Ee­tu Ha­lo­nen / STT

Pe­rus­suo­ma­lais­ten pu­heen­joh­ta­ja, val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­ri Riik­ka Pur­ra sa­noo, et­tä puo­lue on si­tou­tu­nut hal­li­tuk­sen yh­den­ver­tai­suus­tie­do­nan­toon. Tie­do­nan­non poh­jal­ta käyn­nis­tet­tiin hal­li­tuk­sen ra­sis­min­vas­tai­nen kam­pan­ja täl­lä vii­kol­la.

Pur­ra sa­noo vies­ti­pal­ve­lu X:ssä, et­tä pe­rus­suo­ma­lai­set on hal­li­tus­puo­lu­ee­na mu­ka­na kam­pan­jas­sa. Pur­ran mu­kaan it­se puo­lue sen si­jaan tus­kin te­kee erik­seen pää­tös­tä kam­pan­jaan osal­lis­tu­mi­ses­ta.

– Nel­jä hal­li­tus­puo­lu­et­ta on ol­lut oh­jel­maa ko­ko­a­mas­sa. Olem­me siis mu­ka­na ai­van ku­ten kol­me muu­ta­kin hal­li­tus­puo­lu­et­ta, Pur­ra kir­joit­taa.

– Kyse oli sii­tä, te­kee­kö puo­lue puo­lu­e­hal­li­tuk­ses­sa vie­lä erik­seen pää­tök­sen kam­pan­jaan si­tou­tu­mi­ses­ta. Tus­kin te­kee.

Pur­ra sa­noo, et­tä vaik­ka ero se­li­tet­tiin tiis­tai­na tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa, uu­ti­sia lu­ke­mal­la voi ku­vi­tel­la muu­ta­kin. Pur­ra väit­tää, et­tä osal­la me­di­aa on kova halu ol­la po­li­tii­kan osa­puo­li ja "kek­siä asi­an­lai­dat" mie­lei­sel­lään ta­val­la.

Pää­mi­nis­te­ri Pet­te­ri Or­po (kok.) ava­si ra­sis­min­vas­tai­sen kam­pan­jan tiis­tai­na. Pur­ra puo­les­taan pu­hui ai­hees­ta puo­lu­een edus­kun­ta­ryh­män ke­sä­ko­kouk­ses­sa Kou­vo­las­sa Ky­men­laak­sos­sa sa­ma­na päi­vä­nä.

Pur­ra ker­toi, et­tä val­ti­o­neu­vos­to ja mi­nis­te­ri­öi­den kans­li­a­pääl­li­köt ovat si­tou­tu­neet kam­pan­jaan. Sen si­jaan hän ei us­ko­nut, et­tä pe­rus­suo­ma­lai­set läh­tee mu­kaan.

– Si­kä­li kuin pe­rus­suo­ma­lai­sia tun­nen, en us­ko, et­tä me tu­lem­me tä­hän läh­te­mään, mut­ta pää­tös teh­dään vi­ral­li­ses­ti, Pur­ra sa­noi tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa.

Pe­rus­suo­ma­lais­ten puo­lu­e­sih­tee­rin Har­ri Vuo­ren­pään mu­kaan pää­tös puo­lu­een osal­lis­tu­mi­ses­ta kam­pan­jaan teh­dään pi­ak­koin.

Or­po jul­kai­si Ins­tag­ram-ti­lil­lään kes­ki­viik­ko­na aa­mu­päi­väl­lä ly­hy­en päi­vi­tyk­sen, jos­sa hän ker­too "miet­tei­tään ei­li­ses­tä päi­väs­tä".

Vies­tis­sään Or­po sa­noo, et­tei ra­sis­min vas­tus­ta­mi­nen ja yh­den­ver­tai­suu­den puo­lus­ta­mi­nen ole kos­kaan tur­haa tai no­loa.

– Roh­kai­sen jo­kais­ta puut­tu­maan epä­koh­tiin ja avaa­maan suun­sa, kun ko­kee it­se tai nä­kee toi­sen jou­tu­van ra­sis­min tai syr­jin­nän koh­teek­si. Asi­oi­ta muu­te­taan yh­des­sä, vies­tis­sä sa­no­taan.

Hal­li­tuk­sen kam­pan­jaa ar­vos­tel­tiin jo en­nen sen käyn­nis­ty­mis­tä. Esi­mer­kik­si Jul­ki­sen ja hy­vin­voin­ti­a­lo­jen liit­to JHL pe­rui osal­lis­tu­mi­sen­sa vii­me vii­kol­la. JHL ker­toi tie­dot­tees­saan syyk­si sen, et­tä am­mat­ti­lii­ton mie­les­tä hal­li­tuk­sen teot ovat "räi­ke­äs­sä ris­ti­rii­das­sa" kam­pan­jan ta­voit­tei­den kans­sa.

Myös­kään op­po­si­ti­o­puo­lu­eet SDP, vih­re­ät ja va­sem­mis­to­liit­to ei­vät aio osal­lis­tua kam­pan­jaan.

Sen si­jaan MTV:n uu­ti­set ker­toi maa­nan­tai­na, et­tä pe­rus­suo­ma­lai­set on näil­lä nä­ky­min ai­noa hal­li­tus­puo­lue, joka ei ole läh­dös­sä it­se­näi­se­nä po­liit­ti­se­na puo­lu­ee­na mu­kaan kam­pan­jaan. Niin ko­koo­muk­sen, RKP:n kuin kris­til­lis­de­mok­raat­tien­kin puo­lu­e­sih­tee­rit ker­toi­vat MTV:lle, et­tä hei­dän puo­lu­een­sa osal­lis­tu­vat kam­pan­jaan.

– Tot­ta kai me olem­me mu­ka­na edis­tä­mäs­sä kam­pan­jaa, kun olem­me val­ti­o­neu­vos­tos­sa ol­leet sitä it­se te­ke­mäs­sä, kris­til­lis­de­mok­raat­tien puo­lu­e­sih­tee­ri Mik­ko Re­ki­mies ker­toi MTV:lle.