Isän unelmasta tuli totta – Ranskalainen jääkiekkoilija tuli Ässiin pelaamaan, jotta voisi kehittyä lajissaan
Sanna Jääskeläinen
Nyt marraskuussa 24 vuotta täyttävä Dylan Fabre meni kuusivuotiaana kotikaupunkinsa Grenoblen jääkiekkoseuran luistelukouluun.
– Isäni arveli, että laji voisi kiinnostaa minua. Hän oli oikeassa. Kun opin luistelemaan ja pääsin pelaamaan, halusin voittaa ja tehdä maaleja, hän kertoo.
Sillä tiellä Dylan on edelleen, nyt Suomen Porissa ja Ässien liigajoukkueessa hyökkääjänä. Suomeen hänet toi halu kehittyä kiekkoilijana. Grenoblen Brûleur de Loups -joukkueessa hän oli mukana voittamassa useita Ranskan-mestaruuksia.
Ranskan maajoukkueeseen Fabre pääsi 16-vuotiaiden joukkueeseen ja on sen jälkeen pelannut kaikissa ikäluokissa.
– Olen ylpeä, kun saan pelata oman maani puolesta, hän sanoo.
Elokuun lopussa Fabre oli mukana, kun Ranska pelasi olympiakarsinnoissa Riiassa. Lohkosta pääsi kisoihin Latvia.
– Tilanne on nyt se, että jos Venäjää ei oteta mukaan kisoihin, me pääsemme. Mutta tietenkin mieluummin toivon, että sota loppuisi, hän toteaa.
Aikuisten maajoukkueen mukana Fabre tuli Suomeen MM-kisoihin ensin Helsinkiin vuonna 2022 ja sitten Tampereelle 2023.
– Toivoin, että ne kisat avaisivat minulle oven tänne ja niin kävikin. Agenttini etsi minulle seuraa Suomesta ja niin tulin Poriin.
Suomeen pääseminen oli tärkeä askel Fabren uralla. Hänellä on Ässien kanssa kaksivuotinen sopimus, josta meneillään on toinen kausi.
– Haluan nyt pelata täällä ja kehittyä mahdollisimman paljon. Totta kai kaikki pelaajat haluavat mahdollisimman korkealle tasolle. NHL:ssä pelaaminen olisi mahtavaa, mutta ranskalaiselle kiekkoilijalle jo Suomessa pelaaminen on tosi kova juttu. Täällä taso on niin paljon korkeampi kuin Ranskassa.
Hän kertoo jo oppineensa paljon. Tällä kaudella päävalmentajana aloittanut Jarno Pikkarainen saa Fabrelta kehuja.
– Hän antaa palautetta niin hyvästä kuin huonostakin ja selittää, miksi. Se on hyvä asia kehittymisen kannalta.
Jääkiekko ei ollut ranskalaispojalle mikään itsestäänselvä valinta harrastukseksi. Dylan Fabre kertoo, että se olikin oikeastaan hänen isänsä unelma.
– Isä oli itsekin kokeillut jääkiekkoa ja haaveillut pelaamisesta, mutta siitä ei tullut mitään. Joten tavallaan toteutan nyt hänen unelmaansa, Dylan hymyilee.
Hänen veljensäkin tuli mukaan harrastukseen ja pelaa nykyään rullakiekkoa, joka on Ranskassa paljon suositumpaa kuin tavallinen lätkä. Myös Dylan pelaa rullakiekkoa ja nuorempana hän harrasti myös judoa.
Fabren kotikaupunki Grenoble sijaitsee Kaakkois-Ranskassa, lähellä Lyonia. Grenoblessa on tuplasti enemmän asukkaita kuin Porissa ja muutenkin elämä on erilaista. Dylan muutti Suomeen tyttöystävänsä kanssa, mikä helpotti sopeutumista.
– Täällä on erilaista se, kun joka puolella ei ole ihmisiä, kuten Ranskassa. Kun kaupungissa on vähemmän väkeä, se tuntuu turvallisemmalta. Pori on söpö pieni kaupunki, jossa on paljon luontoa. Ilma ei ole niin saastunutta, kävellessä saa happea, se on rentouttavaa. Tykkään kävellä niin meren rannalla kuin metsässäkin. Maisema on tietenkin erilainen, koska täällä on niin tasaista verrattuna kotiseutuni vuoristoiseen maisemaan.
Dylan puhuu englantia, joten kielen kanssa ei ole ollut ongelmia. Hänen tyttöystävänsä menisi mielellään töihin, mutta työpaikan löytyminen ei Porin kaltaisessa maakuntakaupungissa ole helppoa, kun ei puhu suomea.
– Hän oli kesällä töissä Ranskassa ja niin aiomme tehdä ensi kesänäkin. Onneksi pelaajien puolisot pitävät yhtä, joten hän ei ole ollut yksinäinen, Dylan sanoo.
Ranskalaiselta on tietenkin kysyttävä mielipide suomalaisesta ruoasta. Dylan kertoo tykkäävänsä esimerkiksi karjalanpiirakoista, mutta kaipaavansa kotimaan makuja, kuten juustojen valikoimaa.
– Ruoka on parempaa Ranskassa, mutta täällä Suomessa jääkiekko on parempaa, se on nyt pääasia, hän sanoo.