An­ne Sa­lo­mä­ki / STT

Yli 60-vuo­ti­ai­den ko­ke­ma ikä­syr­jin­tä on lä­hes kak­sin­ker­tais­tu­nut Suo­mes­sa 30 vuo­des­sa, sel­vi­ää Elä­ke­lii­ton 60+-ba­ro­met­ris­ta. Ba­ro­met­ri kar­toit­taa yli 60-vuo­ti­ai­den ko­ke­muk­sia hy­vin­voin­nis­ta ja ar­jes­ta.

So­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ön (STM) en­sim­mäi­ses­sä, vuon­na 1994 jul­kais­tus­sa van­hus­ba­ro­met­ris­sa al­le puo­let vas­taa­jis­ta tun­nis­ti ikään pe­rus­tu­vaa syr­jin­tää. Elä­ke­liit­to tois­ti ba­ro­met­ria nou­dat­ta­van ky­se­ly­tut­ki­muk­sen jäl­leen vii­me ke­vää­nä, ja sen mu­kaan ikään pe­rus­tu­vaa syr­jin­tää tun­tee lä­hes nel­jä vii­des­tä yli 60-vuo­ti­aas­ta.

Elä­ke­liit­to to­sin huo­maut­taa, et­tä ky­sy­mys oli vuon­na 1994 eri­lai­nen. Tuol­loin vas­taa­jil­ta ky­syt­tiin, on­ko yh­teis­kun­nas­sa ikään pe­rus­tu­vaa syr­jin­tää, kun taas myö­hem­mis­sä ky­se­lyis­sä vas­taa­jat ovat ky­sy­myk­sen si­jaan ot­ta­neet kan­taa väit­tee­seen "yh­teis­kun­nas­sa on ikään pe­rus­tu­vaa syr­jin­tää".

– Vuo­des­ta 1998 läh­tien ky­sy­myk­se­na­set­te­lu on kui­ten­kin ol­lut sama, mikä ker­too ikä­syr­jin­nän ko­ke­mus­ten li­sään­ty­mi­ses­tä, ba­ro­met­ris­sa to­de­taan.

STM jul­kai­si ba­ro­met­rit vuo­si­na 1994 ja 1998, ja Elä­ke­liit­to on to­teut­ta­nut sen nyt kah­des­ti. Edel­li­nen ba­ro­met­ri to­teu­tet­tiin vuon­na 2021.

Elä­ke­liit­to ker­too, et­tä vuon­na 1994 ba­ro­met­rin ai­neis­to oli mer­kit­tä­väs­ti pie­nem­pi kuin myö­hem­mis­sä ba­ro­met­reis­sä.

Ky­se­lyyn vas­ta­si yli tu­hat yli 60-vuo­ti­as­ta suo­ma­lais­ta. Tut­ki­muk­sen vas­tausp­ro­sent­ti jäi 35:een, mitä Elä­ke­lii­ton van­hu­sa­si­a­mies Ire­ne Vuo­ri­sa­lo pi­tää mah­dol­li­ses­ti koko ba­ro­met­rin tär­keim­pä­nä ja eri­ar­vois­tu­mi­ses­ta kie­li­vä­nä tu­lok­se­na.

Elä­ke­lii­ton mu­kaan muis­sa tut­ki­muk­sis­sa on osoi­tet­tu, et­tä vä­hem­pi­o­sai­set esi­mer­kik­si käyt­tä­vät ää­ni­oi­keut­taan sel­väs­ti har­vem­min kuin hy­vä­o­sai­set.

– Hei­koim­mas­sa ase­mas­sa ole­vil­la ei ole voi­mia vas­ta­ta. Ikään­ty­nei­den on­gel­mat voi­vat si­ten ol­la tut­ki­muk­sen tu­lok­sia hä­lyt­tä­väm­mät, Vuo­ri­sa­lo sa­noo tie­dot­tees­sa.

Ky­se­lyyn pys­tyi vas­taa­maan sekä pa­pe­ri­lo­mak­keel­la et­tä ne­tis­sä. Vain rei­lu kym­me­ne­so­sa vas­ta­si säh­köi­ses­ti.

