Ilotulitteet aiheuttavat vuosittain jopa lähes sata paloa – ministeriössä kaavailtu rajoituksia
Emmi Tilvis / STT
Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) löysi tekemässään selvityksessä useita keinoja, joilla voitaisiin vähentää ilotulitteista aiheutuvia tulipaloja, melua ja häiriöitä. Selvitys julkaistiin keväällä. Selvityksen taustalla on eduskunnan käsittelyyn edennyt kansalaisaloite, jolla haluttiin tiukennuksia ilotulitteiden käyttöön.
Nytkin vuodenvaihteessa ilotulitteiden on epäilty aiheuttaneen useita tulipaloja. Vantaalla päiväkoti kärsi tulipalossa mittavia vahinkoja.
Selvityksessä todetaan, että pelastuslaitosten mukaan ilotulitteet sytyttävät 3–9 rakennuspaloa vuosittain. Muita tulipaloja ilotulitteet ovat aiheuttaneet vuosittain liki 90 viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Selvityksessä esitetään, että ilotulitteiden käyttö voitaisiin kieltää rakennusten lähistöllä tulipalojen ja muiden häiriöiden ehkäisemiseksi. Tarvittava etäisyys rakennuksesta arvioitaisiin erikseen.
Hallitusneuvos Mikko Holm TEMistä kertoo STT:lle sähköpostitse, että uudistuksia arvioidaan sitten, kun tiedetään, muuttuuko ilotulitteita koskeva EU-sääntely jollain tavalla.
– EU:n komissio arvioi parhaillaan sääntelyn uudistustarpeita. Tämän jälkeen arvioidaan, mitä selvityksessä esitettyjä toimia mahdollisesti toteutetaan kansallisella tasolla, kirjoittaa Holm.
Vuosittain käydään keskustelua ilotulitusten paukkeen vaikutuksista niin lemmikkeihin kuin eläimiin luonnossa. Esimerkiksi Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLife Suomi on kiinnittänyt huomiota siihen, että uudenvuoden ilotulitukset häiritsevät talvehtivia vesilintuja. Etsijäkoiraliiton mukaan esimerkiksi koirat, kissat ja hevoset karkailevat ilotulitusten aikaan.
Tällä hetkellä poliisi voi antaa turvallisuutta koskevia ehtoja ja rajoituksia ilotulitusnäytöksille. TEMin selvityksessä esitetään, että poliisille annettaisiin mahdollisuus rajoittaa ilotulitenäytöksiä myös niiden aiheuttaman häiriön perusteella.
Myös pelastusviranomainen voi ilmoituksen perusteella päättää rajoittaa ilotulitteiden käyttöä, jos siitä aiheutuu erityistä vaaraa. Meluhaittoihin ei ole kuitenkaan kiinnitetty vastaavaa huomiota.
Selvityksessä esitetään, että melun vähentämiseksi pelastuslaitokset voisivat kieltää yksityisen ilotulitteiden käytön yleisesti tai tietyiltä käyttäjiltä alueella, jossa ilotulitteet aiheuttavat häiriöitä ihmisille tai eläimille. Kielto voisi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, jos ilotulitteita käytetään ilmoituksenvaraisesti toistuvasti tai rauhoitettujen eläinten pesimisaikana.
Selvityksessä korostetaan, että kaikki ilotulitteet ovat vaarallisia, jos niitä käytetään huolimattomasti tai ohjeiden vastaisesti. Vuodenvaihteessa ainakin 11 ihmistä sai silmävammoja ilotulitteista.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin onnettomuusselvitysten mukaan viimevuosien tapaturmat ovat johtuneet ilotulitteiden varomattomasta ja vääränlaisesta käytöstä. Ilotulitteita käytetään monesti päihtyneenä, ja monissa tapaturmissa ei ole myöskään käytetty suojalaseja.