San­na Rai­ta-aho / STT

Kes­kus­te­lu työ­pe­räi­ses­tä maa­han­muu­tos­ta käy kiih­ke­ä­nä.

Niin sa­not­tu kol­men kuu­kau­den sään­tö on saa­nut run­saas­ti kri­tiik­kiä elin­kei­no­e­lä­mäl­tä, ku­ten myös muut maa­han­muut­toon teh­tä­vät ki­ris­tyk­set. Esi­mer­kik­si Elin­kei­no­e­lä­män kes­kus­lii­tos­ta (EK) ei ole löy­ty­nyt ym­mär­rys­tä esi­tyk­sel­le, jon­ka mu­kaan maa­han­muut­ta­jan pi­täi­si kol­men kuu­kau­den ku­lu­es­sa työ­suh­teen päät­ty­mi­ses­tä löy­tää uu­si työ­suh­de tai pois­tua maas­ta.

Elin­kei­no­e­lä­mä on pe­län­nyt, et­tä esi­tys hei­ken­tää Suo­men ve­to­voi­maa kan­sain­vä­lis­ten osaa­jien pa­ris­sa.

Työ- ja elin­kei­no­mi­nis­te­ri­ös­sä (TEM) kui­ten­kin ar­vi­oi­daan, et­tä työ­pe­räi­nen maa­han­muut­to oli­si säi­ly­mäs­sä tu­le­vi­na vuo­si­na va­kiin­tu­neel­la ta­sol­la.

– Maa­han­muut­to­vi­ras­to on ar­vi­oi­nut, et­tä noin 20 000:n (työ­pe­räi­sen maa­han­muut­ta­jan) taso vuo­sit­tain oli­si re­a­lis­ti­nen tu­le­vil­le vuo­sil­le, sa­noo TE­Min hal­li­tus­neu­vos Kat­ri Nis­ka­nen.

Myös työ- ja elin­kei­no­mi­nis­te­ri Ar­to Sa­to­nen (kok.) sa­noi kes­ki­viik­ko­na, et­tä työ­pe­räi­nen maa­han­muut­to on var­sin hy­vin rai­teil­laan. Sa­to­nen kom­men­toi asi­aa työ- ja elin­kei­no­mi­nis­te­ri­ön me­di­a­ti­lai­suu­des­sa.

Hän myös puo­lus­ti muun mu­as­sa elin­kei­no­e­lä­män pal­jon kri­ti­soi­maa niin sa­not­tua kol­men kuu­kau­den sään­töä.

La­ki­muu­tok­sen myö­tä työt­tö­mäk­si jää­nyt, työ­pe­räi­sel­lä oles­ke­lu­lu­val­la Suo­mes­sa asu­va maa­han­muut­ta­ja pois­tet­tai­siin maas­ta, jos hän ei saa kol­men kuu­kau­den ku­lu­es­sa uut­ta työ­tä. Eri­tyi­sa­si­an­tun­ti­joi­den osal­ta raja oli­si kuu­si kuu­kaut­ta, ku­ten myös vä­hin­tään kak­si vuot­ta maas­sa asu­nei­den osal­ta.

– Aja­tus on, et­tä on sel­keä pe­li­sään­tö, ku­ten on kai­kis­sa Poh­jois­mais­sa. Se kol­me kuu­kaut­ta kos­kee ai­no­as­taan nii­tä, jot­ka ovat ol­leet maas­sa al­le kak­si vuot­ta työn­te­ki­jän oles­ke­lu­lu­val­la. Eri­tyi­sa­si­an­tun­ti­joil­la raja on kuu­si kuu­kaut­ta, ku­ten myös kai­kil­la, jot­ka ovat ol­leet maas­sa yli kak­si vuot­ta, Sa­to­nen sa­noi.

Val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­riö (VM) ar­vi­oi ke­sä­kuus­sa, et­tä Suo­meen suun­tau­tu­va net­to­maa­han­muut­to oli­si vä­hen­ty­mäs­sä. VM:n ar­vio on en­si vuo­den osal­ta 15 000 maa­han­muut­ta­jaa.

Työ- ja elin­kei­no­mi­nis­te­ri­ös­tä sa­no­taan, et­tä ar­vio maa­han­muu­ton vä­he­ne­mi­ses­tä lin­kit­tyy en­nen kaik­kea VM:n las­ken­ta­ta­van muu­tok­seen.

Ke­sän en­nus­tees­sa VM:n las­ken­ta­ta­pa vaih­det­tiin Eu­ros­ta­tin en­nus­tee­seen, kun se ai­em­min on teh­ty Ti­las­to­kes­kuk­sen kol­men vuo­den ta­kai­sen ar­vi­on poh­jal­ta, jota val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­riö on päi­vit­tä­nyt omal­la ar­vi­ol­laan.

– Ole­tet­ta­vas­ti myös Eu­ros­ta­tin da­taan pe­rus­tu­va en­nus­te tu­lee ole­maan kas­va­va tu­le­vi­na vuo­si­na, TE­Min Nis­ka­nen sa­noo.

VM:n ar­vi­oi­ma net­to­maa­han­muut­to ei myös­kään tar­koi­ta sa­maa kuin työ­pe­räi­nen maa­han­muut­to, vaan sii­hen si­säl­tyy kaik­ki Suo­meen suun­tau­tu­va maa­han­muut­to, jos­ta on vä­hen­net­ty maas­ta pois­tu­nei­den mää­rä.

