Ma­ria Ros­vall, Simu Pe­rä­lä / STT

Vau­van siep­paa­mi­ses­ta Huit­ti­sis­sa epäil­ty nai­nen otet­tiin kiin­ni vii­me tors­tai­na Hel­sin­gis­sä po­lii­si­o­pe­raa­ti­os­sa, jos­sa oli mu­ka­na usei­ta po­lii­si­au­to­ja.

Epäil­ty nai­nen on 21-vuo­ti­as ja asuu Po­ris­sa. Tie­dot käy­vät il­mi Sa­ta­kun­nan kä­rä­jä­oi­keu­den van­git­se­mis­tie­dois­ta.

Sa­ta­kun­nan Lii­ken­teen lii­ken­ne­pääl­lik­kö Pet­te­ri Hurs­kai­nen ker­too STT:lle, et­tä nai­nen otet­tiin kiin­ni yh­ti­ön lii­ken­nöi­mäs­tä bus­sis­ta vii­me vii­kon tors­tai­na.

Bus­si läh­ti kel­lo 12.30 Po­ris­ta koh­ti Hel­sin­kiä. Epäil­ty nou­si bus­sin kyy­tiin Huit­ti­sis­ta kel­lo 13.30. Seu­raa­va pi­dem­pi py­säh­dys oli Fors­sas­sa, jos­sa bus­sin kul­jet­ta­ja vaih­tui. Siel­tä mat­ka jat­kui Kark­ki­lan kaut­ta koh­ti Hel­sin­kiä. Kyy­dis­sä oli Hurs­kai­sen mu­kaan 28 mat­kus­ta­jaa, ja ai­ka­tau­lun mu­kai­nen saa­pu­mi­sai­ka pää­te­py­sä­kil­le eli Hel­sin­gin Kamp­piin oli kel­lo 16.30.

Sitä en­nen bus­si jou­tui kui­ten­kin te­ke­mään suun­nit­te­le­mat­to­man py­säh­dyk­sen Hel­sin­gin Mei­lah­den sai­raa­la-alu­een tie­tä­mil­lä.

– Kul­jet­ta­ja ha­vait­si, et­tä tie oli blo­kat­tu po­lii­si­au­toil­la, ja hän hil­jen­si vauh­tia. Kun hän pää­si lä­hem­mäk­si (po­lii­si­au­to­ja), tuli vie­lä kak­si po­lii­si­au­toa eteen, kak­si taak­se ja kak­si si­vuil­le. Hän ajat­te­li, et­tä mitä nyt ta­pah­tuu ja et­tä nämä ei­vät var­maan tule kat­so­maan, ovat­ko tur­va­vyöt kiin­ni, Hurs­kai­nen ker­too.

Hurs­kai­sen mu­kaan kul­jet­ta­ja py­säyt­ti bus­sin Tuk­hol­man­ka­dun al­ku­pääs­sä Pa­ciuk­sen­ka­dul­ta tul­ta­es­sa ja ava­si bus­sin ovet. Sit­ten si­sään bus­siin tuli use­am­pi po­lii­si.

– Po­lii­si läh­ti käy­tä­väl­lä tar­kis­ta­maan au­toa, ja au­ton pe­räl­tä he oli­vat sit­ten löy­tä­neet et­si­män­sä.

Hurs­kai­sen mu­kaan kul­jet­ta­ja ker­toi, et­tä vau­van siep­paa­mi­ses­ta epäil­ty nai­nen läh­ti suo­si­ol­la po­lii­sin mat­kaan.

– Ei sii­hen liit­ty­nyt mi­tään isom­paa draa­maa. Po­lii­si ot­ti hä­net kyy­tiin, ja sii­tä bus­si sit­ten jat­koi mat­kaa.

