Helenan kuula osuu tarkasti – Petanque on taktiikkalaji, joka vaatii hyvää keskittymiskykyä
Maarit Kautto
Porilaisen Helena Kuivasniemi-Lehden petanqueharrastus alkoi naapurien innostamana ja on jatkunut jo 30 vuotta. Helenan muistojen albumiin on kertynyt vuosien saatossa lukuisia kisamatkoja eri maihin ja palkintovitriinistä löytyy 79 SM-mitalia, joista 32 on kultaisia. Ensi juhannuksena Helena on lähdössä jyväskyläläisen parinsa Kati Niemisen kanssa EM-kisoihin Sveitsin Martigny’n.
– Vuonna 1994 lähdin kokeilemaan petanqueta naapurien houkuttelemana. Halusin löytää työn vastapainoksi mielenkiintoisen harrastuksen. Ja sellaisen löysinkin, jäin koukkuun heti, Helena nauraa.
Helena osallistui ensimmäisiin petanquen SM-kisoihinsa 1995 parinsa Mirva Näsilän kanssa ja voitti naisten duppelimestaruuden. Sen jälkeen Helenalla on takanaan jo seitsemät MM-kisat, seitsemät EM-kisat, yhdeksät PM-kisat ja lukuisia SM-kisoja. SM-mitaleja on kertynyt roppakaupalla, MM-kisoista tuliaisina on sijoja 9–16, EM-kisoista sijoja 5–8 ja PM-kisoista yksi veteraanisarjan kultamitali.
Helena on varsin tuttu myös kirjojen ja kulttuurin ystäville, sillä hän työskenteli ensin itsenäisen Luvian kirjastotoimenjohtajana vuodesta 1988 lähtien ja kuntaliitoksen jälkeen Eurajoen kirjastotoimenjohtajana kunnes jäi eläkkeelle elokuun alussa 2023.
– Nyt minulla on entistä enemmän aikaa petanquelle, Helena nauraa ja jatkaa:
– Erityisesti petanquessa viehättää, että se on hyvin pitkälle taktiikkalaji. Se vaatii hyvää keskittymiskykyä ja tarkkuutta. Pelipäivät ovat aina erilaisia; välillä ei suju ollenkaan ja välillä sujuu oikein hyvin. Tässä lajissa ei ole koskaan valmis, vaan aina on jotain kehitettävää.
– Plussaksi voi laskea senkin, että ilman petanqueharrastustani en varmastikaan olisi päässyt käymään niin monessa maassa kuin nyt olen.
Petanqueottelun sallittuja muotoja on kolme: yksittäisten pelaajien kaksinpeli eli singeli, kaksijäsenisten joukkueiden kaksinpeli eli duppeli tai kolmijäsenisten joukkueiden kaksinpeli eli trippeli. Trippelissä jokaisella pelaajalla on kaksi kuulaa, duppelissa ja singelissä kolme.
Helena pelaa kaikkia pelimuotoja, mutta kansainväliset kisat käydään useinmiten trippelinä. Sveitsin EM-kisoissa pelataan singeli-, duppeli- ja sekaduppelikilpailut. Suomen petanqueliitto lähettää kisoihin kaikkiaan neljä kilpailijaa; Helenan ja Kati Niemisen lisäksi matkaan lähtevät Thomas Foussier, Riemukaari Kärkölä ja Antti Pasanen Loimaan Petanque.
Helena treenaa lajia 3–4 kertaa viikossa. Sen lisäksi hän lenkkeilee ja käy kuntosalilla, sillä petanque vaatii myös hyvää fyysistä kuntoa.
– Kisoissa pelipäivät ovat pitkiä. Yksi peli voi kestää melko kauan ja yhden päivän aikana voidaan pelata viidestä kahdeksaan peliä.
Myös Helenan mies Antero Lehti harrastaa petanqueta. Molemmat kuuluvat PCP Poriin eli Petanque Club de Pori ry:hyn.
– Käymme pelailemassa ja treenaamassa yhdessä. Meillä on myös duppeli- ja sekaduppelisarjojen Suomen mestaruuksia veteraanikisoista. Myös Anteron pojat Mikko ja Jussi harrastavat lajia ja Mikko on saavuttanut miesten sarjassa MM-mitalinkin, Helena juttelee.
PCP Porilla on talviharjoitteluhalli Ramirentin vieressä, osoitteessa Tavaratie 4. Kesällä pelataan ulkona hiekkakentillä.
– Jos haluaa menestyä, on kuulaa heitettävä myös talvella. Meillä on sen puolesta hyvät olosuhteet. Aktiivisia lajin harrastajia on tällä hetkellä parikymmentä. Mukaan mahtuu kyllä lisääkin ja kaikki tulokkaat otetaan lämmöllä vastaan, Helena toteaa.
Jalat yhdessä
– Petankki eli kansainväliseltä nimeltään pétanque on kuulapeli, jota nykyään pelataan käytännöllisesti kaikkialla maailmassa.
– Nykyisen muotonsa petankki sai vasta vuonna 1910, kun etelä-ranskalaisessa La Ciotatin kaupungissa kuulapeleihin innostunut Jules Le Noir totesi paikallisen kuulapelin olevan reumatismiselle keholleen liian rasittavaa.
– Le Noir halusi kuitenkin jatkaa mukavia iltoja kavereittensa kanssa kuulapeliä pelaten. Hän kehitti uuden pelin, jossa kuula piti heittää jalat yhdessä ringissä seisten.
– Nimi Pétanque on muuntunut Provencen kielisestä “ped tancas” -eli jalat yhdessä.