Tui­ja Saa­ri­nen

Aja­tus kun­to­sa­lil­la käy­mi­ses­tä saat­taa mo­nes­sa he­rät­tää mo­nen­lai­sia en­nak­ko­luu­lo­ja ja jopa pel­ko­ja.

– Mo­nel­la on vää­rä mie­li­ku­va sii­tä, kei­tä sa­lil­la käy. Aja­tel­laan, et­tei voi tul­la, jos ei ole fit­ness-nai­nen tai yli sata ki­loa rau­taa nos­ta­va li­has­kimp­pu. To­si­a­si­as­sa sa­lil­la käy enim­mäk­seen ihan ta­val­li­sia mat­ti­mei­kä­läi­siä, roh­kai­see 14 vuot­ta kun­to­kes­ku­sy­rit­tä­jä­nä toi­mi­nut Mar­co Net­ter­berg.

Net­ter­berg pyö­rit­tää Wel­l­ness Cen­ter Sä­ky­lää yh­des­sä vah­van yri­ty­so­saa­mis­taus­tan omaa­van Han­na Nie­mi­sen kans­sa.

Kun­to­kes­kus ava­si oven­sa tä­män vuo­den tam­mi­kuus­sa.

– Kun toi­min ai­ka­naan Sä­ky­län lii­ke­toi­min­ta­joh­ta­ja­na, mi­nul­ta ky­syt­tiin usein, mik­sei Sä­ky­lään saa­da kun­to­sa­liy­rit­tä­jää. Tie­sin, et­tä tar­ve täl­lai­sel­le lii­kun­ta­kes­kuk­sel­le oli­si sel­keä, to­te­aa Nie­mi­nen.

Kun­to­sa­li­mö­rön kar­kot­ta­mi­sek­si yrit­tä­jät ovat jo jär­jes­tä­neet eri­lai­sia tee­ma­päi­viä ja pien­ryh­mä­kurs­se­ja, muun mu­as­sa kun­to­sa­lia tu­tuk­si te­ke­vän kurs­sin.

Marco Netterberg ja Hanna Nieminen ovat molemmat suorittaneet personal trainerin tutkinnon. Netterberg on kouluttautunut myös life coachiksi.

Marco Netterberg ja Hanna Nieminen ovat molemmat suorittaneet personal trainerin tutkinnon. Netterberg on kouluttautunut myös life coachiksi.

Kuva: Tuija Saarinen

Kun­to­sa­li­har­joit­te­lus­ta aja­tel­laan hel­pos­ti, et­tä tar­koi­tus on käy­dä sa­lil­la kuu­si ker­taa vii­kos­sa te­ke­mäs­sä tree­niä täy­sil­lä pai­noil­la.

– Kak­si ker­taa vii­kos­sa te­kee jo pal­jon hy­vin­voin­nil­le. Ja jos ei ole lain­kaan liik­ku­nut, 20 mi­nuut­tia on al­kuun hyvä tree­ni: 10 mi­nuut­tia kä­ve­ly­mat­toa ja pääl­le kol­me lii­ket­tä, opas­taa Net­ter­berg, joka on kou­lut­tau­tu­nut per­so­nal trai­ne­rik­si ja life co­ac­hik­si.

Myös Nie­mi­nen on suo­rit­ta­nut per­so­nal trai­ne­rin tut­kin­non.

Ai­ka usein hy­vin al­ka­nut kun­to­sa­li- tai muu lii­kun­ta­har­ras­tus kaa­tuu sii­hen, et­tä har­joit­te­luun tu­lee syys­tä tai toi­ses­ta tau­ko.

– Tree­na­taan kol­me kuu­kaut­ta ja sit­ten tul­laan esi­mer­kik­si ki­pe­äk­si. Sii­nä koh­taa saat­taa tul­la aja­tus, et­tä tree­ni meni nyt huk­kaan, kun pi­din use­am­man vii­kon tau­on. Ei se huk­kaan men­nyt. Elä­mäs­sä tu­lee ai­na vas­toin­käy­mi­siä, ja sit­ten taas jat­ke­taan.

