Heli Laak­ko­nen / STT

Alz­hei­me­rin tau­ti vai­kut­taa yleis­ty­vän työ­i­käi­sil­lä. Asia käy il­mi Itä-Suo­men yli­o­pis­ton ja Ou­lun yli­o­pis­ton tut­ki­muk­ses­ta.

Suur­hank­kees­sa sel­vi­tet­tiin työ­i­käis­ten muis­ti­sai­rauk­sien ylei­syyt­tä Kuo­pi­on ja Ou­lun yli­o­pis­tol­lis­ten sai­raa­loi­den po­ti­las­tie­dois­ta vuo­sil­ta 2010–2021.

Sai­raus­ker­to­muk­sia oli käy­tös­sä yli 12 000. Yli­o­pis­to­jen mu­kaan tut­ki­muk­sen ai­neis­to on yk­si maa­il­man suu­rim­mis­ta. Tu­lok­set on jul­kais­tu ar­vos­te­tus­sa Neu­ro­lo­gy-leh­des­sä.

Tut­ki­muk­ses­sa mui­den muis­ti­sai­rauk­sien il­maan­tu­vuus py­syi va­ki­o­na 12 vuo­den seu­ran­ta­vä­lil­lä, mut­ta Alz­hei­me­rin tau­din il­maan­tu­vuus kas­voi joh­don­mu­kai­ses­ti työ­i­käis­ten jou­kos­sa.

– Alz­hei­me­rin tau­din il­maan­tu­vuus liki kak­sin­ker­tais­tui. Tämä ei se­li­ty puh­taas­ti di­ag­nos­tii­kan ke­hit­ty­mi­sel­lä ja var­hai­sem­mal­la sel­vit­te­lyi­hin ha­keu­tu­mi­sel­la, sil­lä mui­den muis­ti­sai­rauk­sien il­maan­tu­vuu­des­sa ei ha­vait­tu kas­vua, sa­noo Ou­lun yli­o­pis­ton pää­tut­ki­ja, do­sent­ti Jo­han­na Krüger tie­dot­tees­sa.

Ylei­sin tut­ki­muk­ses­sa ha­vait­tu muis­ti­sai­raus oli Alz­hei­me­rin tau­ti, jota sai­ras­ti 48 pro­sent­tia muis­ti­sai­raus­di­ag­noo­sin saa­neis­ta. Ot­sa-ohi­mo­loh­ko­rap­peu­ma­kir­jon sai­raus oli 23 pro­sen­til­la ja Le­wyn kap­pa­le -kir­jon sai­raus kuu­del­la pro­sen­til­la.

Suo­men vä­es­töön suh­teu­tet­tu­na ar­vi­ol­ta noin 2 700 työ­i­käi­sel­lä suo­ma­lai­sel­la on muis­ti­sai­raus.

– Tu­los on yl­lät­tä­vä, sil­lä ai­em­min re­kis­te­ri­tut­ki­mus­ten pe­rus­teel­la on ar­vi­oi­tu, et­tä 7 000–10 000 suo­ma­lai­sel­la työ­i­käi­sel­lä oli­si ete­ne­vä muis­ti­sai­raus, sa­noo tut­ki­mus­hank­keen pää­tut­ki­ja, Itä-Suo­men yli­o­pis­ton apu­laisp­ro­fes­so­ri Ei­no Sol­je tie­dot­tees­sa.

Tut­ki­mus­han­ket­ta koor­di­noi Kan­sal­li­nen neu­ro­kes­kus. Nyt jul­kais­tu tut­ki­mus on en­sim­mäi­nen hank­kees­sa, jos­sa yh­dis­te­tään poik­keuk­sel­li­sen laa­jaa to­sie­lä­män po­ti­la­sai­neis­toa eri­lai­siin re­kis­te­ri­tie­toi­hin, tie­dot­tees­sa ker­ro­taan.