Sai­mi Juu­ti­nen / STT

Ym­pä­ris­tö­ri­kok­sia tu­lee vuo­sit­tain Suo­mes­sa tie­toon sa­doit­tain, mut­ta sii­tä huo­li­mat­ta nii­den ar­vi­oi­daan jää­vän suu­rel­ta osin pii­loon.

Kes­kus­ri­kos­po­lii­sin (KRP) ri­kos­tek­ni­sen la­bo­ra­to­ri­on tut­ki­ja Tuuk­ka Mä­ke­lä ker­too STT:lle, et­tä ym­pä­ris­tö­ri­kok­sia tu­lee vuo­sit­tain po­lii­sin tie­toon noin 450–550. Mä­ke­län mu­kaan ym­pä­ris­tö­ri­kok­set ovat kui­ten­kin suu­rim­mil­ta osin pii­lo­ri­kol­li­suut­ta, jot­ka ei­vät kan­tau­du po­lii­sil­le.

Suo­mes­sa tyy­pil­li­nen ym­pä­ris­tö­ri­kos on Mä­ke­län mu­kaan jä­te­ri­kos. Yri­tys tai hen­ki­lö saat­taa esi­mer­kik­si ki­pa­ta jä­tet­tä lu­vat­to­mil­le pai­koil­le tai kul­jet­taa ul­ko­mail­le. Jä­tet­tä va­luu vir­toi­na eri­tyi­ses­ti glo­baa­liin ete­lään. Po­lii­sin tie­toon tu­lee myös ta­pauk­sia, jois­sa ke­mi­kaa­lia ja polt­to­ai­nei­ta on jou­tu­nut ve­teen.

Po­lii­sin mu­kaan Suo­men ym­pä­ris­tö­ri­kol­li­suus on kas­va­nut vauh­dil­la 2000-lu­vun alus­ta saak­ka. Se on ta­lou­del­li­sel­ta tuot­ta­vuu­del­taan jo maa­il­man kol­man­nek­si suu­rin ri­kos­la­ji, kir­joit­taa KRP:n ri­kos­tek­ni­nen la­bo­ra­to­rio hei­nä­kuus­sa jul­kais­tus­sa blo­gi­kir­joi­tuk­ses­sa. Mä­ke­län mu­kaan eten­kään kan­sain­vä­li­ses­ti ei ym­mär­re­tä, mi­ten mer­kit­tä­vis­tä ri­kok­sis­ta ym­pä­ris­tö­ri­kok­sis­sa on kyse.

Po­lii­sin mää­ri­tel­män mu­kaan ym­pä­ris­tö­ri­kok­sil­la tar­koi­te­taan te­ko­ja, jot­ka va­hin­goit­ta­vat ja vaa­ran­ta­vat ym­pä­ris­töä, luon­non­va­ro­ja ja kas­vi- tai eläin­kun­taa.

Ri­ko­se­päi­ly­jä tu­lee myös muun mu­as­sa Tul­lin ja Ra­ja­var­ti­o­lai­tok­sen tie­toon.

Maa­il­mal­la tyy­pil­li­siä ym­pä­ris­tö­ri­kok­sia ovat sa­la­met­säs­tyk­set ja lait­to­mat hak­kuut, Mä­ke­lä ker­too. Nii­tä ta­pah­tuu kui­ten­kin myös Suo­mes­sa.

Suo­men luon­non­suo­je­lu­lii­tol­le (SLL) tu­le­vat vin­kit liit­ty­vät useim­mi­ten jät­tei­den dump­paa­mi­seen ja lu­vat­to­miin luon­non­met­sien hak­kui­siin, ker­too lii­ton toi­min­nan­joh­ta­ja Ta­pa­ni Veis­to­la STT:lle. Jon­kin ver­ran SLL saa myös vink­ke­jä sa­la­met­säs­tyk­ses­tä.

– Ää­ri­ta­pauk­sis­sa joku on vin­kan­nut meil­le leh­ti­ju­tun, jos­sa joku on tun­nus­ta­nut it­se am­pu­neen­sa su­den ja jou­tu­nut lo­pul­ta sen vuok­si kä­rä­jil­le, Veis­to­la ker­too.

Kes­kus­ri­kos­po­lii­sin mu­kaan Suo­mes­sa ym­pä­ris­tö­ri­kos­ten ta­lou­del­li­nen hyö­ty voi ol­la sa­to­ja­tu­han­sia eu­ro­ja. Hyö­tyä saa­daan esi­mer­kik­si vält­tä­mäl­lä suu­ria jät­tei­den­kä­sit­te­ly­mak­su­ja.

Ym­pä­ris­tö­ri­kol­li­suus kos­ket­taa Mä­ke­län mu­kaan kaik­kia vii­meis­tään sii­nä vai­hees­sa, kun en­nal­lis­ta­mis- ja tor­ju­mis­kus­tan­nuk­set tu­le­vat yh­teis­kun­nan mak­set­ta­vak­si.

– Jos ym­pä­ris­tö­ar­vot ei­vät ole se, mikä he­rät­tää tun­tei­ta, niin sit­ten se, kun uu­sien mai­den vaih­ta­mi­nen ta­pah­tuu ve­ron­mak­sa­jan kuk­ka­ros­ta.

