Sa­ta­kun­nan pe­las­tus­lai­tos sai hä­ly­tys­teh­tä­vän Rau­mal­la si­jait­se­vaan McDo­nald’siin tors­tain vas­tai­se­na yö­nä. Ra­vin­to­las­sa hen­ki­lö­kun­ta oli vaih­ta­nut hii­li­di­ok­si­di­pul­loa, jota käy­te­tään hii­li­di­ok­si­di­pi­tois­ten vir­voi­tus­juo­mien val­mis­ta­mi­seen. Vaih­don yh­tey­des­sä let­ku oli ir­ron­nut, ja hii­li­di­ok­si­dia oli al­ka­nut vuo­taa ti­laan.

Hen­ki­lö­kun­ta oli tyh­jen­tä­nyt ra­vin­to­lan asi­ak­kais­ta ja siir­ty­nyt it­se­kin ulos. Pe­las­tus­lai­tos saa­pui pai­kal­le, hii­li­di­ok­si­di­pul­lon vent­tii­li vään­net­tiin kiin­ni, ja vuo­to saa­tiin lop­pu­maan. Tila tuu­le­tet­tiin ja hap­pi­pi­toi­suus mi­tat­tiin.

Pa­lo­mes­ta­ri Kuus­nie­mi ker­too, et­tä hii­li­di­ok­si­di­vuo­don vaa­ra pii­lee sii­nä, et­tä jos pie­neen ja sul­jet­tuun ti­laan pää­si­si iso mää­rä hii­li­di­ok­si­dia, se las­ki­si ti­lan hap­pi­pi­toi­suut­ta.

Pe­las­tus­lai­tos re­a­goi vaa­ral­li­sen ai­neen teh­tä­vään aluk­si isol­la vas­teel­la, ja hä­ly­tyk­sen sai jopa 11 yk­sik­köä. Kuus­nie­mi ker­too, et­tä näin on val­ta­kun­nal­li­ses­ti var­muu­den vuok­si ta­pa­na toi­mia, kos­ka vaa­ral­li­sen ai­neen on­net­to­muuk­sis­sa, ai­nees­ta riip­pu­en, ti­lan­ne voi­si pa­hen­tua no­pe­as­ti­kin. Li­säk­si vaa­ral­lis­ten ai­nei­den on­net­to­muuk­sis­sa ris­kit ih­mis­ten ja ym­pä­ris­tön tur­val­li­suu­del­le voi­vat ol­la hy­vin­kin suu­ria.

McDo­nalds'in ta­pauk­ses­sa teh­tä­vä su­pis­tet­tiin kui­ten­kin no­pe­as­ti kah­den yk­si­kön teh­tä­väk­si, kun ti­lan­tees­ta saa­tiin pa­rem­pi kuva.

Pau­lii­na Vil­pak­ka