Liiketoiminta Porin Kauppahallissa muuttui vaikeaksi – sitten löytyi ostaja ja nyt pienyrittäjät lähtevät joukolla
Katri Mäenpää
Pienillä kivijalkaliikkeillä on ollut Porin Kauppahallissa vaikeaa jo monen vuoden ajan. Ensin oli remontti. Siihen ryhdyttiin vuonna 2012. Yhtenä syynä oli se, että Kauppahallin kylmäsäilytystilat eivät enää vastanneet nykyajan vaatimuksia. Taloyhtiön rahat kuitenkin loppuivat ennen kuin kylmiö saatiin rakennettua. Yrittäjät joutuivat ottamaan yhteiskylmiön rakentamisen huolekseen ja sitä varten perustettiin Porin Kauppahalli Oy.
– Yrittäjät joutuivat takaamaan lainaa omalla henkilökohtaisella omaisuudellaan ja se on ollut raskas vastuu. Mutta remontin jälkeen halli syttyi eloon ja vilkaskin tämä oli. Sitten kaupunkikeskusta hiljeni ja korona iski voimakkaasti pieniin kivijalkaliikkeisiin, puheenjohtaja Ulla Mäkinen kertoo.
Kaiken lisäksi yrittäminen on tehty vaikeaksi. Taloyhtiö nosti rajusti yhtiövastikkeita ja yrittäjät ovat joutuneet ahtaalle.
– Taloyhtiö ei ole tullut vastaan, vaikka olemme yrittäneet puhua haasteista. Olisimme halunneet luopua kylmiöstä ja liikehuoneistoista, mutta taloyhtiö ei ole ollut kiinnostunut niitä vastaanottamaan. Tämä on keskellä Porin kaupunkia sijaitseva Museoviraston suojelema peruskorjattu arvokiinteistö, jonka arvo on yhtäkkiä romahtanut täysin nollaan, Mäkinen sanoo.
Tilanne alkoi purkautua, kun yksi yrittäjistä laittoi omat osakkeensa myyntiin huutokaupat.comiin. Osakkeet löysivät ostajan. Ja kun Jyväskylän lähellä asuva Marcus Probst kuuli taloyhtiön tilanteesta, hän päätti ostaa kaikkien pienten yrittäjien osuudet.
– Koin vanhana kommunistisena yrittäjänä, että tilanne on ratkaistava jotenkin. Porin kaupunki ei ole tullut asiassa vastaan, eikä myöskään taloyhtiö. Tiedän, millaista on, kun yrittäjät ajetaan ahtaalle. Nyt yrittäjät pääsevät rauhassa jatkamaan töitään ja se on pääasia, hän perustelee.
Yrittäjät ovat olleet helpottuneita. Ulla Mäkinen kertoi olevansa vähän yllättynytkin siitä, että jokainen yrittäjä halusi luopua osuuksistaan.
– Olemme jokainen neuvotelleet kauppapaikan vuokrasta ostajan kanssa. Toiset liikkeet ovat Kauppahallissa avoinna vuoden loppuun, toiset taas kesään asti. Luomupuoti palvelee Kauppahallissa maaliskuun loppuun. Kesäkauden toimimme Saaren luomutilalla, mutta ensi syksy on ihan avoin.
Marcus Probst on aikaisemminkin etsinyt ongelmakohteita ja kunnostanut niitä. Hän toimii yksityishenkilönä, mutta hyväntekijäksi hän ei itseään tituleeraa.
– Jossakin vaiheessa Porin kaupungin ja taloyhtiön on reagoitava ja istuttava samaan pöytään keskustelemaan Kauppahallin tulevaisuudesta. Minua ei kiinnosta, kuinka kauan siihen menee.
Probst näkee, että kun keskusteluun päästään, päästään ideoimaan ja kehittämään uutta. Kauppahalliin olisi tulossa uusiakin yrittäjiä ja se on matkailijoille mielenkiintoinen kohde.
– Kun tilanne joskus ratkeaa, on Porin Kauppahalli jälleen arvokiinteistö.