"Ei kannata lannistua, jos kuntoiluun tulee jostain syystä tauko. Treeni ei ole missään nimessä mennyt hukkaan", korostavat Wellness Center Säkylän yrittäjät Hanna Nieminen ja Marco Netterberg.

"Ei kannata lannistua, jos kuntoiluun tulee jostain syystä tauko. Treeni ei ole missään nimessä mennyt hukkaan", korostavat Wellness Center Säkylän yrittäjät Hanna Nieminen ja Marco Netterberg.

Kuva: Tuija Saarinen

Tä­män päi­vän ruo­ka- ja lii­kun­ta­kes­kus­te­lu on Net­ter­ber­gin mu­kaan men­nyt han­ka­lak­si.

– Asi­ois­ta on teh­ty tur­han vai­kei­ta. On so­vel­luk­sia, kel­lo­ja ja net­ti tul­vil­laan oh­jei­ta. It­se sa­non ai­na, et­tä syö sitä ruo­kaa, jota mum­mo­si­kin söi, eli yk­sin­ker­tais­ta pe­rus­ruo­kaa. Ei­kä ny­ky­ai­kai­sia mo­ni­mut­kai­suuk­sia tar­vi­ta sii­hen, et­tä kä­ve­lee 10 mi­nuut­tia kä­ve­ly­ma­tol­la.

Ei ole ai­kaa, ei ole mo­ti­vaa­ti­o­ta, mi­nul­la on lap­sia, olen jo tämä ikäi­nen, olen lo­mal­la, laih­du­tan en­sin, nyt on jou­lu, uu­si­vuo­si, ju­han­nus… Ai­na löy­tyy syi­tä sil­le, mik­si juu­ri nyt ei voi läh­teä liik­ku­maan.

– Nuo ovat ikään kuin sel­lai­sia vas­tuu­va­paus­lau­sek­kei­ta. Meil­lä on tai­pu­mus kek­siä syi­tä liik­ku­mat­to­muu­del­le, ja se tu­lee ihan bi­o­lo­gi­as­ta. Ai­vo­jen teh­tä­vä on pi­tää mei­dät le­po­ti­las­sa. Jou­dum­me tais­te­le­maan omaa oh­jel­moin­tia vas­taan, kun­nes lii­kun­nas­ta tu­lee tapa.

Nie­mi­nen ko­ros­taa li­has­kun­non tär­keyt­tä yk­sin­ker­tai­sel­la esi­mer­kil­lä, joka kan­nat­tai­si ot­taa to­sis­saan, vaik­ka oli­si nuo­rem­pi­kin.

– Har­va miet­tii, pää­see­kö 80-vuo­ti­aa­na ves­san­pön­töl­tä ylös vai tar­vit­see­ko apua. Li­has­kun­to vai­kut­taa ihan kaik­keen, ja sitä on myös muis­tet­ta­va yl­lä­pi­tää.

En­sim­mäi­set asi­ak­kaat tu­le­vat Wel­l­ness Cen­ter Sä­ky­län sa­lil­le omil­la kul­ku­a­vai­mil­la jo aa­mu­vii­del­tä. Kun­toi­lu aa­mu­var­hain on yk­si vaih­to­eh­to esi­mer­kik­si niil­le, jot­ka me­ne­vät seit­se­mäk­si töi­hin. Vii­mei­set asi­ak­kaat ovat usein myö­hään tree­naa­via nuo­ria. Heil­le so­pii se, et­tä sa­lil­le pää­see il­ta­kym­me­neen as­ti.

Tie­tyis­tä ih­mi­sis­tä Net­ter­berg nä­kee heti, et­tä he tu­le­vat on­nis­tu­maan ta­voit­tees­saan.

– Kun ih­mi­nen tu­lee sa­no­maan, et­tei jak­sa enää, ja ru­pe­aa it­ke­mään, tie­dän, et­tä hän tu­lee on­nis­tu­maan. Raja on tul­lut vas­taan, ei­kä hän enää luo­vu­ta. Mo­ti­vaa­tio on ihan toi­sen­lai­nen kuin niil­lä, jot­ka sa­no­vat, et­tä ”oli­si ihan kiva laih­tua”.