Satakunnan Yrittäjien uusi järjestöpäällikkö Kari Varis odottaa, että pääsee toden teolla kiertämään maakuntaa ja tapaamaan yrittäjiä ja kuntaväkeä
Heli Kokko
– Kun sisäänajovaihe on ohi, aion tavata kaikkien paikallisyhdistysten edustajat ja käydä kaikissa Satakunnan kunnissa, Kari Varis lupaa.
Variksen työ järjestöpäällikkönä alkoi syyskuussa, ja hän on toki jo ehtinyt tehdä yritys- ja kuntakäyntejä.
– Tämän työn parhaita puolia on, että saa kohdata erilaisia ihmisiä. Olen sosiaalinen yksilö ja arvostan tapaamisia.
Järjestöpäällikön keskeisiä vastuualueita ovat juuri paikallisyhdistystoiminta ja yhteistyö kuntien kanssa. Paikallisyhdistyksille järjestetään muun muassa koulutusta ja autetaan niitä muutenkin eri tehtävissä.
– Satakunnassa on valtava määrä erikokoisia ja erilaisia yrityksiä, valtavasti osaamista, hienoja innovaatioita ja onnistumisia. Toivon omalla työlläni voivani edesauttaa maakunnan yrityksiä kehittymään ja kasvamaan.
Kari Varis on itse toiminut yrittäjänä 23 vuotta ja hoitanut oman yrityksen kautta muiden yritysten kehittämistehtäviä, mutta järjestöpäällikön työssä hänellä on eniten opittavaa hallintokäytänteistä.
– Edellinen järjestöpäällikkö oli pitkään tehtävässään, joten voi sanoa, että hän jätti isot saappaat täytettäviksi.
– Työyhteisö on mahtava, ja kollegat ja asiantuntijat tietävät paljon järjestötyöstä. Jos en itse tiedä jotain, muilta on helppo kysyä.
Kari Varis aloitti oman yrittäjäuransa vuonna 2000, kun hän oli vasta 22-vuotias. Lukion ja armeijan jälkeen oli tiedossa koneinsinöörin opiskelupaikka Samkissa, mutta sitä ennen piti löytää töitä.
– Mietin kotona pari viikkoa, mitä tekisin. Se riitti. Näin työvoimatoimiston ilmoitustaululla lapun, jossa Autopesu Hyytiäinen Paanakedonkadulla haki työharjoittelijaa. Kesä meni ja yrittäjä kysyi, haluaisinko vuodeksi töihin opiskelurahoja tienaamaan. Vuoden kuluttua hän ilmoitti lopettavansa yrittäjänä, ja aika pian päätin ryhtyä jatkajaksi.
Näin kävikin, ja 100 000 markan yrityskauppa järjestyi lainan ja Finnveran avustuksella.
Uusi vaihe alkoi, kun Varis myi yrityksensä 2016–2017. Autopesuloita oli enimmillään viisi, niistä yhden hän oli myynyt jo aiemmin.
Kari Varis on yrittämisen ohella koko ajan myös opiskellut. Vuonna 2005 hän valmistui markkinoinnin tradenomiksi ja 2017 kauppatieteiden maisteriksi Turun yliopistosta.
Yrityskaupan jälkeen hän on toiminut oman yrityksen kautta muun muassa omistajanvaihdosasiantuntijana, tehnyt yrityskauppoja ja konsultoinut yrityksiä toiminnan tehokkuuden mittaamisessa. Lisäksi hän on toiminut yrityspankkiirina toisen yrityksensä kautta.
Siirtyminen järjestöpuolelle ei ainakaan jälkikäteen tunnu sattumalta, kun ajattelee, kuinka hän on jo omassa yrityksessään tehnyt työtä yrittäjien auttamiseksi ja hyvinvoinnin parantamiseksi. Yliopiston päättötyönkin hän teki Satakunnan Yrittäjille.
Myös vaimo on yrittäjä. Kati Koivistolla on oma tanssikoulu. Kari Varis kääntyi aikanaan kaupungin puoleen ja kysyi löytyisikö tanssistudiolle sopivia tiloja Porista. Ne löytyivät vanhasta kauppaoppilaitoksesta, ja samalla Kari Varis sai kaupungilta toimeksiannon rakennuskompleksin muiden tilojen vuokraamisesta. Kun tehtävä oli suoritettu, toimeksianto päättyi.
Kun perheessä on kolme lasta ja vielä tätä juttua tehdessä neljännen lapsen laskettu aika lähellä, voi kuvitella, että aikataulujen järjestelyä perheessä riittää.
– Iltatyö ja oudot aikataulut ovat meidän perheessä normaalia, mutta kun on hyvä tukiverkosto ympärillä, kumpikin pystyy tekemään työtään.
Lounasaika on kiireistä yrittäjä Minna Koivuselle ja kokki Jani Tuomiselle.
Missä syötiin?
Porilaisessa hotelli-ravintola Amadossa ovat puolenpäivän aikoihin lähes kaikki pöydät varattuja. Lounasruokailu on toipunut korona-ajasta, mutta nyt on haasteena kustannusten nousu.
Koronapandemia oli kova isku ravintola- ja hotellialalle, eikä sitä kukaan mielellään muistele, mutta yrittäjä Minna Koivunen kiittelee, että asiakkaat ovat palanneet. Amadossa menee sekä ravintola- että hotellipuolella mukavasti.
Kun ollaan vanhasta pääsemässä, on tullut uusia kiviä polulle.
– Hintojen nousu on nyt iso haaste, samaan tahtiin ei ravintoloitsija pysty nostamaan annosten hintoja kuin kustannukset nousevat, eikä kyse ole pelkästään raaka-aineiden hinnoista, vaan kaikki muukin on kallistunut. Eli sopeutuminen kokonaishintatasoon vaatii tasapainoilua. Hintojen nousun tuntee jokainen nahoissaan, kun menee vain ruokakauppaan.
Jos lounasruokailu vetääkin, entä à la Carte -ruokailu ja illat?
– Vaihtelua on enemmän kuin ennen. Viikonloput ja illat myyvät kyllä hyvin, mutta ennakoitavuus on vaikeampaa.
Tosin jo lokakuussa ennakoitavuutta tuovat pikkujouluvaraukset. Niitä on Amadossakin tehty jo syys–lokakuusta lähtien ja varaustilanne on hyvä. Asialla ovat niin yksityiset juhlijaporukat kuin yrityksetkin.
Lounasaikaan kuuluu jostain remontin ääniä. Minna Koivunen sanoo, että hotellia kunnostetaan säännöllisesti huone huoneelta. Aina kehitellään myös jotain uutta. Suunnitteilla on liiketoiminnan laajentaminen, mutta siitä ei vielä lokakuun alussa voinut kertoa enempää.