Usei­ta po­lii­si­au­to­ja ja po­lii­se­ja si­säl­tä­nyt ope­raa­tio oli vain muu­ta­mis­sa mi­nuu­teis­sa ohi. Hurs­kai­nen sa­noo tar­kis­ta­neen­sa au­ton ai­ka­ja­nas­ta, et­tä au­to sei­soi jou­to­käyn­nil­lä ka­tu­jen ris­teyk­sen tun­tu­mas­sa ne­li­sen mi­nuut­tia noin kel­lo 16.15.

– Ai­ka no­pe­aa toi­min­taa. Tie­tys­ti sii­nä on ol­lut sel­keä vi­sio, et­tä mitä sii­nä teh­dään. Ei sii­nä jää­dä niin sa­no­tus­ti va­tu­loi­maan.

Hurs­kai­nen ker­too ju­tel­leen­sa sekä Po­ris­ta Fors­saan et­tä Fors­sas­ta Hel­sin­kiin aja­nei­den kul­jet­ta­jien kans­sa. Huit­ti­sis­sa lin­ja-au­toon nous­tes­saan nai­nen ei ol­lut he­rät­tä­nyt kul­jet­ta­jas­sa epäi­lyk­siä.

– Hä­nel­le (kul­jet­ta­jal­le) ei jää­nyt min­kään­lais­ta muis­ti­jäl­keä, et­tä (nai­ses­sa) oli­si ol­lut mi­tään poik­ke­a­vaa.

Myös mat­ka su­jui on­gel­mit­ta, ei­kä kum­pi­kaan kul­jet­ta­jis­ta huo­man­nut mat­kan ai­ka­na nai­ses­sa tai tä­män käy­tök­ses­sä mi­tään eri­kois­ta.

– Lap­sia ja ai­kui­sia kul­kee vuo­rois­sa päi­vit­täin, ei sii­nä ole mi­tään ih­meel­lis­tä, Hurs­kai­nen sa­noo.

Muu­toin bus­si­mat­kan het­kek­si sei­saut­ta­nut, nä­ky­vä po­lii­si­o­pe­raa­tio oli Hurs­kai­sen mu­kaan hy­vin­kin poik­keuk­sel­li­nen.

– Olen ol­lut koh­ta 20 vuot­ta täs­sä hom­mas­sa, mut­ta mi­tään täl­lais­ta ei ole tul­lut ai­em­min.

– Tämä on hyvä esi­merk­ki sii­tä, et­tä kul­jet­ta­ja ei yh­tään tie­dä, mitä ja kuka on kyy­dis­sä, jos muu­ten toi­min­ta on sel­lais­ta, et­tei se kiin­ni­tä isom­paa huo­mi­o­ta.

Vau­van siep­paa­mi­ses­ta epäil­ty nai­nen van­git­tiin sun­nun­tai­na kä­rä­jä­oi­keu­des­sa. Hän­tä epäil­lään tör­ke­äs­tä va­pau­den­riis­tos­ta ja tör­ke­äs­tä pa­hoin­pi­te­lys­tä. Po­lii­si epäi­lee, et­tä nai­nen pa­hoin­pi­te­li vau­van äi­din ja vei sit­ten vau­van Huit­ti­sis­ta Hel­sin­kiin.

Po­lii­sin mu­kaan epäil­ty ja äi­ti oli­vat ta­van­neet so­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa. Epäil­ty al­koi po­lii­sin mu­kaan pi­tää yh­teyt­tä äi­tiin ja eh­dot­ti täl­le yh­teis­tä ul­koi­lu­lenk­kiä, kos­ka uh­ril­la oli vas­ta­syn­ty­nyt vau­va. Po­lii­si epäi­lee, et­tä epäil­ty pa­hoin­pi­te­li uh­rin ja vei vau­van ul­koi­lun ai­ka­na.

Vau­va löy­tyi epäil­lyn hal­lus­ta va­hin­goit­tu­mat­to­ma­na.

Po­lii­si ai­koo tie­dot­taa asi­as­ta li­sää ai­kai­sin­taan lop­pu­vii­kos­ta.