Eurajokelaisen Perecolorin toimitusjohtaja Erkka Pere: "Olemme niin sanotusti neutraalilla vyöhykkeellä"
Jo sijainti antaa erinomaiset lähtökohdat, toteaa Perecolorin toimitusjohtaja Erkka Pere.
Metallituotteiden esikäsittelyyn ja jauhemaalaukseen erikoistunut Perecolor Oy on toiminut Eurajoen Luvialla maaseudun rauhassa kohta 50 vuotta. Alun perin Pekka Peren perustama yritys oli automaalaamo, mutta 1980-luvun taitteessa yritys siirtyi teolliseen maalaukseen ja vuonna 1983 jauhemaalaukseen.
Vuonna 2001 toteutettiin sukupolvenvaihdos ja ohjat otti Peren poika, Erkka Pere. Toisena osakkeenomistajana on Timo Limnell.
Ala on verrattain kilpailtu.
– Jauhemaali ja märkämaali kilpailevat keskenään. Jauhemaalauksella on kuitenkin monta etua verrattuna perinteiseen märkämaalaukseen, toteaa Erkka Pere.
– Jauhemaalauksessa päästään yhdellä maalikerroksella ja jälkikuivatusaikaa ei tarvita. Jauhemaali on myös edullisempaa kuin märkämaali ja se voidaan prosessissa kierrättää, jolloin kaikki jauhe otetaan talteen. Tästä kaikesta syntyy säästöjä.
Jauhemaalaus on ympäristöystävällinen ja kustannustehokas kuivamaalausmenetelmä.
Kuva: Tuija Saarinen
Maalaamon puolelta löytyy kahdenlaista linjaa: isojen kappaleiden maalaamo ja automaattilinja, jossa pyörii 170 metriä pitkä riippuratakuljetin.
Jauhemaalauksen idea on, että kappaleeseen levitetään ensin jauhemaali ja tämän jälkeen se jatkaa polttouuniin, jossa maali sulaa ja muodostaa maalikalvon. Korkean lämpötilan takia jauhemaalauksella on rajoitteensa, kappaleissa ei saa olla esimerkiksi muovi- tai puuosia.
Isojen kappaleiden maalaamoon mahtuu esimerkiksi iso lumiaura. Perecolor maalaa myös esimerkiksi rollaattorin osia, lämminilmakehittimiä ja klapikoneita. Asiakkaita ovat muun muassa Polartherm, Agromaster ja Tukimet. Myös laivateollisuus on tärkeä työllistäjä: maalin saavat pinnalleen Perecolorissa esimerkiksi hyttikalusteet ja seinäkomponentit.
– Asiakkaina on paljon vientiyrityksiä, jolloin työn jäljenkin pitää olla vientilaatutasoista.
Yrityksessä on toimitusjohtaja mukaan lukien 13 työntekijää.
– Yleensä maalaamoissa on lyhyitä työsuhteita. Meillä työntekijät ovat pitkäaikaisia. Vahvuutemme kilpailussa on myös se, että olemme Timon kanssa tehneet tällä alalla töitä 30 vuotta, ja osaamme sen mitä tehdään.
Raumalainen Tukimet (entinen Tyke-tuote) on yksi Perecolorin asiakkaista. Taustalla rollaattorin osia.
Kuva: Tuija Saarinen
Pere kehuu Eurajokea hyväksi paikaksi yrittää.
– Sanotaan leikkisästi, että raumalaiset eivät osta porilaisilta eivätkä porilaiset raumalaisilta, mutta Eurajoki käy mainiosti. Meillä on paljon asiakkaita Raumalla ja Porissa. Olemme niin sanotusti neutraalilla vyöhykkeellä, hymyilee Pere.
Eurajoen kunnanjohtaja Vesa Lakaniemikin painottaa kunnan ihanteellista sijaintia maakunnan kahden suurimman kaupungin välissä.
– Eurajoki kiinnostaa alueena. Siitä kertoo muun muassa se, että vuosina 2018–2022 täällä perustettiin 80 uutta yritystä.
Eurajoen elinvoimaisuuden ylläpitämisessä ovat tiehankkeet olleet isossa roolissa. Tällä hetkellä meneillään on eri puolilla kuntaa hengästyttävä määrä erilaisia rakennus- ja kehittämishankkeita.
– Esimerkiksi Eurajoki–Rauma-välin nelikaistaistaminen on suunnitteilla, St1-risteykseen Luvialla ollaan tekemässä satsauksia, Eurajoen Portin tienoille on nousemassa 6 000 neliötä uutta markettia ja monitoimihalli valmistuu ensi kesänä, muutamia esimerkkejä mainitakseni.
Kunta tarjoaa yrityksille monenlaista tukea aina peruslähtökohdista eli tonteista lähtien.
– Haluamme olla yhteistyökykyisiä ja auttaa yrityksiä eri tarpeissa, esimerkiksi erilaisten tukien löytämisessä ja hakemisessa.
Ajankohtainen asia on Eurajoen kunnan ja Prizztech Oy:n tekemä sopimus kunnan elinkeinoelämän tehostamiseksi. Sopimuksen myötä toteutuu niin sanottu täysasiakkuus, eli neuvontaa saavat nyt muutkin kuin alkavat yrittäjät.
– Pyrimme tarjoamaan kaikille niin hyvän paikan elää ja yrittää kuin mahdollista, summaa Lakaniemi.
Tuija Saarinen