Suomessa on vain yksi Ratsula – ensi vuonna muotitalo juhlii 100-vuotista taivaltaan
Muoti vaihtuu, ostokäyttäytyminen monipuolistuu, mutta Ratsula pysyy. Pitkän elinkaaren saavuttanut muotitalo on yhä Porin liike-elämän kulmakiviä.
Yksi Porin tunnetuimmista yrityksistä on maineikas muotitavaratalo Ratsula. Ensi vuonna 100-vuotista taivaltaan juhliva pitkän linjan perheyritys on yksi karhukaupungin isoista brändeistä. Isoisänsä Göstan ja isänsä Pertin jalanjäljissä muotitietoisia asiakkaita palvelevaa yritystä on johtanut jo vuodesta 1996 asti Matti Ratsula. Lähitulevaisuudessa perheyrityksen vetovastuu siirtyy jo neljännelle sukupolvelle. Imagoltaan vahvan ja asiakkaiden keskuudessa vankan luottamuksen saavuttaneen firman verkkokaupasta vastaa puolestaan Jussi Ratsula.
Aivan karhukaupungin ytimessä vuosikymmenten ajan toiminut Ratsula on pian satavuotiaan historiansa aikana kokenut monet vaiheet. Siitä muistuttaa toimitusjohtaja Matti Ratsula.
– Isoisäni luotsasi yrityksen läpi 1930-luvun laman ja vaikeiden sotavuosien. Vuosikymmenten varrella on ollut monien muiden firmojen tapaan sekä menestystä että hieman epävarmempia hetkiä. Erittäin haastavia olivat myös 1990-luvun lama ja 2020-luvun alun koronavuodet, kertoo Ratsula.
Hän painottaa, että pandemian sävyttäneet vuodet olivat epävarmuudessaan kaikille yrityksessä työskenteleville henkisesti hyvin raastavia.
– Kaikista on kuitenkin selvitty. Siitä pitää antaa iso kiitos yritykseemme sitoutuneelle, joustavalle ja erittäin motivoituneelle henkilöstöllemme. Nyt katsomme yhdessä positiivisin mielin kohti tulevaa juhlavuotta. Sitä odotellessa ja valmistellessa arki pyörii pitkälti työn merkeissä, ja mikä sen parempaa olisikaan, tiivistää toimitusjohtaja.
Miltei 100-vuotias muotitalo on Ratsulan suvun luomus. Sen menestys on tärkeää Lotta Kupariselle, Miikka ja Monna Kuuselalle, Petra Santaharjulle, Carla Björndahlille sekä Jussi, Kati, Matti, Pertti ja Eila Ratsulalle.
Vesa-Pekka Järvelä
Liikenteellisesti haastavalla alueella sijaitsevan Porin asemaa ja merkitystä on pohdittu monissa yhteyksissä.
– Minun ja monen mielestä Pori on silti huomattavasti mainettaan parempi, toteaa Ratsula.
Varsinkin suurista kesätapahtumista tunnetuksi tullut Pori kävi jo vuosia sitten läpi ankaran rakennemuutoksen. Suuryritysten poistuminen Porista oli iso muutos kaupungille ja samalla koko maakunnalle.
Kehitystä myönteisempään suuntaan on kuitenkin tapahtunut, ja Porin rooli on ollut kasvussa.
– Pitää muistaa, että Porin kehityksen eteen tehdään jatkuvasti töitä. Kansainvälisesti arvostettu ja hyvän yleisömäärän heinäkuussa kerännyt Pori Jazz, uudelleen asemoitu SuomiAreena, pieteetillä kunnostettu Yyteri sekä keskustan upea keidas Kirjurinluoto toimivat vetureina, mutta ilmassa on paljon muutakin myönteistä, huomauttaa kokenut porilaisyrittäjä.
Yyterin ja Kirjurinluodon kehitys tarjoavat uusia mahdollisuuksia paikallisille yrittäjille sekä hienoja elämyksiä kaupunkilaisille ja matkailijoille.
– Ne ovat todellisia vetovoimatekijöitä, mutta Porilla on tarjottavanaan paljon muutakin mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Esimerkiksi kauppatorin kunnostus jatkuu – samoin kuin viivästyksiä kohdannut Etelärannan elävöittäminen. Näin kaupungin infrastruktuuri kohenee. Sekin ilahduttaa.
Huolenaiheitakin toki riittää. Ydinkeskustan yrityselämän hiljentyminen on yksi niistä. Kauppakeskus IsoKarhun tyhjentyminen ja kauppahallin näivettyminen ovat mietityttäneet myös Suomen toiseksi suurinta yksityistä vaatekauppaa luotsaavaa Ratsulaa.
– Kansalaisten ostokäyttäytymistä on vaikea ennakoida. Uskon kuitenkin, että asiakasvirta voi jatkossa suuntautua taas vuolaammin keskustan kivijalkaliikkeisiinkin. Elinkustannusten nousu tulee kuitenkin kiristämään suomalaisten elämää. Vaikutukset heijastuvat varmuudella myös satakuntalaisten ostokäyttäytymiseen. Jokainen joutuukin jatkossa pohtimaan valintojaan entistä tarkemmin, pohtii Ratsula.
Vuonna 1924 muotitietoisten asiakkaiden kauppapaikan perustanut kauppaneuvos Gösta Ratsula toimi Satakunnan Yrittäjien puheenjohtajana vuosina 1963–1972. Kahtena viime vuotena yleisöäänestyksessä Suomen parhaaksi valitun muotikaupan nykyinen johtaja korostaa, että yrittäjät pitävät myös Satakunnan elinvoimaisena.
– Yrittäjyysmaakunta tehdään yhteisvoimin alueen yrittäjien ja maakunnan eri toimijoiden kanssa, tähdentää monessa mukana oleva muotitalon vetäjä.
– Olemme olleet koko yrityksen historian ajan mukana eri järjestöissä niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin, joitakin olemme olleet jopa perustamassakin. Eri järjestöjen kautta olemme päässeet kehittämään alaamme, yritystoimintaa ja paikkakunnan tulevaisuutta. Yhteistyössä on aina voimaa, korostaa Ratsula.
Hänestä on ilahduttavaa, että yrittämistä on alettu arvostaa eri tavalla kuin ennen.
– Nähdään jopa, että Suomen ja Satakunnan tulevaisuus on yrittäjien käsissä. Näin 90-luvun laman aikana työvoimatoimikunnassa toimiessani, kuinka lainsuojattomia yrittäjät olivat silloin. Onneksi nämä ongelmat on saatu poistettua ja voi ylpeänä sanoa olevansa yrittäjä ja saavansa sille kuuluvan arvostuksen.
Vesa-Pekka Järvelä