Sopimisen kulttuurin hautajaiset
Suomelle on ollut ominaista yksituumaisuuden löytäminen hädän hetkillä. Historia kertoo tästä lukuisia esimerkkejä. Nyt kaikki on toisin.
Hätä on kuitenkin suuri. Julkinen velka nousee ensi vuonna jo 180 miljardiin ja lisää otetaan pitkälle tulevaisuuteen. Julkisen velan kasvun pysäyttäminen jää lähinnä toiveajatteluksi.
Menoja kasvattaa erityisesti suomalaisten ikääntymisen tuomat terveydenhoito- ja hoivamenot. Minkäänlaista poliittista konsensusta ei löydy sille, miten velkaantumista hoidetaan niin, että velkalaivan kääntämiseen osallistuisivat kaikki kantokykynsä mukaan.
Yhtään paremmin ei suju työmarkkinoilla. Petteri Orpon (kok.) hallitus sotki itsensä työmarkkinaosapuoleksi laatimalla lakeja asioista, jotka on ennen ratkaistu työmarkkinaosapuolten kesken.
Ay-puoli nuolee haavojaan, kun se joutui nöyrtymään lakkojen rajoituksiin. Vielä on edessä vientivetoisen mallin ja paikallisen sopimisen ehtojen kirjaaminen lakiin.
Syksyllä odottaa melkoinen kaaos työmarkkinoilla. Työntekijäpuolen pomot ovat antaneet ymmärtää, että syksyn työehtosopimusneuvotteluissa haetaan hyvitystä nöyryytyksille ja yksipuolisille hallituksen ratkaisuille.
Kun tunne ja asenne ottavat ilmatilan tosiasioihin perustuvilta ja ratkaisuihin pyrkiviltä pohdinnoilta, tulee yleensä rumaa jälkeä.
Koskaan ennen ei Suomi ole ollut näin syvässä henkisessä ja asenteellisessa takalukossa hetkellä, jolloin meillä ei yksikertaisesti ole siihen varaa.
Jo 1930-luvun lopulla suomalaiset päättäjät ymmärsivät, että Suomi selviytyy idän uhkaa vastaan vain yksituumaisuudella. 1940-luvulla STK ja SAK antoivat yhteisen lausuman, jossa SAK:n asema neuvotteluosapuolena vahvistettiin. Haluttiin sopia ja välttää turhat lakot sekä vähentää vastakkainasettelua.
1970-luvun vaaran vuosina jopa enemmistökommunistit asettuivat muiden poliittisten ryhmien taakse lopettaakseen taistolaisten provosoimat poliittiset lakot.
1990-luvun lamasta noustiin, kun ay-liike, poliittinen johtomme ja työnantajat löivät kättä päälle kokonaisratkaisusta, jossa palkat jäädytettiin useiksi vuosiksi, julkista taloutta sopeutettiin leikkaamalla julkisia menoja yli 20 miljardilla markalla.
Kaikki tämä ilman lakkoja ja vihapuheita.
Olisi korkea aika kääntää lehti ja oppia lähihistoriasta.
Pauli Uusi-Kilponen