Kannu jakoon Karhupaanalla – Suomen Cup järjestetään ensimmäistä kertaa Porissa
Kahdeksan joukkueen kesken pelattava jääpallon Suomen Cup järjestetään ensimmäistä kertaa Porissa.
Vesa-Pekka Järvelä
Jääpallo kuuluu suomalaisen urheilun pioneereihin. Lajin kilpailutoiminta käynnistyi jo 1900-luvun alkuvuosina. Suomen mestaruus ratkaistiin cup-kilpailuna vuoteen 1931 asti. Vuoteen 1991 saakka pelattiin SM-sarjaa. Bandyliigaksi sarja muuttui kaudella 1991–1992.
Bandyliigan rinnalla toinen tärkeä kilpailu on Suomen Cup. Sitä pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 1960. Suomen Jääpalloliitto päätti palauttaa Cupin kansalliseen kilpailuohjelmaan kaudelle 2012–2013.
– Ruotsin ja Venäjän cup-kilpailuiden mallin mukaisesti Suomen Cup siirrettiin pelattavaksi alkutalvella turnausmuotoisena kilpailuna. Se on oikein, kun ratkaisut tehdään ennen sarjakautta. Turnaus toimii samalla myös suunnannäyttäjänä ja hyödyllisenä harjoituksena tulevaa liigakautta silmällä pitäen, huomauttaa Narukerän kapteeni Ville Aaltonen.
Kahdeksan joukkueen kesken käytävä Suomen Cup järjestetään ensi viikon lopulla vasta ensimmäistä kertaa Porissa. Perjantaina käynnistyvä turnaus pelataan ensimmäistä kertaa alusta loppuun saman viikonlopun aikana ja voittaja selviää sunnuntaina kello 17 alkavassa finaalissa.
– Turnaus jakaantuu kahteen neljän joukkueen lohkoon. Otteluiden peliaika on 2x30 minuuttia.
Turnauksessa pelaavat kotijoukkue Narukerä, hallitseva mestari Veiterä, Botnia, Kampparit, OLS, Akilles, JPS ja HIFK. Sama kahdeksikko käynnistää kamppailun Bandyliigan mestaruudesta viikkoa Suomen Cup-turnauksen jälkeen – mikäli jääolosuhteet ovat jääpallolle otolliset.
– Toivotaan, että Karhupaana on valmis vastaanottamaan joukkueet. Jos säiden haltija heittäytyisi oikein hankalaksi, turnaukselle voisi olla vaikea löytää kalenterista vapaata ajankohtaa.
Lähes puolet elämästään ulkomailla pelannut Ville Aaltonen on vielä 45-vuotiaana huippuvireessä.
Porilaiset juhlivat Cupin voittoa vuonna 2023. Huippukauden kruunasi seuran toinen SM-kulta.
– Totta kai Cupin voitto kiinnostaa. Aina kun pytystä taistellaan, niin sillä on meille pelaajille ja koko seuralle iso merkitys ja arvo, korostaa Kerä-kippari.
Karhukaupungin palloilulle historiallinen turnaus antaa askelmerkit koko kaudelle. Aleksi Vihtilän valmentama porilaisryhmä on hionut kuntoaan muun muassa Ruotsiin suuntautuneella harjoitus- ja pelireissulla.
– Oli erittäin hyödyllistä päästä kaukalosta isolle jäälle ja halliolosuhteisiin. Treenattiin tiiviillä tahdilla ja laajalla rosterilla, ja kohdattiin Finspångs AIK ja Katrineholm BS. Tuliaisina oli voitto ja niukka tappio.
Viime vuonna pettymykseen päättyneen kauden jälkeen Kerän kokoonpanossa tapahtui jotain muutoksia. Merkittävin niistä oli pitkäaikaisen tehotykin Tomi Mustosen peliuran päättyminen. Paluun punapaitaan tekevät puolestaan edelliskauden Suomen mestari Niko-Valtteri Koivula, 31 ja kolme kautta Ruotsissa Tranås BoIS:issa pelannut Timo Niemi, 36.
Kerän kokenein on kuitenkin jo 1994 Narukerässä peliuransa aloittanut Aaltonen. 45-vuotiaan maailmanmestarin palo pelaamiseen ei ole hiipunut.
– Kroppa kestää kovaakin treeniä, ja motivaatiotakin riittää. Tähtäimessä joukkueella on paluu toissa vuoden tasolle.
Uusi mielenkiintoinen kasvo Kerän kokoonpanossa on 22-vuotias maalivahti Vertti Torvinen. Torviselta lähti liigaseura alta, kun perinteikäs WP-35 päätti luopua pääsarjapaikastaan.
Varkaudesta länsirannikolle siirtynyt Torvinen on tehnyt yhden vuoden sopimuksen porilaisseuran kanssa. Myös jalkapallokentiltä tuttu veräjänvartija on jo ehtinyt kuvailla uutta asuinpaikkakuntaansa.
– Perinteitä täynnä oleva tehdaskaupunki vaihtuu nyt hienoon urheilu- ja kesäkaupunkiin, maalailee numerolla 35 torjuva Torvinen.
Kerän organisaatiossa ollaan mielissään saatuaan motivoituneen nuoren maalivahdin mukaan rinkiin.
– Vertti oli maalilla jo Ruotsin reissulla Katrineholm-matsissa. Kehityskelpoisen tuntuinen nuorukainen, joka täydentää varmasti Santeri Rantasen rinnalla omalla panoksellaan aina tärkeää maalivahtiosastoa, sanoo Aaltonen.