Ja­ni­ta Vir­ta­nen / STT

Mu­na­so­lu­jen ja siit­ti­öi­den en­na­koi­va pa­kas­tus omaa myö­hem­pää käyt­töä var­ten on Suo­mes­sa har­vi­nais­ta. Esi­mer­kik­si vii­me vuon­na Suo­mes­sa teh­tiin yh­teen­sä 146 en­na­koi­vaa mu­na­so­lu­jen pa­kas­tus­ta, ker­too Vä­es­tö­lii­ton Vä­es­tön­tut­ki­mus­lai­tok­sen joh­ta­va tut­ki­ja Ven­la Berg. Lu­vus­sa ovat mu­ka­na sekä jul­ki­sen et­tä yk­si­tyi­sen ter­vey­den­huol­lon hoi­dot.

Jul­ki­ses­sa ter­vey­den­huol­los­sa en­na­koi­va pa­kas­tus on mah­dol­lis­ta ai­no­as­taan ter­veys­syis­tä eli esi­mer­kik­si sil­loin, jos vaik­ka­pa syö­pä­hoi­dot to­den­nä­köi­ses­ti joh­tai­si­vat he­del­mät­tö­myy­teen.

– Täl­lai­ses­sa ti­lan­tees­sa en­na­koi­va pa­kas­tus on hyvä vaih­to­eh­to, ja on hie­noa, et­tä on ole­mas­sa täl­lais­ta tek­no­lo­gi­aa. Mu­na­so­lu­jen pa­kas­tuk­sia on teh­ty on­nis­tu­neem­min vas­ta noin kym­me­nen vuot­ta, hän ker­too.

Ber­gin mu­kaan yk­si­tyi­ses­sä ter­vey­den­huol­los­sa var­sin­kin mu­na­so­lu­ja pa­kas­te­taan en­na­koi­vas­ti pää­o­sin muis­ta syis­tä: so­pi­vaa puo­li­soa ei ole vie­lä löy­ty­nyt, ikä tu­lee vas­taan ja ha­lu­taan niin sa­no­tus­ti li­sä­ai­kaa. Ber­gin mu­kaan täl­lais­ten syi­den ta­kia ei vält­tä­mät­tä kui­ten­kaan kan­na­ta ryh­tyä en­na­koi­vaan pa­kas­ta­mi­seen.

Moni nai­nen al­kaa poh­tia en­na­koi­van pa­kas­ta­mi­sen mah­dol­li­suut­ta vas­ta 35 ikä­vuo­den jäl­keen, jol­loin se on Ber­gin mu­kaan yleen­sä jo lii­an myö­häis­tä.

– Kun ikää on enem­män, mu­na­so­lu­ja saa­daan usein ke­rät­tyä hy­vin vä­hän, ja nii­tä me­ne­te­tään to­den­nä­köi­sem­min myös pa­kas­tus- ja su­la­tus­vai­hees­sa. Vain pie­ni osa näis­tä mu­na­so­luis­ta joh­taa ras­kau­teen ja vie­lä pie­nem­pi osa elä­vän lap­sen syn­ty­mään.

Yli­pää­tään aja­tus sii­tä, et­tä nai­sen he­del­mäl­lis­tä ikää voi­si täl­lä ta­val­la lää­ke­tie­teel­li­ses­ti pi­den­tää, on Ber­gin mu­kaan vir­heel­li­nen. Nuo­ri mu­na­so­lu eli­mi­noi osan ikään­ty­mi­seen liit­ty­vis­tä ris­keis­tä, mut­ta jos mu­na­so­lua on suun­nit­teil­la käyt­tää vas­ta sel­ke­äs­ti van­hem­mal­la iäl­lä, muut iän tuo­mat ris­kit säi­ly­vät en­nal­laan. Esi­mer­kik­si ras­kaus­di­a­be­tes, ras­kau­de­nai­kai­nen ve­ren­pai­neen ko­ho­a­mi­nen, kes­ken­me­not ja eri­lai­set syn­ny­tys­komp­li­kaa­ti­ot ovat ylei­sem­piä iäk­kääm­mil­lä odot­ta­jil­la ja syn­nyt­tä­jil­lä.

Berg nos­taa esil­le tut­ki­muk­sen, jon­ka mu­kaan vain yh­dek­sän pro­sent­tia mu­na­so­lu­jaan en­na­koi­vas­ti pa­kas­ta­neis­ta pa­la­si kli­ni­kal­le käyt­tä­mään näi­tä mu­na­so­lu­ja, vaik­ka moni oli jo lä­hes 40-vuo­ti­as. On mah­dol­lis­ta, et­tä osa oli suun­ni­tel­lut käyt­tä­vän­sä nii­tä vas­ta van­hem­mal­la iäl­lä.

– Elä­mäs­sä voi myös ta­pah­tua kai­ken­lais­ta. Löy­tyy sit­ten­kin kump­pa­ni tai tul­laan luon­nol­li­ses­ti ras­kaak­si, jol­loin pa­kas­tet­tu­ja so­lu­ja ei tar­vi­ta­kaan, hän sa­noo.

