Työvoimapulaan ratkaisu voi löytyä RekryKoulutuksesta
RekryKoulutuksella työnantajan on mahdollista saada juuri tiettyyn tehtävään koulutettuja osaajia.
Työmarkkinoilla tilanne on vähitellen palaamassa samaan kuin se oli aikana ennen koronaa. Työttömien työnhakijoiden määrä on vähentynyt ja monilla aloilla koetaan työvoimapulaa.
Satakunnan ELY-keskuksen koulutusasiantuntijat Eino Alanko ja Olli Sipilä kertovat, että RekryKoulutus voi olla työnantajalle ratkaisu kahdessa erilaisessa tilanteessa: yrityksessä on avoimia työpaikkoja, mutta niihin ei ole saatu hakijoita tai hakijoilla ei ole työhön vaadittavaa osaamista.
– Tällaisessa tilanteessa kannattaa olla meihin yhteydessä ja kysyä neuvoa. Voimme yhdessä miettiä, ovatko työtehtävät ja osaamistarpeet sellaisia, joihin voi ajatella räätälöityä koulutusta, Alanko sanoo.
RekryKoulutus soveltuu monille eri aloille. Koulutus räätälöidään vastaamaan työnantajan tarvetta. Koulutuksessa ei suoriteta tutkintoa tai tutkinnon osaa, vaan hakija saa juuri ne tiedot ja taidot, joita hän tarvitsee tehtävässä työllistymiseen.
– Satakunnassa on järjestetty RekryKoulutuksia monilla eri aloilla. Tällä hetkellä työvoimapulaa koetaan erityisesti metalli- ja elintarviketeollisuudessa. Myös robotiikka ja automaatio ovat yksi alueen keihäänkärjistä, Sipilä luettelee.
RekryKoulutuksen avulla työnantajan on mahdollista rekrytoida henkilöitä, joilla ei vielä ole tarvittavaa osaamista tehtävään. Lisäksi ELY-keskuksen kautta koulutukseen saa taloudellista tukea.
– ELY-keskus maksaa koulutuksesta 70 prosenttia. Tämän lisäksi koulutuksen suunnittelu ja toteutus on yhteistyötä, joten yrityksellä ei tarvitse heti alussa olla selkeää kuvaa halutusta kokonaisuudesta. ELY-keskuksella on puitesopimukset tehty useiden koulutuskumppaneiden kanssa, joten koulutuksia on mahdollista käynnistää nopeallakin aikataululla, Alanko kertoo.
Työnhakijalle RekryKoulutuksesta on myös monia etuja. RekryKoulutuksen kautta voi hakeutua esimerkiksi kokonaan uudelle alalle.
– RekryKoulutuksessa tavoitteena on se, että työnhakija työllistyy koulutuksen jälkeen. Koulutuksen kävijöiden antama palaute onkin ollut positiivista, Sipilä lisää.
Kun työnantaja on ELY-keskukseen yhteydessä ja miettii RekryKoulutusta mahdollisuutena, kartoitetaan ensin työnantajan tarve ja tilanne.
– Kun tarve on selvillä, käymme neuvottelun aiheesta. Mukana neuvottelussa on yrityksen lisäksi ELY-keskuksen ja TE-toimiston edustajat ja mahdollisesti jopa kouluttaja, Sipilä sanoo.
Kun koulutuksen sisältö ja mahdollinen ajankohta ovat tiedossa, tehdään ELY-keskuksessa päätös koulutuksen aloittamisesta.
– RekryKoulutus toimii käytännössä kuin tavanomainen rekrytointiprosessi, jossa pyritään tavoittamaan kiinnostuneet hakijat, tehdään haastattelut sekä valinnat. Tämän jälkeen koulutus voi alkaa, Alanko ja Sipilä havainnollistavat.
Koulutus koostuu sekä teoriaopinnoista että työssäoppimisesta. Tällä yhdistelmällä varmistetaan, että hakija saa tarvittavat tiedot ja käytännön taidot työtehtävissä pärjäämiseen.
– Koska koulutus räätälöidään yrityksen tarpeisiin, sen kesto vaihtelee keskimäärin 1,5 kuukaudesta puoleen vuoteen. Koulutuksessa käytännön työssäoppimisella on merkittävä rooli ja pääsääntöisesti tätä on jopa 70% koulutuksesta, Alanko toteaa.
Olli Sipilä kertoo, että parhaiten RekryKoulutus soveltuu työnantajille, joilla on useita avoimia työpaikkoja yrityksessä. Koulutushanke voidaan aloittaa myös yhteistyössä muiden yritysten kanssa.
– Hanke voidaan aloittaa yhtä lailla, jos yksi yritys hakee esimerkiksi viittä työntekijää tai viisi yritystä hakee jokainen yhtä tekijää.
Työnantajalle:
RekryKoulutus on yrityksen osaamistarpeisiin räätälöity koulutus, joka mahdollistaa uusien ja osaavien työntekijöiden rekrytoimisen.
ELY-keskus osallistuu koulutushankkeen kustannuksiin ja auttaa kouluttajan valinnassa.
Lisätietoa: ely-keskus.fi/yhteishankintakoulutus