"Valtaosa porilaisista ei hyväksy Pori Energian myyntiä, ei edes keskustelua myynnistä"
Pori on perinteikäs teollisuuskaupunki, jolla on aikojen saatossa ollut merkittäväkin asema Suomen suurimpien kaupunkien joukossa, jopa niin, että täältä on lähdetty liiketoimiin ja kehittämään Helsinkiä tulevaksi pääkaupungiksi. Ajat muuttuvat, vielä 1970-luvulla asukkaat ja varsinkin työväenluokka saivat äänensä kuuluviin kunnan asioissa. Oli suuria teollisia työpaikkoja, joista nousi valtuustoon edustajia, jotka pitivät huolta veronmaksajien eduista, kun virkakoneisto teki päätöksiään.
Nyt on toisin. Kunnan suurin työnantaja lienee Porin kaupunki, jossa toimii aktiivinen ay-liike, kuten muinoin isoissa tehtaissa. Kuntavaaleissa ehdokaslistat täyttyvät henkilöistä, joiden toimeentulo on yhteisöjen käsissä ja vaalien jälkeen saattaa tulla tilanne, jossa asioista päättävät henkilöt ovatkin työtovereita tavalla tai toisella ja siitä tulee dilemma. Valtuutetut, joiden tehtävänä on valvoa, että virkakoneisto tekee veronmaksajien edun mukaisia päätöksiä, saattavatkin unohtaa velvoitteensa ja hyvin johdateltuina poiketa valtavirran mielipiteistä käsiteltävien asioiden kohdalla.
Tämän tapaisesta asiasta lienee tuossa Porin Energiankin myynnin tarpeellisuudesta kysymys. Valtaosa, uskoisin, porilaisista ei hyväksy Pori Energian myyntiä, ei edes keskustelua myynnistä, kun niin monet esimerkit ovat osoittaneet kuinka siinä saattaa käydä kuluttajalle. Sen toki ymmärrän, että kaupungin johto saisi tilit tasapainoon, mutta pitkäksikö aikaa? Ei omaisuuden myynti ratkaise ongelmaa. Kuluja pitää vähentää, jotta pysytään järkevien rajojen sisällä.
Kaupungin hallinnossa on monia rasitteita, joista voisi luopua. On YH-asunnot, Porin linjat ja lienee muitakin, joissa on monenmoista suojatyöpaikkaa tovereille ja kavereille. Eikä sen kaupungin oman virkakoneistonkaan tarvitse niin vankka olla, etteikö tehtäviä yhdistelemällä siitäkin kevennystä menopuoleen saisi.
Pasi Järvinen