Mies­ten he­del­mäl­li­syy­den osal­ta ikä ei ole yh­tä rat­kai­se­vas­sa roo­lis­sa, ja en­na­koi­van pa­kas­tuk­sen es­teek­si voi­kin to­den­nä­köi­sem­min koi­tua heik­ko sie­men­nes­teen laa­tu. Berg huo­maut­taa, et­tä täl­lä het­kel­lä vain noin puo­let suo­ma­lai­sis­ta sper­man­luo­vut­ta­jis­ta, jot­ka ha­lu­ai­si­vat luo­vut­taa siit­ti­öi­tä mui­den käyt­töön, an­taa riit­tä­vän hy­vän­laa­tui­sen sekä pa­kas­tuk­sen ja su­la­tuk­sen kes­tä­vän näyt­teen.

Ovu­mia- ja Fe­li­ci­tas Me­hi­läi­nen -he­del­möi­tys­hoi­tok­li­ni­koil­la en­na­koi­va pa­kas­tus omaa käyt­töä var­ten on yleis­ty­nyt vii­den vuo­den ai­ka­na. Sa­mal­la myös kli­ni­koi­den asi­a­kas­kun­ta on nuo­ren­tu­nut. Täl­lä het­kel­lä suu­rin osa asi­as­ta kiin­nos­tu­neis­ta nai­sis­ta on 30–35-vuo­ti­ai­ta.

Ovu­mi­as­sa en­na­koi­vaa pa­kas­tus­ta ky­se­le­vät ja os­ta­vat lä­hin­nä nai­set; mie­het ovat yk­sit­täis­ta­pauk­sia.

Fe­li­ci­tas Me­hi­läi­ses­sä sen si­jaan siit­ti­öi­den en­na­koi­va pa­kas­tus on mu­na­so­lu­jen pa­kas­ta­mis­ta ylei­sem­pää, mikä voi joh­tua sii­tä, et­tä kli­ni­kal­la teh­dään pa­kas­tuk­sia myös esi­mer­kik­si en­nen syö­pä­hoi­to­jen tai su­ku­puo­len kor­jausp­ro­ses­sin aloit­ta­mis­ta.

Yk­si­tyi­ses­sä ter­vey­den­huol­los­sa siit­ti­öi­den pa­kas­tus mak­saa tyy­pil­li­ses­ti sa­to­ja eu­ro­ja ja mu­na­so­lu­jen pa­kas­tus tu­han­sia, min­kä jäl­keen myös näyt­tei­den säi­ly­tys mak­saa. Kyse on yh­den hoi­to­kier­rok­sen hin­ta­haa­ru­kas­ta. Osa nai­sis­ta tar­vit­see 2–3 hoi­to­kier­ros­ta.

Mu­na­so­lu­jen pa­kas­tus on huo­mat­ta­vas­ti siit­ti­öi­den pa­kas­tus­ta mo­ni­mut­kai­sem­pi pro­ses­si, sil­lä se vaa­tii ai­na pis­tok­si­na an­net­ta­van mu­na­sar­jo­jen sti­mu­laa­ti­o­hoi­don, jol­la mu­na­so­lu­ja kas­va­te­taan en­nen kuin ne voi­daan ke­rä­tä tal­teen ja pa­kas­taa.

Mu­na­so­lu­jen käyt­töö­not­to edel­lyt­tää ai­na ko­e­put­ki­he­del­möi­tys­hoi­toa, joka mak­saa tu­han­sia eu­ro­ja, kun taas pa­kas­tet­tu­ja siit­ti­öi­tä voi­daan käyt­tää myös ke­vy­em­mis­sä ja edul­li­sem­mis­sa lap­set­to­muus­hoi­dois­sa.

Fe­li­ci­tas Me­hi­läi­ses­sä suu­ri osa pa­kas­te­tuis­ta so­luis­ta on ai­na­kin tois­tai­sek­si vie­lä säi­ly­tyk­ses­sä.

– Pa­kas­te­tuil­la mu­na­so­luil­la teh­tä­vä ko­e­put­ki­he­del­möi­tys­hoi­to ei ole yleen­sä mi­kään en­sim­mäi­nen vaih­to­eh­to, ja mo­nes­ti ko­keil­laan en­sin mui­ta, ke­vy­em­piä hoi­to­ja, sa­noo kli­ni­kan nais­ten­tau­tien ja syn­ny­tys­ten eri­kois­lää­kä­ri Jon­na Sa­lo­nen.

Ovu­mi­an vas­tuu­lää­kä­ri Heli Lyy­ti­nen ei osaa vie­lä ar­vi­oi­da kli­ni­kal­la pa­kas­tet­tu­jen so­lu­jen käyt­töö­not­toa, sil­lä ky­sees­sä on niin uu­si il­miö.

Lyy­ti­nen huo­maut­taa, et­tä al­le 40-vuo­ti­ail­la nai­sil­la on usein vie­lä toi­mi­vat mu­na­sar­jat, jol­loin ras­kaut­ta kan­nat­taa en­si­si­jai­ses­ti ko­keil­la jäl­jel­lä ole­vil­la mu­na­so­luil­la.

– Mu­na­so­lu­jen pa­kas­tus on mo­nel­le ikään kuin va­kuu­tus, joka tuo tur­vaa tu­le­vai­suut­ta var­ten. Vaik­ka ih­mi­nen tie­tää, et­tä ras­kaus ei vält­tä­mät­tä ala pak­kas­so­luil­la, on ole­mas­sa kui­ten­kin jo­ta­kin, joka li­sää ras­kau­den to­den­nä­köi­syyt­tä, hän sa­noo.

Ovu­mi­as­sa ja Fe­li­ci­tas Me­hi­läi­ses­sä teh­dään lap­set­to­muus­hoi­to­ja al­le 47-vuo­ti­ail­le nai­sil­le.