Po­rin Päi­vä to­ri­juh­li­neen jär­jes­te­tään jo 64. ker­taa 26.–29. syys­kuu­ta. Tänä vuon­na tee­ma­na on Ai­to po­ri­lai­nen. Po­ria juh­li­taan to­ril­la 28. syys­kuu­ta jär­jes­tet­tä­vän pää­juh­lan ohel­la myös las­ten­ta­pah­tu­mas­sa Ee­tu­nau­ki­ol­la.

Ta­pah­tu­man tee­man yh­te­nä in­noit­ta­ja­na on Pori-Seu­ra ry:n ke­vääl­lä aloit­ta­ma kam­pan­ja, jos­sa puo­lus­te­taan kan­sal­li­ses­ti ar­vo­kas­ta pi­ka­ruo­kaa eli po­ri­lais­ta. Seu­ra kiin­nit­ti huo­mi­on­sa sii­hen, et­tä mark­ki­noil­le on il­maan­tu­nut ”va­le­po­ri­lai­sia”, joi­ta on val­mis­tet­tu ko­ko­naan vää­ris­tä raa­ka-ai­neis­ta.

Tee­mal­la on kui­ten­kin myös sy­väl­li­sem­pi mer­ki­tys. ”Ai­to po­ri­lai­nen” on taus­tal­taan po­ri­lai­nen tai it­sen­sä po­ri­lai­sek­si tun­te­va. Po­ri­lai­suu­teen riit­tää jo pelk­kä elä­mä­na­sen­ne ja ajat­te­lu­ta­pa. Pori-Seu­ra kut­suu­kin kaik­kia kans­sa­kul­ki­joi­ta aloit­ta­maan ta­kuul­la ihas­tut­ta­van mat­kan po­ri­lai­suu­teen ot­ta­mal­la en­si­as­ke­leik­si vaik­ka­pa kak­si paah­to­lei­pää ja sii­vun jah­ti­mak­ka­raa.

Vuo­den 2024 Po­rin Päi­vän ju­lis­teen on suun­ni­tel­lut po­ri­lai­nen graa­fik­ko Pasi Ju­ho­la. Ju­lis­teen in­noit­ta­ja­na on Jo­nat­han Swif­tin kir­jak­las­sik­ko Gul­li­ve­rin ret­ket vuo­del­ta 1726. Ju­lis­teen il­me on sur­re­a­lis­ti­nen. Se esit­tää po­ri­lai­sia lil­li­put­tei­na, jot­ka ha­lu­a­vat si­tout­taa rak­kaan ruo­ka-po­ri­lai­sen­sa tiu­kas­ti po­ri­lai­seen maa­pe­rään. Ju­lis­teen mil­jöös­tä ja ih­mi­sis­tä on poi­mit­ta­vis­sa lu­kui­sia po­ri­lai­sia his­to­ri­al­li­sia yk­si­tyis­koh­tia.

Ju­lis­tet­ta myy­vät syys­kuus­sa Po­rin ly­se­on yrit­tä­jyys­luo­kat. Li­säk­si ju­lis­tet­ta on myyn­nis­sä muun mu­as­sa Sa­ta­kun­nan Mu­se­os­sa. Mu­se­oon tu­lee Po­rin Päi­vän vii­kol­la myyn­tiin myös ko­ko­el­ma van­ho­ja Po­rin Päi­vän ju­lis­tei­ta.

Pori-Seu­ra vas­taa­not­taa ko­ko­nai­soh­jel­maan­sa il­moi­tuk­sia Po­rin Päi­vän ai­kaan jär­jes­tet­tä­vis­tä ta­pah­tu­mis­ta säh­kö­pos­ti­o­soit­tee­seen: po­ri­seu­ra@gmail.com. Pe­rin­tei­seen ta­paan Po­rin Päi­vään odo­te­taan jopa tois­ta sa­taa eril­lis­tä ta­pah­tu­maa tai ti­lai­suut­ta.

