Tui­ja Saa­ri­nen

Sä­ky­lä­läi­nen Pak­kas­vak­ka Oy on yli vii­den­kym­me­nen vuo­den ajan teh­nyt pak­kas­ta elin­tar­vi­ke­a­lan tar­pei­siin. Yri­tyk­sen pe­rus­ti­vat vuon­na 1970 As­ser Hul­mi ja Es­ko Ee­la puo­li­soi­den­sa kans­sa.

– Pak­kas­vak­ka pe­rus­tet­tiin sil­loi­sen Län­nen Pa­kas­te­teh­taan eli ny­kyi­sen Ape­tit Oyj:n tar­pei­siin. Alus­ta as­ti asi­ak­kaa­na on ol­lut myös HK Food, eli sil­loi­nen Sa­ta­kun­nan Osuus­teu­ras­ta­mo, to­te­aa toi­mi­tus­joh­ta­ja Tuu­re Hul­mi.

Ky­sei­set yri­tyk­set ovat edel­leen Pak­kas­vak­ka Oy:n suu­rim­pia asi­ak­kai­ta.

Per­hey­ri­tys tar­jo­aa elin­tar­vik­kei­den pa­kas­te­va­ras­to­pal­ve­lui­ta. Asi­ak­kai­na on pää­sään­töi­ses­ti län­ti­sen Suo­men mer­kit­tä­vim­piä elin­tar­vi­ke­te­ol­li­suu­den toi­mi­joi­ta.

– Li­säk­si vas­taa­no­tam­me tuot­tei­ta ym­pä­ri maa­il­maa ja toi­mi­tam­me nii­tä eri puo­lil­le maa­il­maa, to­te­aa jo kol­mat­ta su­ku­pol­vea yri­tyk­ses­sä edus­ta­va Jan­ne Hul­mi.

Mer­kit­tä­vä vien­ti­maa on esi­mer­kik­si Ita­lia, jon­ne mat­kaa muun mu­as­sa Ape­tit Oyj:n her­nei­tä.

Yri­tyk­sen al­ku­ai­koi­na käy­tös­sä oli yk­si 600 ne­li­ön hal­li. Tänä päi­vä­nä kaik­kien pa­kas­te­va­ras­to­jen yh­teen­las­ket­tu pin­ta-ala on 25 000 ne­li­ö­tä. Ne kaik­ki si­jait­se­vat sa­mal­la ton­til­la Sä­ky­läs­sä.

Toi­min­taa val­voo tar­kas­ti Ruo­ka­vi­ras­to, joka mää­rää muun mu­as­sa läm­pö­ti­lois­ta ja sii­tä, kuin­ka no­pe­as­ti esi­mer­kik­si sii­pi­kar­jan­li­ha pi­tää pa­kas­taa. Li­säk­si vien­ti­mail­la on omat oh­jeen­sa tuot­tei­den­sa kä­sit­te­lyyn.

– Eräs­kin vien­ti­maa vel­voit­ti lu­et­te­loi­maan jopa toi­mis­to­ti­lois­sa käy­tet­tä­vät pe­su­ai­neet ko­ne­tis­ki­ai­net­ta myö­ten.

Lä­hes kaik­ki elin­tar­vik­keet tu­le­vat Sä­ky­län va­ras­tol­le jo val­miik­si pa­kas­tet­tui­na, poik­keuk­sen te­kee sii­pi­kar­jan liha. Pa­kas­te­va­ras­tois­sa on pak­kas­ta vä­hin­tään lain edel­lyt­tä­mä 18 as­tet­ta. Kun tuo­ret­ta sii­pi­kar­jan li­haa pa­kas­te­taan, läm­pö­ti­la las­kee pa­kas­tus­tun­ne­lis­sa jopa mii­nus 40 as­tee­seen.

It­se pe­rus­te­ke­mi­nen on muut­tu­nut rei­lun 50 vuo­den ai­ka­na yl­lät­tä­vän vä­hän.