Pi­lat­tua ym­pä­ris­töä ei kui­ten­kaan ai­na ole mah­dol­lis­ta saat­taa en­ti­seen ti­laan­sa, Mä­ke­lä huo­maut­taa.

Osit­tain ym­pä­ris­tö­ri­kol­li­suus voi Mä­ke­län mu­kaan joh­tua ih­mis­ten ajat­te­le­mat­to­muu­des­ta tai van­hois­ta asen­teis­ta.

– Ai­em­min saa­tet­tiin aja­tel­la, et­tä tuu­li hoi­taa, Mä­ke­lä sa­noo.

– Se (ajat­te­le­mat­to­muus) voi ol­la vaan sitä, et­tä kai­ken­lais­ta ta­va­raa ker­tyy omal­le pi­hal­le tai jon­kun yri­tyk­sen ton­til­le, ja ta­va­ra ajan saa­tos­sa muut­tuu jät­teek­si.

Suu­rim­mat ym­pä­ris­tö­ri­kok­set ta­pah­tu­vat osa­na yri­tys­toi­min­taa, KRP:n blo­gis­sa kir­joi­te­taan.

– Kiin­ni jää­mi­sen pie­ni ris­ki ja mer­kit­tä­vä ta­lou­del­li­nen hyö­ty te­ke­vät ym­pä­ris­tö­ri­kok­sis­ta hou­kut­te­le­via.

Esi­mer­kik­si ym­pä­ris­tön tur­me­le­mi­ses­ta tuo­mi­taan käy­tän­nös­sä ylei­ses­ti päi­vä­sak­ko­ja tai har­voin eh­dol­lis­ta van­keut­ta, kir­joi­te­taan po­lii­sin vii­me vuo­den ym­pä­ris­tö­ri­kos­kat­sauk­ses­sa.

Myös Veis­to­la pi­tää on­gel­mal­li­se­na, et­tä ym­pä­ris­tö­ri­kol­li­suus on ri­kol­li­suut­ta, jos­ta har­voin seu­raa sank­ti­oi­ta. Esi­mer­kik­si met­sä­ri­kok­sil­la saa­tu ta­lou­del­li­nen voit­to voi ol­la suu­rem­pi kuin mah­dol­li­nen ran­gais­tus.

– Jos­kus nau­ret­tiin, et­tä yleen­sä ym­pä­ris­tö­ri­kos ei tule il­mi, ja jos tu­lee il­mi, sitä ei tut­ki­ta, jos tut­ki­taan, sii­tä ei syy­te­tä, jos syy­te­tään, tuo­mio on lie­vä ei­kä syyt­tä­jä saa sii­hen muu­tos­ta, Veis­to­la lu­et­te­lee.

Veis­to­la eh­dot­taa, et­tä po­lii­sil­la voi­si ol­la myös oma ym­pä­ris­töyk­sik­kö ym­pä­ris­tö­ri­kos­ten vä­hen­tä­mi­sek­si.

Myös lain­sää­dän­töä ja ri­kok­sien ran­gais­ta­vuut­ta pi­täi­si Veis­to­lan mu­kaan ke­hit­tää sel­lai­sek­si, et­tä po­lii­si tut­ki­si jat­kos­sa ym­pä­ris­tö­ri­kok­sia pai­na­vam­mil­la ri­kos­ni­mik­keil­lä.

KRP ker­too blo­gis­saan ke­hit­tä­vän­sä asi­an­tun­ti­juut­ta ym­pä­ris­tö­ri­kos­ten tut­kin­nas­sa. Kes­kus­ri­kos­po­lii­si käyn­nis­ti vii­me ke­sä­nä kak­si vuot­ta kes­tä­vän kou­lu­tus- ja ke­hit­tä­misp­ro­jek­tin, jon­ka on tar­koi­tus vah­vis­taa esi­mer­kik­si ym­pä­ris­tö­ri­kos­näyt­tee­no­ton osaa­mis­ta.

Suo­men naa­pu­ri­mai­den ti­lan­tees­ta vä­hi­ten tie­toa on saa­tu Ve­nä­jän ym­pä­ris­tö­ri­kol­li­suu­des­ta, ker­ro­taan ym­pä­ris­tö­ri­kos­kat­sauk­ses­sa.

Ve­nä­jän ym­pä­ris­tö- ja luon­non­va­ra­ri­kok­set ovat kat­sauk­sen mu­kaan esi­mer­kik­si niin sa­not­tu­ja met­sä­var­kauk­sia tai uha­na­lais­ten suur­pe­to­jen met­säs­tys­tä.

Ruot­sis­sa ti­las­toi­daan vuo­sit­tain noin 4 000–6 000 ym­pä­ris­tö­ri­kos­ta, kat­sauk­ses­sa kir­joi­te­taan. Se on huo­mat­ta­vas­ti enem­män kuin Suo­mes­sa, mut­ta ti­las­to­jen ero­ja se­lit­tä­vät myös lain­sää­dän­tö­jen erot.

– Ruot­sis­sa val­von­ta­vi­ra­no­mai­sel­la on muun mu­as­sa la­ki­sää­tei­nen vel­vol­li­suus il­moit­taa po­lii­sil­le kaik­ki ri­ko­se­päi­lyt toi­sin kuin Suo­mes­sa.