Porin Sininauhan ensisuojassa yövyttiin viime vuonna yli 1400 kertaa – Asunnottomien yö tapahtumaa vietetään tänä vuonna Eetunaukiolla
Satakuntalainen asunnottomuus konkretisoituu Porin Sininauha ry:n ylläpitämässä ensisuojassa, jossa asunnottomat henkilöt saavat katon päänsä päälle yön ajaksi.
Pauliina Vilpakka
Ensi viikon tiistaina 17. lokakuuta Porissa vietetään jälleen Asunnottomien Yö-tapahtumaa, jonka järjestää suuri joukko paikallisia yhdistyksiä ja toimijoita. Viime vuonna 2022 Porissa oli yhteensä 53 yksin elävää asunnotonta henkilöä ja Raumalla 12, kertoo Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.
Satakuntalainen asunnottomuus konkretisoituu Porin Sininauha ry:n ylläpitämässä ensisuojassa, jossa asunnottomat henkilöt saavat katon päänsä päälle yön ajaksi. Ensisuojassa on kuusi petipaikkaa miehille, ja kolme naisille. Vuoteen lisäksi ensisuojassa tarjotaan kouluilta ylijäänyttä lämmintä ruokaa, ja aamuisin pientä aamupalaa. Myös suihkussa käymiseen ja pyykinpesuun on mahdollisuus.
Ensisuojan asiakkaista moni kärsii päihdeongelmista. Kuva: Pauliina Vilpakka
Ensisuojaan saa tulla päihtyneenä, ja suurin osa asiakkaista kärsiikin nimenomaan päihde- ja mielenterveysongelmista. Talossa on aina henkilökuntaa ja vartiointi paikalla. Jos levottomuuksia ilmenee, ne ovat usein asiakkaiden keskinäisiä. Asumispalveluiden vastaava ohjaaja Hanna Laine ja asumisyksikkö Ratapihan sekä ensisuojan tiimivastaava Elli-Noora Pajunen kertovat, että yleensä ensisuojan henkilökuntaan suhtaudutaan kunnioittavasti. Kävijät ymmärtävät sen, että jos tulee poistetuksi ensisuojasta, seuraava vaihtoehto on viettää yö taivasalla. Porin ensisuoja on nimittäin Satakunnassa ainoa laatuaan. Heitäkin Porissa on, jotka viettävät öitään kadulla. Esimerkiksi osa ensisuojan uusista asiakkaista kertoo, että on aikaisemmin nukkunut ulkona tai kavereiden nurkissa.
Anni Vahlqvist kuuluu Asunnottomien Yö Pori -tapahtuman työryhmään. Kuva: Pauliina Vilpakka
Ensisuojalla on oma vakioasiakaskuntansa. Joku on käynyt useamman vuoden ajan: ollut välillä poissa ja tullut takaisin. Lisäksi on asiakkaita, jotka yöpyvät vain yön tai kaksi.
Porin Sininauhan henkilökunta pyrkii auttamaan asiakkaitaan asunnon hankkimisessa, sekä ohjaamaan heitä päihdepalveluiden piiriin. Osa on hyvinkin halukas saamaan oman asunnon, mutta toisilla asunnon hankkimista voivat hidastaa esimerkiksi vaikeat mielenterveysongelmat. Mielenterveyspalveluiden heikko saatavuus näkyy myös ensisuojan arjessa.
Eräässä Asunnottomien Yö -tapahtumassa muutamia vuosia sitten ihmiset saivat kirjoittaa terveisiään asunnottomille. Kuva: Pauliina Vilpakka
Laine ja Pajunen pohtivat, että asunnottomuus käy ihmisen psyykeen päälle. Monet ensisuojan asiakkaat kokevat olevansa yhteiskunnan pohjasakkaa, joka ei kuulu mihinkään.
– Oma asunto luo kuuluvuuden tunnetta. Se on tila, jossa voi kokea olonsa turvalliseksi, ja jossa voi luoda omat rutiinit. Ensisuojasta täytyy kuitenkin poistua joka aamu kello 08.00, oli sää ulkona millainen vain, naiset kertovat.
Asunnottomien Yö -tapahtumaa vietetään Porissa jo 21. kertaa, mutta tänä vuonna se järjestetään ensimmäistä kertaa Eetunaukiolla. Tapahtuman työryhmään kuuluva Anni Vahlqvist kertoo, että Porin Asunnottomien Yö järjestetään keskeisellä paikalla siksi, että se tavoittaisi ja kokoaisi paikalle mahdollisimman paljon ihmisiä.
Vuonna 2022 Porissa oli yhteensä 53 yksin elävää asunnotonta henkilöä ja Raumalla 12. Kuva: Pauliina Vilpakka
Tapahtumassa on luvassa musiikkia, puheenvuoroja, hygieniatarvikkeiden jakoa ynnä muuta. Eetunaukion lavalla käydään myös mielenkiintoinen paneelikeskustelu, jonka teema on Kenelle kaupunki kuuluu. Teemalla halutaan herättää keskustelua muun muassa siitä, kenen ehdoilla julkista tilaa suunnitellaan, ja kenellä on oikeus näkyä kaupunkikuvassa.
Mukana keskustelemassa ovat Porin kaupunginjohtaja Lauri Inna, kaksi kokemusasiantuntijaa, K-Supermarket Antinkadun kauppias Jonatan Jarkia sekä EHYT ry:n Kim Kannussaari. Kysymyksiä panelisteille ovat saaneet keksiä asunnottomat itse. Esimerkiksi Palvelupiste Lissun asiakkaat halusivat kysyä, miten parannetaan yhdessä kaikkien kaupunkilaisten turvallisuutta.
Porin Sininauhan henkilökunta pyrkii auttamaan asiakkaitaan asunnon hankkimisessa, sekä ohjaamaan heitä päihdepalveluiden piiriin. Kuva: Pauliina Vilpakka
Asunnottomien Yön teema on tänä vuonna Kenelle kaupunki kuuluu. Kuva: Pauliina Vilpakka
Porin Sininauhan ensisuojassa vuonna 2022:
– Yövyttiin yli 1400 kertaa. Asiakkaita oli keskimäärin noin 4 henkilöä per yö
– Yöpyjiä oli 96 eri henkilöä, joista naisia oli 15 ja miehiä 81.
– Täysin uusia asiakkaita tuli yhteensä 40
– Miesasiakas oli iältään keskimäärin 41-vuotias ja naisasiakas oli 50-vuotias
– Ulkopaikkakuntalaisia henkilöitä (muut kuin porilaiset) yöpyi 28 eri henkilöä