Nakkilan Verstasta kehitetään tunne edellä ja täydestä sydämestä
Parasta on, kun yritystä saa pyörittää puolison kanssa yhdessä. Silloin murhe puolittuu ja ilo moninkertaistuu.
Kun Harri Höglund avasi Verstaan Nakkilaan, hänellä oli vain yksi tavoite: luoda Verstaasta Satakunnan makein paikka. Nyt kuusi vuotta myöhemmin, monta unelmaa on toteutunut ja paikkaa kehitetään koko ajan täydestä sydämestä yhdessä puolison ja yrittäjäkumppanin Marika Vuorsolan kanssa.
– Moni on ihmetellyt sitä, miten voimme tehdä töitä puolison kanssa yhdessä. Itse olemme sitä mieltä, että kumpikaan ei tekisi enää yksin. Näin murheet puolittuvat ja ilot moninkertaistuvat, Marika Vuorsola naurahtaa.
Nakkilan Verstaan tarina alkoi vuonna 2018. Silloin Harri työskenteli tien toisella puolella ja katseli, kuinka upea rakennus Verstas on. Hän halusi tehdä Verstaasta kodin itselleen. Koti rakentui yläkertaan, mutta alakerta jäi tyhjilleen.
– Minulla oli haave maaseutuhotellista, mutta kaikki sanoivat, että siinä ei ole mitään järkeä. Kun täytin 50, päätin pitää juhlat alakerrassa. Ne olivat Verstaan ensimmäiset isot juhlat, vieraita oli vähän yli 100.
Tuolloin alakerta oli kuin tyhjä kenkälaatikko. Pöydät, tuolit, astiat ja ruuat hankittiin kaikki ulkopuolelta. Rakennuksessa ei ollut edes vessoja, vaan pihalle hommattiin Bajamajoja.
– Siitä huolimatta huomasin, että tila toimi juhlissa hyvin. Aloin tehdä laskelmia ja suunnitelmia ja seuraavana kesänä alkoi pyöriä moottorikahvilat. Toiminta lähti liikkeelle pienestä, mutta kasvoi koko ajan. Vaikka Verstas on syrjässä, tapahtumat ovat vetäneet paikalle paljon väkeä.
Vaikka puitteet olivat upeat, oli kuitenkin yksi ongelma, Verstaalla ei ollut keittiötä. Harri Höglund päätti, että oma keittiö palvelisi niin juhlaväkeä, tapahtumia kuin omaa kahvila- ja ravintolatoimintaa.
Samaan aikaan Marika Vuorsola pyöritti omaa ravintola Unelmaa Ulvilassa. Tyyliltään Unelma ja Verstas olivat hyvin samanlaisia ja moni asiakas kehotti Marikaa lähtemään tutustumaan Verstaalle.
– Korona oli ravintola-alalle todella vaikea ja olin jo päättänyt luopua Unelmasta. Pizzauunikaupasta Harrin kanssa tuli niin hyvä, että tuli muutettua koko muukin elämä samalla.
Marikan ja Harrin yhteistyö lähti liikkeelle, kun Marika lupautui auttamaan Harria koronan jälkeen.
– Emme kumpikaan etsineet parisuhdetta, koska molemmilla oli taustalla vaikeita juttuja. Emme kaivanneet äkkilähtöjä, mutta niin siinä kävi. Olemme kaksi samanlaista herkästi innostuvaa ihmistä ja täydennämme toisiamme. Meillä on koko ajan haaveita ja uusia uusia unelmia, mutta minä pidän vähän jarrua. Meillä ei ole mikään kiire päästä maaliin, riittää kun etenemme askel kerrallaan, Marika juttelee.
Nakkila on molempien mielestä yrittäjämyönteinen kunta. Koska Verstasta on kehitetty koko ajan, on yhteistyö kunnan kanssa jatkuvaa. Lupia on pitänyt hakea toiminnan kasvaessa. Maaseudulla toimiessa on myös se etu, että investointeihin voi hakea esimerkiksi Leader-tukea. Hiljattain Verstaalla valmistui remontti Konehallissa, joka mahdollistaa suurempien juhlien järjestämisen. Samassa ympäristössä on myös motelli ja sen lisäksi toimintaan kuuluu Villilän kartano sekä sen vieressä oleva hotelli.
– Nyt unelma maaseutuhotellista on myös toteutunut, Harri naurahtaa.
Marika nostaa kuitenkin Verstaan supervoimaksi asiakkaat.
– En voisi mitään toivoa toisin. Olemme kohdanneet täällä upeita ihmisiä ja päässeet osaksi heidän elämäntarinaansa. Olemme saaneet Verstaalla kokea sen, miltä tuntuu, kun sydämessä tuntee kuplia.
Katri Mäenpää