Poliisi kertoo, mitä seuraa kesärenkailla ajelusta talvikelillä
Satakuntaan saatiin maanantaina lunta. Ylikonstaapeli Juha Walli Porin poliisista arvelee, että vielä löytyy joitain autoja, joissa on kesärenkaat alla.
Talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Kelien muuttuessa talviseksi poliisi tarkkailee renkaidenvaihtamista muun liikennevalvonnan yhteydessä.
Walli neuvoo ajattelemaan omia jokapäiväisiä ajoreittejä pidemmälle. Jos omalla työmatkalla tiet on suolattu, mutta muualla maakunnassa on jo jäistä, talvirenkaat on syytä vaihtaa alle.
– Poliisin suositus tämän uuden talvirengaslain suhteen on, että kunnan tai jopa koko maakunnan kokoisella alueella täytyy olla kesärengaskeli, että niillä saa ajaa, Walli sanoo.
Jos kesärenkailla ajelee ”poliisin haaviin”, seuraamukset riippuvat monesta seikasta. Seuraamuksiin vaikuttaa esimerkiksi kelin vaarallisuus ja se, missä kesärenkailla ajelee.
– Jos valtateillä ajaa tällaisella liukkaalla kelillä kesärenkailla, kyllä se on aina sakon paikka. Silloin ei selviä liikennevirhemaksulla, ylikonstaapeli toteaa.
Liikennevirhemaksu on kaikille samansuuruinen: kesärenkailla ajellessa 100 euroa. Vakavammassa rikkeessä poliisi voi antaa sakkoja, joiden suuruus määräytyy kuukausitulojen mukaan.
Jos on jäänyt kiinni kesärenkailla ajelusta talvikelillä, auton matka voi tyssätä siihen. Walli kertoo, että jossain tapauksissa poliisi on esimerkiksi määrännyt kuljettajaa odottamaan suolausauton saapumista. Vaihtoehto on jatkaa matkaa taksilla tai soittaa kaveria hakemaan.
– Siinä hetkellä ajatellaan muiden ihmisten turvallisuutta, eikä kuljettajan menoja.
Entä kuinka autonsa saa kotiin? Täytyykö vaihtaa renkaat siinä, mihin auto on jäänyt?
– Se on hyvä vaihtoehto, Walli sanoo.
Renkaat on siis vaihdettava aika lailla saman tien, jos keli jatkuu samana ja autolla haluaa edelleen ajaa.
Pauliina Vilpakka