Po­rin Päi­vän oh­jel­ma täy­den­tyy 23. syys­kuu­ta saak­ka, jol­loin ko­ko­nai­soh­jel­ma jul­kais­taan Pori-Seu­ran ja Po­rin Yrit­tä­jien net­ti­si­vuil­la.

Syys­kuun vii­mei­se­nä ko­ko­nai­se­na vii­kon­lop­pu­na vie­tet­tä­vää Po­rin Päi­vää on vie­tet­ty vuo­des­ta 1961. Se on maan suu­rim­pia ko­ti­seu­tu­juh­lia ja ke­rää uu­det ja van­hat po­ri­lai­set kym­me­niin kau­pun­gis­sa jär­jes­tet­tä­viin ti­lai­suuk­siin. Vuo­den 2024 juh­lan jär­jes­tä­vät yh­teis­työs­sä Pori-Seu­ra ry, Po­rin Yrit­tä­jät ry, Po­rin kau­pun­ki ja Po­ri­kort­te­lit. Ta­pah­tu­man mark­ki­noin­nis­sa on mu­ka­na Vi­sit Pori.

Jär­jes­tä­jät toi­vot­ta­vat ta­pah­tu­maan läm­pi­mäs­ti kaik­ki Po­rin ul­ko­puo­lel­la asu­vat ul­ko­po­ri­lai­set – ja tie­ten­kin ne, jot­ka tun­te­vat it­sen­sä po­ri­lai­sik­si.

Po­ri­lai­nen

Po­ri­lai­nen teh­dään kah­des­ta paah­de­tus­ta lei­pä­sii­vus­ta, mak­ka­ras­ta, raa’as­ta si­pu­lis­ta, kurk­ku­sa­laa­tis­ta, si­na­pis­ta ja ket­su­pis­ta. Se ke­hi­tet­tiin Po­ris­sa pi­de­tys­sä ta­paa­mi­ses­sa vuon­na 1958 Sa­ta­kun­nan Osuus­teu­ras­ta­mon (SOT) ja Hel­sin­gin yli­o­pis­ton yli­op­pi­las­kun­nan Yli­op­pi­las­tu­ki ry:n toi­mes­ta.

Po­ri­lais­ta ke­hit­tä­mäs­sä oli­vat Yli­op­pi­las­tu­ki ry:n toi­min­nan­joh­ta­ja Pet­rus Kois­ti­nen, C-ta­lon ra­vin­to­lan joh­ta­ja Ha­rald Sund­berg, SOT:n Juk­ka Sal­mi­nen ja Yr­jö Kok­ko. Vii­mek­si mai­nit­tu ide­oi myös po­ri­lai­sen ni­men. Osuus­teu­ras­ta­mon li­ha­mes­ta­ri Joel Färd ke­hit­ti po­ri­lais­ta var­ten oman Met­säs­tä­jä-mak­ka­ran. Po­ri­lais­ta myi yk­si­noi­keu­del­la Hel­sin­gis­sä Yli­op­pi­las­tu­ki ry ki­os­kis­sa, joka si­jait­si Uu­den ja Van­han Yli­op­pi­las­ta­lon vä­lis­sä.

Po­ri­lai­sen re­sep­ti

2 vii­pa­let­ta paah­to­lei­pää

1 vii­pa­le jah­ti­mak­ka­raa

pie­nek­si ha­kat­tua si­pu­lia

si­nap­pia (ket­sup­pia, kurk­ku­sa­laat­tia)

Paah­da paah­to­lei­pä­vii­pa­leet gril­lis­sä. Leik­kaa mak­ka­ras­ta noin 1,5 cm pak­su vii­pa­le, ja gril­laa se hy­vin mo­lem­mil­ta puo­lil­ta. Ko­koa po­ri­lai­nen: lai­ta mak­ka­ra­vii­pa­le, si­pu­li­silp­pu ja si­nap­pi lei­pien vä­liin.