Porilaisuuteen riittää jo pelkkä elämänasenne ja ajattelutapa – Porin Päivää vietetään teemalla Aito porilainen
Porin Päivä torijuhlineen järjestetään jo 64. kertaa 26.–29. syyskuuta. Tänä vuonna teemana on Aito porilainen. Poria juhlitaan torilla 28. syyskuuta järjestettävän pääjuhlan ohella myös lastentapahtumassa Eetunaukiolla.
Tapahtuman teeman yhtenä innoittajana on Pori-Seura ry:n keväällä aloittama kampanja, jossa puolustetaan kansallisesti arvokasta pikaruokaa eli porilaista. Seura kiinnitti huomionsa siihen, että markkinoille on ilmaantunut ”valeporilaisia”, joita on valmistettu kokonaan vääristä raaka-aineista.
Teemalla on kuitenkin myös syvällisempi merkitys. ”Aito porilainen” on taustaltaan porilainen tai itsensä porilaiseksi tunteva. Porilaisuuteen riittää jo pelkkä elämänasenne ja ajattelutapa. Pori-Seura kutsuukin kaikkia kanssakulkijoita aloittamaan takuulla ihastuttavan matkan porilaisuuteen ottamalla ensiaskeleiksi vaikkapa kaksi paahtoleipää ja siivun jahtimakkaraa.
Vuoden 2024 Porin Päivän julisteen on suunnitellut porilainen graafikko Pasi Juhola. Julisteen innoittajana on Jonathan Swiftin kirjaklassikko Gulliverin retket vuodelta 1726. Julisteen ilme on surrealistinen. Se esittää porilaisia lilliputteina, jotka haluavat sitouttaa rakkaan ruoka-porilaisensa tiukasti porilaiseen maaperään. Julisteen miljööstä ja ihmisistä on poimittavissa lukuisia porilaisia historiallisia yksityiskohtia.
Julistetta myyvät syyskuussa Porin lyseon yrittäjyysluokat. Lisäksi julistetta on myynnissä muun muassa Satakunnan Museossa. Museoon tulee Porin Päivän viikolla myyntiin myös kokoelma vanhoja Porin Päivän julisteita.
Pori-Seura vastaanottaa kokonaisohjelmaansa ilmoituksia Porin Päivän aikaan järjestettävistä tapahtumista sähköpostiosoitteeseen: poriseura@gmail.com. Perinteiseen tapaan Porin Päivään odotetaan jopa toista sataa erillistä tapahtumaa tai tilaisuutta.
Porin Päivän ohjelma täydentyy 23. syyskuuta saakka, jolloin kokonaisohjelma julkaistaan Pori-Seuran ja Porin Yrittäjien nettisivuilla.
Syyskuun viimeisenä kokonaisena viikonloppuna vietettävää Porin Päivää on vietetty vuodesta 1961. Se on maan suurimpia kotiseutujuhlia ja kerää uudet ja vanhat porilaiset kymmeniin kaupungissa järjestettäviin tilaisuuksiin. Vuoden 2024 juhlan järjestävät yhteistyössä Pori-Seura ry, Porin Yrittäjät ry, Porin kaupunki ja Porikorttelit. Tapahtuman markkinoinnissa on mukana Visit Pori.
Järjestäjät toivottavat tapahtumaan lämpimästi kaikki Porin ulkopuolella asuvat ulkoporilaiset – ja tietenkin ne, jotka tuntevat itsensä porilaisiksi.
Porilainen
Porilainen tehdään kahdesta paahdetusta leipäsiivusta, makkarasta, raa’asta sipulista, kurkkusalaatista, sinapista ja ketsupista. Se kehitettiin Porissa pidetyssä tapaamisessa vuonna 1958 Satakunnan Osuusteurastamon (SOT) ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan Ylioppilastuki ry:n toimesta.
Porilaista kehittämässä olivat Ylioppilastuki ry:n toiminnanjohtaja Petrus Koistinen, C-talon ravintolan johtaja Harald Sundberg, SOT:n Jukka Salminen ja Yrjö Kokko. Viimeksi mainittu ideoi myös porilaisen nimen. Osuusteurastamon lihamestari Joel Färd kehitti porilaista varten oman Metsästäjä-makkaran. Porilaista myi yksinoikeudella Helsingissä Ylioppilastuki ry kioskissa, joka sijaitsi Uuden ja Vanhan Ylioppilastalon välissä.
Porilaisen resepti
2 viipaletta paahtoleipää
1 viipale jahtimakkaraa
pieneksi hakattua sipulia
sinappia (ketsuppia, kurkkusalaattia)
Paahda paahtoleipäviipaleet grillissä. Leikkaa makkarasta noin 1,5 cm paksu viipale, ja grillaa se hyvin molemmilta puolilta. Kokoa porilainen: laita makkaraviipale, sipulisilppu ja sinappi leipien väliin.