Urheilevan suurperheen poika Asseri Välimäki haaveilee tekevänsä saman tempun kuin veljensä Matti aikanaan
Välimäen yhdeksänlapsisessa perheessä kasvettiin jo pienestä itsenäiseksi. Nyt ratakierrokselta SM-kultaa janoaa Asseri Välimäki.
Vesa-Pekka Järvelä
Satakuntalainen yleisurheilu on nähnyt parempiakin aikoja. Maakunnassa tehdään kuitenkin yhä tinkimätöntä työtä. Yksi vahvimmista seuroista on Noormarkun Nopsa. NoNon riveistä on noustu kansalliselle huipulle ja jopa arvokisaurheilijoiksi.
Vuosien varrella kovaa tulosta on tehnyt Välimäen laaja sisarusparvi. Kilpakentillä on nähty valmentajana toimineen Timo Välimäen yhdeksän jälkeläistä: Heikki, Matti, Johannes, Valtteri, Einari, Eemeli, Asseri, Katriina ja jo edesmennyt Mikko.
– Vastaavaa yleisurheilusukua ei taida Suomesta löytyä. Olemme aina puhaltaneet yhteen hiileen ja tsempanneet toisiamme, korostaa suvun nykyinen ykköstähti Asseri.
Tunnettua on, että suurperheiden lapset oppivat kärsivällisyyttä, koska he joutuvat jatkuvasti odottamaan muita. Suurperheiden lapset oppivat lukuisia tärkeitä tarkoita kuin itsestään.
– Kokemuksesta voin sanoa, että elämä suurperheessä saattaa joskus näyttää kaoottiselta. Tarkalla aikataulutuksella ja yhteispelillä paketti saatiin kuitenkin pitäväksi. Kiitos siitä kuuluu vanhemmille.
Urheilu oli joka päivä läsnä Välimäkien arjessa.
– Se yhdisti meitä, ja teki perheestämme hyvin tiiviin. Kiirettä ja säpinää riitti, mutta meidän perheessämme opittiin jakamaan ja huolehtimaan.
Ensi kesänä yleisurheilukentiltä on lupa odottaa satakuntalaisittain hyviä uutisia. Ennätyksellistä menoa voidaan nähdä varsinkin 400 metrillä. Kaiken mennessä nappiin lahjakkaalla pikamenijällä on rahkeita rikkoa ratakierroksella suomalaisittain kivikovaksi osoittanut 46 sekunnin raja.
Ennusmerkkejä saatiin helmikuussa. Asseri voitti sisäratojen SM-kullan Tampereella ajalla 47,20. Himmeämmät mitalit menivät Konsta Alatuvalle ja Viljami Kaasalaiselle.
– Ihan ok aika Pirkka-hallin hankalalla radalla, Asseri kommentoi.
Nopsan Vuoden yleisurheilijan titteli on mennyt monesti moukarikonkari Tuomas Seppäselle. Putki kuitenkin katkesi ja tittelin vei nyt ensimmäisen kerran Asseri, joka palkittiin myös NoNon vuoden pikajuoksijana.
23-vuotias porilaisjuoksija kohensi viime kesänä Helsingin Eläintarhan kentällä isoveljensä, nelinkertaisen Suomen mestarin Matin nimissä ollutta Satakunnan piirinennätystä (46,69) lukemiin 46,48. Lahjakkaan varttimailerin aika on Suomen kaikkien aikojen tilaston yhdeksänneksi paras.
– Matin ennätyksen lyöminen oli tietysti pitkään mielessä, mutta tärkeämpää on sittenkin oma kehitys.
Ratakierroksen taitaja kunnostautui kesällä 2023 myös kakkossijallaan Ruotsi-ottelussa 400 metrin parhaansa suomalaisena. Lisäksi Asseri ankkuroi Suomen voittoon pitkässä viestissä.
400 metriä on vaativa matka, jonka kesyttämiseen tarvitaan sekä fyysistä kykyä että henkistä lujuutta.
– Väitetään, että ratakierros on raatelumatka. Siinä on vinha perä. Tarvitaan sekä rohkeutta että malttia. On juostava järkevästi ja olosuhteiden mukaan. Jos ahnehtii alkumatkalla, loppusuoralla hapot iskevät armottomasti. Mikäli paukkuja riittää, miehiä alkaa kaarteen jälkeen tulla selkä edellä vastaan, vihjaa vuosi vuodelta kehittynyt Asseri.
Kisakauteen haetaan lisäpotkua pian käynnistyvältä etelän leiriltä.
– Monte Gordon loistavissa olosuhteissa on tarkoitus treenata lähes kuukausi. Toivotaan, että Portugalin huhtikuu on lämmin.
Ulkoratakausi potkaistaan vauhtiin toukokuussa Espoossa. Tavoitteekseen Asseri on asettanut Suomen mestaruuden. Kulta olisi Asserille ensimmäinen ulkona.
– Matti katkaisi ruotsalaisten 20 vuoden voittoputken maaottelussa 2008. Matin tempusta haaveilen itsekin. Realismia on lähivuosina myös 46 sekunnin alitus. Sitten, kun nopeus alkaa hiipua, siirtyminen 800 metrille on mielessä.
Vaikka harjoittelu lohkaisee ison osan varttimailerin arjesta, myös työ on tärkeässä roolissa. Lähihoitajan koulutuksen hankkinut juoksija on toiminut Noormarkussa kehitysvammaisten asumispalveluyksikössä.
– Sairaanhoitajaopinnot jatkuvat. Kai minulla on jonkinlainen hoivavietti. Sekin on varmaan peruja perhepiiristä, sillä äitini on työskennellyt sairaanhoitajana.