San­na Ni­ku­la / STT

Ylen ra­hoi­tus­leik­kauk­sia ja tu­le­via teh­tä­viä poh­ti­neen työ­ryh­män uu­sin mie­tin­tö ete­ni edus­kun­ta­ryh­mien kä­sit­te­lyyn. Työ­ryh­mää ve­tä­vä Ma­ti­as Mart­ti­nen (kok.) ker­too pyy­tä­neen­sä ryh­mien kan­to­ja uu­sim­paan komp­ro­mis­sie­si­tyk­seen tä­män päi­vän ai­ka­na. Ryh­mät ovat kool­la il­ta­päi­väl­lä.

Par­la­men­taa­ri­nen työ­ryh­mä hy­väk­syi uu­sim­man komp­ro­mis­sie­si­tyk­sen aa­mul­la.

Mart­ti­sen mu­kaan si­säl­lös­tä ker­ro­taan jo tä­nään, jos kaik­ki edus­kun­ta­ryh­mät mie­tin­nön hy­väk­sy­vät. Hän us­koi, et­tä se on mah­dol­lis­ta.

– Komp­ro­mis­sieh­do­tuk­ses­sa on py­rit­ty ot­ta­maan huo­mi­oon eri ryh­mien nä­ke­myk­siä ja kan­na­not­to­ja ja muo­dos­ta­maan sel­lai­nen ko­ko­nai­suus, joka voi­si ede­tä kaik­kien ryh­mien kä­sit­te­lys­sä tä­nään, Mart­ti­nen sa­noi STT:lle par­la­men­taa­ri­sen työ­ryh­män ko­kouk­sen jäl­keen.

Hän sa­noo, et­tä komp­ro­mis­si on kui­ten­kin edel­leen hy­vin hau­ras, sil­lä puo­lu­ei­den kan­nat Ylen ra­hoi­tuk­seen ja teh­tä­viin ovat kau­ka­na toi­sis­taan.

Lii­ke Ny­tin Har­ry Har­ki­mon vas­tus­tus ei kaa­da esi­tys­tä, kos­ka se on vain yh­den kan­sa­ne­dus­ta­jan kan­ta.

Mart­ti­sen par­la­men­taa­ri­nen työ­ryh­mä sai jo hei­nä­kuus­sa val­miik­si Ylen teh­tä­viä ja ra­hoi­tus­ta kos­ke­van mie­tin­nön, mut­ta sitä ei lo­pul­ta hy­väk­syt­ty va­sem­mis­to­lii­ton ja vih­rei­den edus­kun­ta­ryh­mis­sä, min­kä vuok­si komp­ro­mis­sie­si­tys kaa­tui.

Kau­im­pa­na toi­sis­taan ovat ol­leet va­sem­mis­to­lii­ton ja pe­rus­suo­ma­lais­ten nä­ke­myk­set.

Har­ki­mo lä­het­ti aa­mu­päi­väl­lä tie­dot­teen, jos­sa hän ker­toi, et­tei voi hy­väk­syä Yle-työ­ryh­män esi­tys­tä. Har­ki­mon mu­kaan työ­ryh­män mal­lis­sa ei lei­ka­ta mi­tään, ja hän läh­tee sii­tä, et­tä myös Yleis­ra­di­os­ta pi­tää lei­ka­ta.

– Kun hy­vin­voin­ti­a­lu­eil­la teh­dään jo lis­to­ja, mis­tä hoi­dois­ta luo­vu­taan ja suo­je­lu­po­lii­sis­ta lei­ka­taan, ei Yle voi mi­ten­kään jää­dä ul­ko­puo­lel­le. Nyt ol­laan te­ke­mäs­sä puo­lu­e­po­liit­ti­sia kaup­po­ja, kos­ka Yle on pyhä leh­mä ja po­lii­ti­kot pel­kää­vät sitä, Har­ki­mo pe­rus­te­lee.

– Mi­nun ei tar­vit­se pe­lä­tä mi­tään ei­kä odot­taa kut­sua A-stu­di­oon, kun sin­ne ei kui­ten­kaan kut­su­ta, hän jat­kaa.

Mart­ti­nen ei ota kan­taa sii­hen, min­kä ver­ran mie­tin­töön on tul­lut muu­tok­sia sit­ten hei­nä­kuun.

STT:n ei­len yh­des­tä läh­tees­tä saa­man tie­don mu­kaan mie­tin­töön on teh­ty vain muu­ta­mia muu­tok­sia ja ne ovat vä­häi­siä. STT:lle ker­rot­tiin, et­tä mie­tin­nön Ylen ra­hoi­tus­ta kos­ke­viin osiin ei oli­si teh­ty muu­tok­sia hei­nä­kuun jäl­keen.

Ylen tu­le­vien vuo­sien ra­hoi­tus­ta on ol­lut tar­koi­tus lei­ka­ta jää­dyt­tä­mäl­lä in­dek­si­ko­ro­tuk­set ja nos­ta­mal­la Ylen mak­sa­maa ar­von­li­sä­ve­roa kym­me­nes­tä nel­jään­tois­ta pro­sent­tiin.

Hal­li­tus pe­rus­ti par­la­men­taa­ri­sen työ­ryh­män rat­ko­maan Ylen ra­hoi­tuk­seen tu­le­via leik­kauk­sia hal­li­tu­soh­jel­man­sa mu­kai­ses­ti vii­me vuo­den lo­ka­kuus­sa. Työ­ryh­mään kuu­luu edus­ta­jia kai­kis­ta edus­kun­ta­puo­lu­eis­ta, ja neu­vot­te­lut ra­hoi­tuk­ses­ta ovat ol­leet vai­kei­ta.

Va­kiin­tu­neen ta­van mu­kaan Yleis­ra­di­on teh­tä­viä, ra­hoi­tus­ta ja val­von­taa kos­ke­via muu­tok­sia on val­mis­tel­tu kaik­kien edus­kun­ta­ryh­mien kes­ken.