Ranskan parlamenttivaaleissa vasemmiston ja vihreiden liittoumalle eniten paikkoja, laitaoikeistolaiset jäivät kolmanneksi
Elias Peltonen / STT
Ranskan parlamenttivaaleissa vasemmistosta ja vihreistä koostuva Uusi kansanrintama (NFP) on varmistanut eniten paikkoja maan parlamenttiin.
Toiseksi suurin ryhmä on presidentti Emmanuel Macronin johtama keskustalainen Yhdessä-vaaliliitto. Ennakkoon vaalivoittajaksi povattu laitaoikeistolainen Kansallinen liittouma jäi kolmanneksi.
Sunnuntaina järjestetyn vaalien toisen kierroksen jälkeen mikään liittouma ei saanut ehdotonta enemmistöä. Tuloslaskenta valmistui varhain maanantaina.
Ranskalaislehti Le Monden mukaan NFP:n alle laskettavia ehdokkaita olisi valittu 577-paikkaiseen parlamenttiin yhteensä 182. Macronin Yhdessä-vaaliliiton alle taas ehdokkaita olisi valittu yhteensä 168. Kansallisen liittouman ja sen tukemien muiden laitaoikeistolaisen paikkamäärä oli lehden mukaan 143.
Liittoumien väliset tarkat paikkamäärät vaihtelevat eri lähteiden mukaan.
Toisen kierroksen äänestysprosentti oli 66,7. Ensimmäisellä kierroksella vastaava luku oli hieman pienempi, 65.
Lukuisat vihreät ja vasemmistolaiset puolueet yhdistivät voimansa viime kuussa vaaleja varten muodostaakseen laajan ja sunnuntaina voitokkaan liittoumansa. NFP:n vaalivoitosta huolimatta Ranskan tulevan hallituksen kokoonpano on täysin avoinna.
Liittoumalla ei ole enemmistöä parlamentissa, joten hallituksen muodostamiseksi sen mahdollisuudet ovat joko vähemmistöhallitus tai ranskalaisittain epätyypillinen koalitiohallitus.
NFP:n mahdollinen pääministeriehdokaskaan ei ole tiedossa. Ryhmittymän sisällä eniten paikkoja saaneen Alistumaton Ranska -puolueen (LFI) johtaja ja perustaja Jean-Luc Melenchon on mielipiteitä jakava hahmo jopa oman puolueensa sisällä.
Ovensuukyselyiden julkaisemisen jälkeen Melenchon sanoi liittouman olevan valmiina ottamaan hallitusvastuun ja että nykyisen pääministerin Gabriel Attalin on jätettävä virkansa.
Macronin johtamaan Yhdessä-allianssiin kuuluva Attal sanoi jättävänsä eronpyyntönsä presidentille maanantaina. Hän kuitenkin lisäsi, että on valmis jatkamaan tehtävässä "niin kauan kuin velvollisuus vaatii".
LFI:n edustajan Clementine Autainin mukaan liittouman tulisi kokoontua maanantaina päättämään, kuka olisi sopiva ehdokas pääministeriksi. Autain laski vaihtoehdoista kuitenkin heti pois Melenchonin sekä Ranskan entisen presidentin Francois Hollanden.
Kesäkuun alussa Macron ilmoitti uusista parlamenttivaaleista hajotettuaan parlamentin sen jälkeen, kun Kansallinen liittouma sai eurovaaleissa murskavoiton.
Yli 200 keskustaa ja vasemmistoa edustavaa parlamenttivaalien ehdokasta vetäytyi vaalien toiselta kierrokselta, jotta laitaoikeiston ehdokkaat eivät menisi läpi.
Laitaoikeiston vastaista vaalitaktikointia haastavampaa saattaa kuitenkin olla mahdollinen hallitusyhteistyö vasemmiston ja keskustan välillä.
Presidentti Macron ei ole vielä kommentoinut vaalitulosta ja omia aikeitaan. Presidentin avustaja kommentoi ovensuukyselyjen julkaisemisen jälkeen vaali-iltana, että Macron haluaa ensin analysoida lopullisen vaalituloksen.
– Kysymys on nyt, kuka hallitsee ja kenellä on enemmistö, avustaja sanoi.
Yhdysvaltalainen Politico-lehti arvioi Macronin voivan vaihtoehtoisesti nimittää toimitusministeristön, jota johtaisi nykyinen pääministeri Attal. Macron voisi myös nimittää teknokraattisen asiantuntijahallituksen.
Politicon haastattelema pariisilaisyliopisto Pantheon-Assasin poliittinen tutkija Benjamin Morel piti kyseisiä hallitusmuotoja kuitenkin kyseenalaisina vaihtoehtoina.
– Ranskalaiset äänestivät suurin joukoin ja keskusta kärsi tappion. Se ei ole hyväksi Ranskan demokratialle, että Attal jatkaa pääministerinä, Morel sanoi.
Puolan pääministeri Donald Tusk kuvaili Ranskan äänestystulosta positiiviseksi. Jo ovensuukyselyiden julkaisemisen jälkeen vaaleja kommentoinut Tusk sanoi X-viestipalvelussa tuloksen olevan riittävä, että siihen voi olla tyytyväinen Puolassa.
– Pariisissa innostus, Moskovassa pettymys, Kiovassa helpotus, kuvaili Tusk viestissään.
Espanjan pääministeri Pedro Sanchez taas kutsui vaalituloksen merkinneen laitaoikeiston torjumista ja hyväksyntää sosiaaliselle edistykselle.
– Laitaoikeiston kanssa ei tehdä sopimusta tai hallitusta, Sanchez sanoi X-viestipalvelussa.
Saksassa liittokansleri Olaf Scholzin sosiaalidemokraattisen puolueen ulkopoliittinen edustaja Nils Schmid sanoi, että hallituksen muodostamisesta Ranskassa tulee hankalaa. Schmidin mukaan puolueiden on osoitettava joustavuutta ja kykyä kompromisseihin.
– Pahin on vältetty. Kansallinen liittouma ei saa muodostettua hallitsevaa enemmistöä, hän sanoi.
---
Lähteenä myös uutistoimisto AFP.