Kat­ri Mä­en­pää

Pie­nil­lä ki­vi­jal­ka­liik­keil­lä on ol­lut Po­rin Kaup­pa­hal­lis­sa vai­ke­aa jo mo­nen vuo­den ajan. En­sin oli re­mont­ti. Sii­hen ryh­dyt­tiin vuon­na 2012. Yh­te­nä syy­nä oli se, et­tä Kaup­pa­hal­lin kyl­mä­säi­ly­tys­ti­lat ei­vät enää vas­tan­neet ny­ky­a­jan vaa­ti­muk­sia. Ta­lo­yh­ti­ön ra­hat kui­ten­kin lop­pui­vat en­nen kuin kyl­miö saa­tiin ra­ken­net­tua. Yrit­tä­jät jou­tui­vat ot­ta­maan yh­teis­kyl­mi­ön ra­ken­ta­mi­sen huo­lek­seen ja sitä var­ten pe­rus­tet­tiin Po­rin Kaup­pa­hal­li Oy.

– Yrit­tä­jät jou­tui­vat ta­kaa­maan lai­naa omal­la hen­ki­lö­koh­tai­sel­la omai­suu­del­laan ja se on ol­lut ras­kas vas­tuu. Mut­ta re­mon­tin jäl­keen hal­li syt­tyi eloon ja vil­kas­kin tämä oli. Sit­ten kau­pun­ki­kes­kus­ta hil­je­ni ja ko­ro­na is­ki voi­mak­kaas­ti pie­niin ki­vi­jal­ka­liik­kei­siin, pu­heen­joh­ta­ja Ul­la Mä­ki­nen ker­too.

Kai­ken li­säk­si yrit­tä­mi­nen on teh­ty vai­ke­ak­si. Ta­lo­yh­tiö nos­ti ra­jus­ti yh­ti­ö­vas­tik­kei­ta ja yrit­tä­jät ovat jou­tu­neet ah­taal­le.

– Ta­lo­yh­tiö ei ole tul­lut vas­taan, vaik­ka olem­me yrit­tä­neet pu­hua haas­teis­ta. Oli­sim­me ha­lun­neet luo­pua kyl­mi­ös­tä ja lii­ke­huo­neis­tois­ta, mut­ta ta­lo­yh­tiö ei ole ol­lut kiin­nos­tu­nut nii­tä vas­taa­not­ta­maan. Tämä on kes­kel­lä Po­rin kau­pun­kia si­jait­se­va Mu­se­o­vi­ras­ton suo­je­le­ma pe­rus­kor­jat­tu ar­vo­kiin­teis­tö, jon­ka ar­vo on yh­täk­kiä ro­mah­ta­nut täy­sin nol­laan, Mä­ki­nen sa­noo.

Ti­lan­ne al­koi pur­kau­tua, kun yk­si yrit­tä­jis­tä lait­toi omat osak­keen­sa myyn­tiin huu­to­kau­pat.co­miin. Osak­keet löy­si­vät os­ta­jan. Ja kun Jy­väs­ky­län lä­hel­lä asu­va Mar­cus Probst kuu­li ta­lo­yh­ti­ön ti­lan­tees­ta, hän päät­ti os­taa kaik­kien pien­ten yrit­tä­jien osuu­det.

– Koin van­ha­na kom­mu­nis­ti­se­na yrit­tä­jä­nä, et­tä ti­lan­ne on rat­kais­ta­va jo­ten­kin. Po­rin kau­pun­ki ei ole tul­lut asi­as­sa vas­taan, ei­kä myös­kään ta­lo­yh­tiö. Tie­dän, mil­lais­ta on, kun yrit­tä­jät aje­taan ah­taal­le. Nyt yrit­tä­jät pää­se­vät rau­has­sa jat­ka­maan töi­tään ja se on pää­a­sia, hän pe­rus­te­lee.

Yrit­tä­jät ovat ol­leet hel­pot­tu­nei­ta. Ul­la Mä­ki­nen ker­toi ole­van­sa vä­hän yl­lät­ty­nyt­kin sii­tä, et­tä jo­kai­nen yrit­tä­jä ha­lu­si luo­pua osuuk­sis­taan.

– Olem­me jo­kai­nen neu­vo­tel­leet kaup­pa­pai­kan vuok­ras­ta os­ta­jan kans­sa. Toi­set liik­keet ovat Kaup­pa­hal­lis­sa avoin­na vuo­den lop­puun, toi­set taas ke­sään as­ti. Luo­mu­puo­ti pal­ve­lee Kaup­pa­hal­lis­sa maa­lis­kuun lop­puun. Ke­sä­kau­den toi­mim­me Saa­ren luo­mu­ti­lal­la, mut­ta en­si syk­sy on ihan avoin.

Mar­cus Probst on ai­kai­sem­min­kin et­si­nyt on­gel­ma­koh­tei­ta ja kun­nos­ta­nut nii­tä. Hän toi­mii yk­si­tyis­hen­ki­lö­nä, mut­ta hy­vän­te­ki­jäk­si hän ei it­se­ään ti­tu­lee­raa.

– Jos­sa­kin vai­hees­sa Po­rin kau­pun­gin ja ta­lo­yh­ti­ön on re­a­goi­ta­va ja is­tut­ta­va sa­maan pöy­tään kes­kus­te­le­maan Kaup­pa­hal­lin tu­le­vai­suu­des­ta. Mi­nua ei kiin­nos­ta, kuin­ka kau­an sii­hen me­nee.

Probst nä­kee, et­tä kun kes­kus­te­luun pääs­tään, pääs­tään ide­oi­maan ja ke­hit­tä­mään uut­ta. Kaup­pa­hal­liin oli­si tu­los­sa uu­si­a­kin yrit­tä­jiä ja se on mat­kai­li­joil­le mie­len­kiin­toi­nen koh­de.

– Kun ti­lan­ne jos­kus rat­ke­aa, on Po­rin Kaup­pa­hal­li jäl­leen ar­vo­kiin­teis­tö.