– Lait­teet tie­tys­ti ai­na ke­hit­ty­vät, ja val­von­ta ja mää­räyk­set ovat li­sään­ty­neet huo­mat­ta­vas­ti, to­te­aa Tuu­re Hul­mi.

Jan­ne Hul­mil­le ei ai­na ole ol­lut it­ses­tään sel­vää per­hey­ri­tyk­sen jat­ka­mi­nen. Hän kou­lut­tau­tui opet­ta­jak­si ja kes­kit­tyi pit­kään sa­li­ban­dyn pe­laa­mi­sen am­mat­ti­lais­ta­sol­la.

– Vuon­na 2008 isä­ni suun­nit­te­li isoa kyl­mä­ko­ne­muu­tos­ta ja poh­ti, kan­nat­taa­ko sitä teh­dä, jos yri­tyk­sel­le ei löy­dy omas­ta per­hees­tä jat­ka­jaa. Sil­loin tein pää­tök­sen mu­kaan läh­te­mi­ses­tä.

Ky­sei­sen re­mon­tin yh­tey­des­sä Pak­kas­vak­ka Oy luo­pui fre­o­ni­poh­jai­sis­ta ai­neis­ta. Ny­ky­ään kyl­mä­ko­nei­den put­kis­tois­sa kier­tää hii­li­di­ok­si­di. Muu­tos oli ai­ka­naan ko­ko­luo­kas­saan en­sim­mäi­nen Suo­mes­sa, ja on ki­ris­ty­viä il­mas­to­mää­räyk­siä aja­tel­len edis­tyk­sel­li­nen.

Ym­pä­ris­töä on aja­tel­tu myös pa­kas­te­va­ras­to­jen koh­dal­la, joi­den lat­ti­an al­la kier­tä­vän gly­ko­li­nes­teen pi­tää läm­pi­mä­nä kyl­mä­ko­neis­ta tu­le­va huk­ka­läm­pö. Gly­ko­lia tar­vi­taan, jot­ta pe­rus­maa lat­ti­an al­la ei me­ni­si iki­rou­taan.

Yri­tyk­ses­sä on pan­tu mer­kil­le ku­lut­ta­jien miel­ty­mys yhä val­miim­piin tuot­tei­siin.

– Teh­taat jat­ko­ja­los­ta­vat tuot­tei­ta yhä pi­dem­mäl­le ja se nä­kyy yk­sit­täis­ten tuot­tei­den lu­ku­mää­rän kas­vu­na, to­te­aa Jan­ne Hul­mi.

Yri­tyk­sen suu­rin ku­lu­e­rä on säh­kö. Käy­tös­sä on pörs­si­säh­kö, eli joka tun­nil­le on oma hin­tan­sa.

– Pys­tym­me sää­tä­mään kyl­mä­ko­nei­ta kal­liim­pien tun­tien ai­ka­na. Mas­sat ovat sen ver­ran suu­ria, et­tä muu­tok­set läm­pö­ti­lois­sa ovat hi­tai­ta. On­nek­si ku­lu­tus­huip­pum­me ajoit­tu­vat ke­sään, jol­loin säh­kö on hal­vem­paa.

Toi­min­nan luon­teen ta­kia yrit­tä­jien on ol­ta­va hä­ly­tys­val­miu­des­sa 24/7. Hä­ly­tyk­set oh­jau­tu­vat au­to­maat­ti­ses­ti mat­ka­pu­he­li­meen.

– Elin­tär­ke­ää toi­min­ta­var­muut­ta sil­mäl­lä pi­tä­en kyl­mä­ko­ne­te­hoa pi­tää ol­la re­ser­vis­sä mah­dol­li­sia häi­ri­ö­ti­lan­tei­ta var­ten. Tätä on yh­ti­ös­sä myös pa­ran­net­tu vuo­sien saa­tos­sa eri kyl­mä­lin­jo­jen ris­tii­na­jo­mah­dol­li­suuk­sil­la, to­te­a­vat yrit­tä­jät.