Simu Pe­rä­lä / STT

Au­to- ja Kul­je­tu­sa­lan Työn­te­ki­jä­liit­to AKT:n am­mat­ti­kul­jet­ta­jil­le te­ke­mäs­sä ky­se­lys­sä yli­voi­mai­nen enem­mis­tö vas­taa­jis­ta oli sitä miel­tä, et­tä tiet ovat Suo­mes­sa vä­hin­tään pai­koit­tain huo­nos­sa tai erit­täin huo­nos­sa kun­nos­sa. Yh­tä miel­tä vas­taa­jat oli­vat myös sii­tä, et­tä tei­den kun­to on vii­mei­sen vii­den vuo­den ai­ka­na men­nyt sel­ke­äs­ti tai vä­hin­tään jon­kin ver­ran hei­kom­mak­si.

Suu­rin osa ky­se­lyyn vas­tan­neis­ta oli sitä miel­tä, et­tä tei­den kun­to on jo niin heik­ko, et­tä se hei­ken­tää työ­tur­val­li­suut­ta.

Eri­tyi­ses­ti kul­jet­ta­jat oli­vat ky­se­lyn mu­kaan kiin­nit­tä­neet huo­mi­o­ta pie­nem­pien tei­den on­gel­miin. Myös tei­den paik­kaus sai moit­tei­ta, ja use­am­pi ky­se­lyyn vas­tan­nut kul­jet­ta­ja oli sitä miel­tä, et­tä paik­kaa pai­kan pääl­le -tyyp­pi­nen kor­jaus on lii­an yleis­tä. Tilk­ku­täk­ki­paik­kauk­ses­ta pi­täi­si lii­ton mu­kaan siir­tyä oi­ke­aan tei­den kun­nos­ta­mi­seen.

Lii­ton mu­kaan kul­jet­ta­jien yh­tei­nen vies­ti päät­tä­jil­le on, et­tä mää­rä­ra­hat on vih­doin saa­ta­va oi­ke­al­le ta­sol­le ja kor­jaus­vel­ka kui­tat­ta­va.

Ky­se­ly teh­tiin ke­sä­kuus­sa, ja sii­hen tuli yli 800 vas­taus­ta.

Lii­ken­ne- ja vies­tin­tä­vi­ras­to Tra­fi­co­min mu­kaan huo­no­kun­tois­ten maan­tei­den pääl­lys­tei­den mää­rä on noin kak­sin­ker­tais­tu­nut kym­me­nen vii­me vuo­den ai­ka­na. Vii­me vuon­na maan­tei­den kor­jaus­vel­ka oli vi­ras­ton mu­kaan noin 2,55 mil­jar­dia eu­roa. Koko val­ti­on väy­lä­ver­kon kor­jaus­ve­las­ta yli 60 pro­sent­tia koh­dis­tuu tie­verk­koon.

Pääl­lys­te­tyis­tä teis­tä noin 8 800 ki­lo­met­riä eli lä­hes vii­den­nes on huo­no­kun­toi­sia. Täs­tä noin 1 350 ki­lo­met­riä koh­dis­tuu pää­teil­le. So­ra­teis­tä noin 10 pro­sent­tia eli noin 2 800 ki­lo­met­riä on huo­no­kun­toi­sia. So­ra­tei­den huo­no kun­to hait­taa eri­tyi­ses­ti ke­li­rik­ko­ai­koi­na ke­väi­sin ja syk­syi­sin.

Tra­fi­co­min mu­kaan maan­tei­den pääl­lys­tys­mää­rän pi­täi­si ol­la noin 3 500–4 000 ki­lo­met­riä vuo­des­sa, jot­ta huo­no­kun­tois­ten tei­den mää­rä ja kor­jaus­vel­ka ei­vät kas­vai­si.

Väy­lä­vi­ras­to ja ely-kes­kuk­set ta­voit­te­le­vat tänä vuon­na val­ta­kun­nal­li­ses­ti noin 4 000:ta pääl­lys­te­ki­lo­met­riä. Tänä vuon­na ties­tön kor­jaus­ve­lan pur­ka­mi­seen on osoi­tet­tu 250 mil­joo­nan eu­ron mää­rä­ra­ha. Hal­li­tuk­sen ta­voit­tee­na on tait­taa ties­tön kor­jaus­ve­lan kas­vu.