Viikon sana: Kuin unta
On hyvin tavallista puhua läheisen kuolemasta pois nukkumisena. Tällainen puhetapa ei juonnu ainoastaan siitä, miten vainaja saattaa näyttää nukkuvalta, vaan sillä on myös raamatulliset juuret: Jeesus puhui kuolleista nukkuvina, jotka hän aikoi herättää ja samalla tavalla apostoli Paavali puhui edesmenneistä kristityistä poisnukkuneina.
Ensi lauantaina on pyhäinpäivä, jolloin muistellaan poisnukkuneita läheisiämme. Pyhäinpäivä ei kuitenkaan ole ainoastaan menneiden muistelua vaan myös tulevan odottamista, sillä kuoleman unikin päättyy kerran. Pyhäinpäivän iltana hautausmaalla loistava kynttilämeri on muistuttamassa Jeesuksesta – maailman valosta – sekä ylösnousemuksen aamusta, jolloin yö lopullisesti väistyy ja poisnukkuneiden on aika herätä. Kuoleman uni ei siis ole loputon, vaan Jeesus itse on luvannut herättää viimeisenä päivänä kaikki kuolleet.
Martti Luther aikanaan päätteli, että unesta herääminen on vaikeampaa kuin kuolemasta herääminen: vuoteessa nukkuvaa pitää toisinaan herätellä pitkään, mutta kuolleet heräävät jo ensimmäisestä sanasta, jonka Jeesus viimeisenä päivänä lausuu. ”Vuoteessa nukutaan raskaammin kuin hautausmaalla”, tokaisi Luther eräässä saarnassaan.
Kuolemalla ei siis ole viimeistään sanaa, vaan viimeinen sana on kuoleman voittaneella Jeesuksella Kristuksella. Meidän ja meidän läheistemme kuolema ovat hänelle kuin unta vaan. Siksi pyhäinpäivää reunustaa kirkas ja varma toivo: Jeesus herättää poisnukkuneet.
Hyvää pyhäinpäivää!
Jukka Peranto
Pastori, Pyhän Marian luterilainen seurakunta