Oppisopimuksella keittiölle omasta talosta
Kahden lapsen äidille Oona Keskimäelle oli iso asia, ettei hänen tarvinnut lähteä istumaan täyspäiväisesti koulun penkille. Kokin paperit ovat pian kourassa.
Oona Keskimäki työskenteli Porin palveluliikelaitoksella vakituisena laitoshuoltajana Meri-Porin Yhtenäiskoululla yli neljä vuotta. Noin vuosi sitten hän alkoi kaivata työhönsä vaihtelua ja uusia haasteita. 29-vuotias nainen kertoi työnantajalle halustaan vaihtaa keittiöpuolelle.
Nyt Keskimäki suorittaa ravintola- ja catering-alan perustutkintoa oppisopimuksella ja on valmistumassa kokiksi. Työnantaja on edelleen Porin palveluliikelaitos, mutta työtehtävät ovat vaihtuneet. Keskimäki työskentelee nyt Maantiekadun Ravintokeskuksessa. Siellä valmistetaan ruokaa Porin kaupunginsairaalan osastoille, henkilöstöravintolaan ja Porin kaupungin palvelutaloihin sekä päivätoimintapaikkoihin.
Perheellisenä ihmisenä Keskimäelle oli tärkeää, että palkka juoksee opiskelujen aikanakin. Oppisopimusopiskelussa häntä miellyttää myös käytännönläheisyys.
– Olen sellainen, että opin parhaiten tekemällä, Keskimäki kertoo.
Keskimäen työpaikkaohjaajana toimii Katri Halme. Halme on iloinen, että Keskimäki kouluttautuu keittiölle, sillä nykyisessä keittiöhenkilökunnassa on jo iäkästäkin väkeä.
Halme ei usko oppisopimusopiskelijan erityisemmin kuormittavan muuta henkilökuntaa, sillä oppisopimusopiskelijalla on motivaatio korkealla ja halu oppia uusia asioita. Keskimäki saa perehdytyksen joka kerta, kun eteen tulee uusi työtehtävä. Samalla tavalla toimittiin myös hänen aikaisemmassa työssään laitoshuoltajana. Siinä mielessä mikään ei ole muuttunut. Halme kuvailee ohjattavaansa nopeaksi oppijaksi, jolle asiat jäävät kerrasta mieleen.
WinNovan työelämäpalveluiden palveluvastaava Leena Palenius kannustaa työnantajia, että nyt jos koskaan yrityksillä on loistava tilaisuus lisäkouluttaa henkilöstöään oppisopimuksella. Vuonna 2018 tapahtuneessa ammatillisen koulutuksen reformissa oppisopimus koki varsinaisen muodonmuutoksen. Sitä voi nyt kuvailla sanoin ketterä ja joustava.
– Nykyään ammatillisessa koulutuksessa aina huomioidaan se, mitä opiskelija jo ennestään osaa. Siksi jokaisen opintopolku on erilainen ja eri mittainen. Sama pätee myös oppisopimukseen, Palenius muistuttaa.
Työpaikalla oppisopimusopiskelijalle nimetään työpaikkaohjaaja, joka on hänen ohjaamisestaan vastuussa. WinNova järjestää työpaikkaohjaajille koulutuksia lähi- ja verkko-opintoina. Työpaikkaohjaajakoulutus on työnantajalle ja työpaikkaohjaajalle maksutonta.
Yksi suurimpia muutoksia menneisyyden oppisopimukseen verrattuna on se, että enää työnantajan ei välttämättä tarvitse sitoutua oppisopimusopiskelijaan kokonaisen tutkinnon suorittamisen ajaksi. Opiskelija voi suorittaa oppisopimuksella tutkinnon osan tai jopa vain osan tutkinnon osasta. Työsuhteen keston minimivaatimus on niinkin vähäinen kuin kaksi viikkoa. Siksi oppisopimusopiskelijan voi nykyään helposti palkata esimerkiksi kiireapulaiseksi, tai kesälomasijaiseksi.
Kuin kirsikkana kakun päällä, tänä keväänä WinNovassa otettiin käyttöön sähköinen allekirjoittaminen ja luovuttiin kokonaan oppisopimuspapereiden lähettelystä maapostin mukana. Sähköinen allekirjoitus onnistuu verkkopankkitunnuksilla tai mobiilitunnistautumisella. Lippuset ja lappuset jäävät menneeseen aikaan.
Oppisopimuksen ABC:
- Opiskelija hankkii itse työpaikan
- Opiskelija on vähintään 15-vuotias
- Työtä on vähintään 25 tuntia viikossa
- Palkka on TES:n mukainen
- Opiskelijalle on nimetty työpaikkaohjaaja
- Työtehtävät soveltuvat tutkintoon tai sen osaan
- Lisätietoja: www.winnova.fi/oppisopimus ja oppisopimus@winnova.fi
- Valtakunnallista oppisopimusviikkoa vietetään 4.-10.10.2021.
Työpaikkaohjaaja! Ilmoittaudu WinNovan maksuttomaan työpaikkaohjaajakoulutukseen: www.winnova.fi/tyopaikkaohjaaja
https://www.oppisopimus.fi/