Pori Jaz­zin kol­mes­sa Kir­ju­rin­luo­don pää­kon­ser­tis­sa kävi yh­teen­sä 32 000 fes­ti­vaa­li­vie­ras­ta. Tors­tai­na fes­ti­vaa­li­a­lu­een ylei­sö­mää­rä oli 10 500, per­jan­tai­na 12 000 ja lau­an­tai­na 9 500.

Kir­ju­rin­luo­don Cafe Pori Jaz­zin mak­sul­li­sis­sa kon­ser­teis­sa ja Po­rin Te­at­te­rin il­ta­ja­meis­sa kävi fes­ti­vaa­lin ai­ka­na 18 000 kä­vi­jää. Näin Pori Jaz­zin mak­sul­li­sis­sa ti­lai­suuk­sis­sa kävi yh­teen­sä 50 000 kä­vi­jää.

Pää­kon­sert­tien ja Cafe Pori Jaz­zin ohel­la Pori Jazz tar­jo­si tä­nä­kin vuon­na laa­jan pää­sy­mak­sut­to­man oh­jel­man, jota oli tar­jol­la yh­dek­sän päi­vän ajan. Mu­siik­kia kuul­tiin Po­rin kes­kus­tan eri pai­kois­sa, Kir­ju­rin­luo­don Jaz­z­puis­tos­sa sekä Cafe Pori Jaz­zis­sa. Fes­ti­vaa­li­oh­jel­maan kuu­lui 106 kon­sert­ti­ko­ko­nai­suut­ta, jois­ta yli 65 pro­sent­tia oli­vat pää­sy­mak­sut­to­mia.

Fes­ti­vaa­lin pää­kon­sert­ti­a­lu­een jär­jes­te­lyt toi­mi­vat eri­no­mai­ses­ti ja ylei­sö naut­ti mu­sii­kis­ta kol­mel­la eri la­val­la. Tänä vuon­na näh­tiin sel­ke­äs­ti, et­tä ylei­sö liik­kui la­vo­jen vä­lil­lä vii­me vuo­sia enem­män ja muun mu­as­sa Lok­ki­la­val­la näh­tiin suu­ria ylei­sö­mää­riä.

– Ylei­sö­mää­räl­tään Pori Jazz pa­la­si nor­maa­li­vuo­sien ta­sol­le, jos­kin kä­vi­jä­mää­rä­ta­voit­tei­siin ei pääs­ty tä­män vuo­den osal­ta. Vii­me ke­sän täh­ti­han­kin­nat ku­ten Rob­bie Wil­li­ams, Sam Smith ja Tom Jo­nes toi­vat Kir­ju­rin­luo­toon poik­keuk­sel­li­sen suu­ren fes­ti­vaa­liy­lei­sön, sa­noo Pori Jaz­zin toi­mi­tus­joh­ta­ja Samp­sa Jol­ma.

Samp­sa Jol­man mu­kaan tätä fes­ti­vaa­li­vuot­ta lei­ma­si­vat myös haas­teet ar­tis­ti­han­kin­nas­sa. Pori Jaz­ziin so­pi­via pää­ar­tis­te­ja oli edel­lis­vuo­sia vä­hem­män tar­jol­la ja hin­ta­ta­so on nous­sut. Myös fes­ti­vaa­li­tuo­tan­non hin­ta­ta­so on nyt mer­kit­tä­väs­ti ai­em­pia vuo­sia kor­ke­am­pi.

– Fes­ti­vaa­lin ta­lou­den pi­tä­mi­nen ta­sa­pai­nos­sa vaa­tii ko­vaa työ­tä, mut­ta Pori Jazz kat­soo luot­ta­vai­se­na eteen­päin. En­si ke­sän fes­ti­vaa­lin suun­ni­tel­mat ovat jo pit­käl­lä, sa­noo Jol­ma.

Pori Jazz pää­kon­sert­ti­päi­vät jär­jes­te­tään 58. ker­taa 17.–19.7.2025.