Myös hal­li­tuk­sen si­säl­lä työ­pe­räi­nen maa­han­muut­to on pu­hut­ta­nut. RKP:n pu­heen­joh­ta­jan An­ders Ad­lerc­reut­zin mu­kaan hal­li­tuk­sen tu­li­si si­tou­tua 40 000 net­to­maa­han­muut­ta­jaan vuo­sit­tain. Pe­rus­suo­ma­lais­ten pu­heen­joh­ta­ja Riik­ka Pur­ra (ps.) torp­pa­si ide­an täl­lä vii­kol­la.

Val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­ri­ön yli­joh­ta­ja Mik­ko Spo­lan­der ar­vi­oi Il­ta­leh­del­le ke­sä­kuus­sa, et­tä mi­kä­li Suo­meen tu­li­si 40 000 net­to­maa­han­muut­ta­jaa vuo­sit­tain, sil­lä oli­si mah­dol­lis­ta py­säyt­tää huol­to­suh­teen heik­ke­ne­mi­nen.

Mi­nis­te­ri Sa­to­sen mu­kaan ei ole vii­sas­ta kes­kit­tyä tu­li­ja­mää­riin tai tiet­tyi­hin lu­kui­hin.

– Kes­kus­te­lu on jopa pik­kai­sen ab­sur­dia, kun kes­kus­tel­laan, mon­ta­ko ih­mis­tä pi­täi­si vuo­des­sa tul­la.

Sa­to­sen mu­kaan olen­nai­sem­paa on työ­voi­man tar­ve ja se, kuin­ka mo­nel­le osaa­jal­le Suo­mes­sa on tar­jol­la hei­tä kiin­nos­ta­via töi­tä. Esi­merk­ki­nä hän nos­taa ra­ken­nu­sa­lan, jos­sa tar­ve työn­te­ki­jöil­le on suu­rem­pi toi­si­na ai­ka­kau­si­na kuin toi­si­na.

Myös se on Sa­to­sen mie­les­tä huo­les­tut­ta­vaa, et­tä Suo­mes­sa opis­kel­leis­ta ul­ko­maa­lai­sis­ta opis­ke­li­jois­ta vain noin puo­let jää Suo­meen.

TE­Min ti­lai­suu­des­sa myös huo­mau­tet­tiin, et­tä työ­nan­ta­jil­ta vaa­di­taan ha­lua ja ky­kyä rek­ry­toi­da kan­sain­vä­li­siä osaa­jia. Vaik­ka osa yri­tyk­sis­tä on­kin sii­hen val­mii­ta, en­nak­ko­luu­lot ja rek­ry­toin­ti­syr­jin­tä ovat vie­lä mo­nen kan­sain­vä­li­sen työn­ha­ki­jan ar­kea.

Hal­li­tuk­sen ra­sis­min vas­tais­ta kam­pan­jaa ja pe­rus­suo­ma­lais­ten lau­sun­to­ja asi­as­ta Sa­to­nen ei ha­lun­nut kom­men­toi­da, vaan sa­noi pi­tä­vän­sä olen­nai­se­na, et­tä työ­pai­kat ovat kam­pan­jas­sa mu­ka­na.

TEM ker­toi kes­ki­viik­ko­na, et­tä työ- ja kou­lu­tus­pe­rus­teis­ten oles­ke­lu­lu­pa­ha­ke­mus­ten mää­rä on jopa hie­man nous­sut tä­män vuo­den al­ku­puo­lis­kol­la tam­mi–ke­sä­kuus­sa.

En­sim­mäis­tä työ­lu­paa haki vuo­den al­ku­puo­lis­kol­la rei­lut 9 000 ih­mis­tä, kun vuot­ta ai­em­min ha­ki­joi­ta oli rei­lut 8 760.

Sel­kein­tä kas­vu on ol­lut kau­si­työs­sä, mut­ta myös työn­te­ki­jän oles­ke­lu­lu­van ha­ke­mus­mää­rät ovat nous­seet. Eni­ten työn­te­ki­jän oles­ke­lu­lu­pia myön­net­tiin sii­vou­sa­lal­le, te­ol­li­suu­sa­lal­le sekä hoi­va- ja ter­veys­pal­ve­lui­hin.

Eri­tyi­sa­si­an­tun­ti­joi­den en­sim­mäi­sen lu­van ha­ke­muk­set ovat kui­ten­kin las­kus­sa. Vuo­den 2024 al­ku­puo­lis­kol­la ha­ke­muk­sia tuli 636, kun vuot­ta ai­em­min ha­ke­muk­sia tuli 902.

Työ­pe­rus­tei­set jat­ko­lu­pa­ha­ke­muk­set oli­vat kas­vus­sa. Kas­vua oli sekä työn­te­ki­jän et­tä eri­tyi­sa­si­an­tun­ti­jan jat­ko­lu­pa­ha­ke­muk­sis­sa. Tä­män vuo­den al­ku­puo­lis­kol­la jat­ko­lu­pia haki 11 664 ih­mis­tä, kun vuot­ta ai­em­min ha­ke­muk­sia oli 9 350.