelun moninaiset mahdollisuudet ja vaihtoehdot.
- Jokaisella aikuisopiskelijalla on aivan omanlainen opintopolkunsa, vaikka he suorittaisivat samaa tutkintoa. Joku käy koulussa päiväsaikaan viitenä päivänä viikossa niin kuin nuoretkin. Toinen puolestaan suorittaa monimuoto-opintoja, joihin kuuluu paljon verkossa tapahtuvaa itsenäistä opiskelua ja muutama ilta-aikaan tapahtuva lähiopetustunti viikossa. Kolmas on oppisopimusopiskelija ja käy lähiopetuksessa ehkä vielä harvemmin.
Aikuisen elämässä riittää laskuja ja kuukausittaisia menoja. Harvalla on varaa heittäytyä perinteisen KELA:n opintotuen varaan, vaikka sekin on aikuisopiskelijalle mahdollista. Sari Karasti kertoo, että elannonhankkimisen ei kuitenkaan tarvitse olla este opiskelulle, sillä rahoitusvaihtoehtoja on monenlaisia.
- Suuri osa aikuisopiskelijoista on oppisopimusopiskelijoita. Se edellyttää sitä, että henkilöllä on opiskeltavaan alaan ja suoritettavaan tutkintoon liittyvä työpaikka, josta hän saa myös palkan. Vaihtoehtoisesti opiskelija voi käydä töissä ja olla sivutoiminen opiskelija. Silloin opintoja suoritetaan monimuoto-opintoina, jotka tapahtuvat omalla ajalla työn ohessa. Tällainen järjestely sopii esimerkiksi silloin, jos henkilö haluaa opiskella jotain aivan muuta alaa, kuin hänen nykyinen työnsä.
- Mikäli työn ja opintojen yhdistäminen tuntuu liian raskaalta, yksi vaihtoehto on ottaa töistä opintovapaata. Opintovapaalla opiskeleva voi saada aikuiskoulutustukea opintojensa ajaksi. Myös vuosilomia voi hyödyntää, ja käyttää ne opiskeluun. Silloin töistä ei tarvitse olla poissa niin pitkää aikaa kerrallaan.
Karasti jatkaa, että työttömän tai työttömyysuhan alaisen aikuisen kannattaa aina ennen opintoihin lähtemistään selvittää TE-toimistosta mahdollisuutensa työttömyysetuudella tuettuun omaehtoiseen opiskeluun. Jos henkilö vaihtaa alaa terveyssyistä, vakuutus-yhtiöstä voi kysellä ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuutta.
Harju-Vahekoski kertoo, että monelle on iloinen yllätys, kuinka vielä aikuisenakin voi oppia uusia asioita.
- Aikuisopiskelijoissa näkyy elämänkokemus, mistä on paljon hyötyä opiskelemisessa. Aikuisryhmissä kokemusten jakaminen ja vertaistuki ovat usein opiskelun suola, josta saa voimaa ja jaksamista arjen pyörittämiseen.
WinNovasta tukea myös aikuisopiskelijan erilaisiin tilanteisiin
WinNovan opiskelijana käytössäsi ovat ohjauksen ja erityisen tuen palvelut. Opiskelijana saat opinto-ohjausta, uraohjausta työllistymiseen, tukea oppimiseen Oppipajoilla sekä tarvittaessa erityisopettajan tukea. Lisäksi WinNova tarjoaa myös opintoihin ohjaavia ja valmistavia koulutuksia.
Lisää opiskelijaksi hakeutumisesta:
hakupalvelut@winnova.fi, p. 044 455 8500 • www.winnova.fi
Vinkki!
Laske aikuiskoulutustukesi työllisyysrahaston laskurilla! www.tyollisyysrahasto.fi