Ii­ro-Mat­ti Nie­mi­nen / STT

Ol­ki­luo­don ydin­voi­ma­lan kak­kos­re­ak­to­rin odo­te­taan pa­laa­van tä­nään säh­kön­tuo­tan­toon. Ol­ki­luo­to 2:n on tar­koi­tus kyt­key­tyä ta­kai­sin verk­koon tä­nään luul­ta­vas­ti al­kuil­las­ta, ker­ro­taan ydin­voi­ma­yh­tiö Te­ol­li­suu­den Voi­mas­ta (TVO).

Ol­ki­luo­to 2:n säh­kön­tuo­tan­to kes­key­tyi 18. elo­kuu­ta ve­si­jääh­dyt­tei­sen ge­ne­raat­to­rin jääh­dy­tys­jär­jes­tel­mäs­sä ha­vai­tun vuo­don ta­kia. Vuo­to pai­kal­lis­tet­tiin ge­ne­raat­to­rin root­to­riin, joka on sen jäl­keen vaih­det­tu.

TVO:n vies­tin­tä­pääl­lik­kö Jo­han­na Aho ker­too STT:lle, et­tä en­nen kuin vuo­to saa­tiin pai­kal­lis­tet­tua, ge­ne­raat­to­rin lait­teis­toa piti hie­man pur­kaa, mikä vei muu­ta­mia päi­viä. Sen jäl­keen to­det­tiin, et­tä root­to­ri täy­tyy vaih­taa ko­ko­naan.

Aho ker­too, et­tä root­to­rin vaih­ta­mi­sen jäl­keen oli vie­lä pal­jon asen­nus­töi­tä ja mui­ta töi­tä.

– Ne on nyt saa­tu sii­hen pis­tee­seen, et­tä lai­tos­ta ol­laan käyn­nis­te­le­mäs­sä ta­kai­sin säh­kön­tuo­tan­toon.

Root­to­rin vi­kaan­tu­mi­sel­la ei TVO:n mu­kaan ol­lut vai­ku­tus­ta ydin­tur­val­li­suu­teen.

Ol­ki­luo­to 2:n en­na­koi­daan pää­se­vän täy­teen säh­kön­tuo­tan­toon muu­ta­mas­sa vuo­ro­kau­des­sa. Kak­kos­re­ak­to­rin net­to­säh­kö­te­ho on 890 me­ga­wat­tia.