Kaik­kien ba­ro­met­rien ai­kaan yli 60-vuo­ti­aat ovat ol­leet pää­o­sin tyy­ty­väi­siä eli­no­loi­hin­sa ja elä­mään­sä. Toi­sin kuin 1990-lu­vul­la, 2020-lu­vul­la vas­taa­jat ei­vät kui­ten­kaan näe, et­tä ikään­ty­mi­nen toi­si uut­ta elin­voi­maa. Tuo­reim­mas­sa ky­se­lys­sä vas­taa­jat myös nos­ti­vat yh­te­nä mer­kit­tä­vä­nä on­gel­ma­na esiin nuo­ruu­den lii­al­li­sen ihan­noin­nin yh­teis­kun­nas­sa.

Vuon­na 1994 vas­taa­jien ylei­sim­mät on­gel­mat oli­vat so­si­aa­li­sia ja ta­lou­del­li­sia. Ny­ky­päi­vän suu­rin on­gel­ma on pal­ve­lu­jen ja asi­oin­nin muut­tu­mi­nen di­gi­taa­li­sek­si, mikä on jät­tä­nyt kol­man­nek­sen vas­taa­jis­ta vi­ra­no­mais­pal­ve­lui­den ul­ko­puo­lel­le. Toi­sek­si mer­kit­tä­vim­mäk­si on­gel­mak­si ba­ro­met­ris­sa nou­si ter­veys­pal­ve­lui­den puu­te.

Li­säk­si mo­net oli­vat huo­lis­saan toi­meen­tu­los­taan. Va­jaat 30 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta sa­noo, et­tä ra­ho­ja on vai­kea saa­da riit­tä­mään ar­jes­sa.

– Pel­kään va­ka­vaa sai­ras­tu­mis­ta/sai­raus­koh­taus­ta (olen yk­sin, lä­hel­lä ei apu­ja), ra­ha­ti­lan­teen riit­tä­mät­tö­myys ta­val­li­siin me­noi­hin ja ko­din yl­lä­pi­toon (re­mon­tit yms), ker­toi eräs vas­taa­jis­ta.

Yli 60-vuo­ti­ai­den yk­si­näi­syy­den ko­ke­muk­set ovat ba­ro­met­rin mu­kaan li­sään­ty­neet 90-lu­vul­ta. Noin puo­let vas­taa­jis­ta ei tun­ne it­se­ään kos­kaan yk­si­näi­sek­si, ja rei­lu kol­man­nes ko­kee yk­si­näi­syyt­tä toi­si­naan. Vä­hin­tään ker­ran vii­kos­sa it­sen­sä yk­si­näi­sek­si ko­kee va­jaa kym­me­ne­so­sa.

Va­ka­van ti­lan­teen sat­tu­mi­nen ko­to­na huo­let­taa mo­nia. Yli puo­let vas­taa­jis­ta on vä­hin­tään jol­lain ta­val­la huo­lis­saan avun saa­mi­ses­ta ko­to­na va­ka­vas­sa ti­lan­tees­sa. Mel­ko tai erit­täin huo­les­tu­nei­ta on noin joka vii­des.

Vain kol­man­nes ky­se­lyyn vas­tan­neis­ta ko­kee, et­tä ikään­ty­neet ovat ny­kyi­sin riit­tä­väs­ti mu­ka­na po­liit­ti­ses­sa pää­tök­sen­te­os­sa. Kak­si kol­mes­ta ko­kee, et­tä ikään­ty­nei­tä ih­mi­siä on koh­del­tu huo­nos­ti tai vä­hä­tel­ty po­lii­tik­ko­jen kan­na­no­tois­sa.

Myös jot­kut tu­le­vai­suu­teen liit­ty­vis­tä pe­lois­taan ker­to­neet vas­taa­jat ar­vos­te­li­vat po­li­tiik­kaa.

– Epä­ar­vois­tu­va yh­teis­kun­ta. Päät­tä­jien (hal­li­tus) ko­vat leik­kauk­set koh­dis­tu­vat hei­kom­pi­o­sai­siin li­sään­ty­väs­sä mää­rin, eräs vas­taa­ja ker­toi.