Krista Kiurun sote-valiokunnassa kuohuu – kokous jatkuu jopa kello kahteen asti yöllä
Sanna Nikula, Anni Keski-Heikkilä, Terhi Riolo Uusivaara / STT
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kuohuu. Opposition kansanedustajat järjestivät torstaina päivällä näyttävän ulosmarssin valiokunnan kokouksesta. He kuitenkin palasivat tämän jälkeen varsin nopeasti takaisin kokoustamaan.
Ulosmarssin syyksi he kertoivat hallituksen toiminnan sairaalaverkon muutosten käsittelyssä. Oppositio olisi halunnut jatkaa esimerkiksi sairaalaleikkausten säästöjen selvittämistä, mutta hallituspuolueet haluavat saada mietinnön laista nopeasti valmiiksi.
Hallituspuolueiden toiveesta valiokunnan työ voikin poikkeuksellisesti jatkua torstaina jopa kello kahteen asti yöllä. Valiokunta päätti aikataulusta torstaina äänin 9–8.
Puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) mukaan eduskunnan apulaispääsihteeriltä tarkistettiin, onko tämä valiokuntaneuvoksille työsuojelun mukaista. Valiokuntaneuvokset ovat valiokuntatyön keskeisiä virkamiehiä.
– Olen varmistanut tämän omalta osaltani. Koska apulaispääsihteeri totesi, että tällainen työpäivä on valiokuntaneuvoksille mahdollista, valiokunta on tehnyt päätöksen tästä, Kiuru sanoi toimittajille eduskunnassa.
Kiurun mukaan osa olisi halunnut lopettaa iltakymmeneltä. Valiokunta aloitti kokoustamisen kahdeksalta aamulla.
Oppositio huomautti, että hallitus toi sairaalaverkkoesityksen myöhässä eduskuntaan. SDP:n Ilmari Nurmisen mukaan hallituspuolueet yrittävät runnoa esitystä läpi nopealla aikataululla sellaisenaan.
Oppositio olisi halunnut vielä lisäselvityksiä, Nurmisen mukaan esimerkiksi ministeriötason vastauksia leikkauksilla saatavista säästöistä. Hallituspuolueet eivät halunneet tehdä enää lisäselvityksiä, ja asiantuntijakuulemiset lopetettiin.
Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekosen mielestä hallituspuolueiden toiminta on poikkeuksellista.
– Me emme ole saaneet sellaisia laskelmia, jotka tosiasiallisesti osoittaisivat meille, että näitä säästöjä olisi syntymässä, Pekonen sanoi ulosmarssin yhteydessä.
Pekosen mielestä monilla alueilla on tilanteita, joissa olisi perusteltua pitää edes perusterveydenhuollon tasoinen päivystys.
Opposition mielestä kysymys on alueiden yhdenvertaisesta kohtelusta ja potilasturvallisuudesta. Heistä alueita kohdellaan eriarvoisesti, kun Kouvolaan suunniteltu leikkaus peruttiin.
– Tämä Kouvolan tapaus avasi sellaisen Pandoran lippaan, että kaikkia sairaaloita verrataan nyt Kouvolaan, kiteytti keskustalainen valiokunnan jäsen Hanna-Leena Mattila.
Hänen mukaansa esimerkiksi tarkastelun kohteena oleva Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Oulaskankaan sairaala tulisi kahdella portaalla alas sairaalaverkkoesityksen myötä, eikä siihen ole perusteita Kouvolan sairaalaan verrattuna.
Hallitus oli linjannut viime keväänä kehysriihessä, että yöpäivystys lakkaisi Kouvolassa, Iisalmessa, Jämsässä, Raahessa ja Varkaudessa. Lausuntokierroksen jälkeen Kouvolan yöpäivystys päätettiin kuitenkin säilyttää. Muutosten on määrä tulla voimaan lokakuun alusta 2025 alkaen.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) kiisti ulosmarssin jälkeen, että hallituspuolueiden edustajat runnoisivat poikkeuksellisella tavalla asiaa läpi.
– Ei, kyllä me olemme näitä asioita huolellisesti käsitelleet, hän sanoi toimittajille.
Laiho sanoi, että valiokunnan aikatauluja selvitetään parhaillaan ja myös istuntojen venyminen joulun välipäiville on mahdollista.
– Mehän täällä tehdään työtä tarvittaessa niin pitkään kuin tarvitaan.
Laiho antoi kommenttinsa ennen tietoa siitä, että valiokunnan kokous voi jatkua yömyöhään.
Sairaalaverkkoesityksestä käytiin eduskunnassa poikkeuksellinen kiista jo aiemmin syksyllä. Esitys aiottiin ensin lähettää mietintöä varten hallintovaliokuntaan. Puhemiesneuvosto kuitenkin väännön jälkeen muutti ehdotustaan, ja esitys lähetettiin mietinnölle sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee parhaillaan sairaalaverkon lisäksi vammaispalvelulakia. Molempien esitysten on aiemmin kerrottu valmistuvan vielä valtion ensi vuoden budjettia varten.