Rauma loistaa syksyn 2023 pk-Yritysbarometrin tuloksissa: Suhdannenäkymät ovat parantuneet viime keväästä koko Satakunnassa
Satakunnan pk-yrittäjiltä löytyy verrattain kiitettävästi uskoa tulevaan, sillä maakunnan suhdanneodotukset tulevalle vuodelle ovat koko Suomen keskiarvoa paremmat. Eniten uskoa tulevaan on Raumalla.
Pauliina Vilpakka
Satakunnan Yrittäjät julkaisi syksyn Pk-Yritysbarometrin. Satakunnan alueita vertaillessa selkeä voittaja on Rauman seutu. Rauma pärjäsi parhaiten myös sen suhteen, miten yrittäjät odottavat yrittämisen kannattavan, paljonko henkilökuntaa yrityksen odotetaan työllistävän, ja kuinka kasvuhakuisia yritykset ovat. Liikevaihto-odotustenkin suhteen Rauma on selvästi Poria ja koko maata edellä.
Lääkärikeskus Minervan toimitusjohtaja Kaisa Koskinen ja RS Rakennus Oy:n toimitusjohtaja, Rauman Yrittäjät ry:n hallituksen puheenjohtaja Antti Simula analysoivat lukemia. He pohtivat, että Rauman seudulta löytyy isoja elinkeinoelämän kivijalkoja ja raskasteollisuutta, joihin tehdyistä investoinneista sataa myös PK-yrityksille.
Simula kuvaa asiaa näin:
– Olemme logistisesti hyvien liikenneyhteyksien päässä. Lisäksi meillä on raskasta teollisuutta, joiden alihankintaketjut tarjoavat työpaikkoja. Raumalta löytyy myös pienempiä vientialan yrityksiä, joissa menee tosi kivasti. Tällaiset toimijat tukevat koko seutua, Simula sanoo.
Lääkärikeskus Minerva on toiminut Raumalla vuodesta 1988 ja Eurassakin pitkään. Poriin Lääkärikeskus Minerva avasi toimipisteensä vasta noin vuosi sitten. Koskinen allekirjoittaa yritysbarometrin lukemat.
– Kyllä Rauma vetää tällä hetkellä hyvin. Myös Eurassa on meidän näkökulmasta ollut jatkuvaa kasvua 2023 vuoden ajan. Mutta totta kai koronakriisi ja Ukrainan sota ovat näkyneet riippumatta siitä, millä paikkakunnalla toimitaan, Koskinen sanoo.
Rauman yrittäjillä on uskoa tulevaan. Kuva: PK-Yritysbarometri
Pk-yritysbarometrin tuloksista Satakunnan Yrittäjien uusi toimitusjohtaja Nina-Mari Turpela nosti esiin myös sen, että työllisten määrä kasvaa parhaiten nimenomaan Pk-yrityksissä. Ennakoitaessa tulevan vuoden henkilöstönäkymiä Rauman seudulta saatiin jälleen parhaat lukemat, ja oltiin myös reilusti koko maan keskiarvoa edellä.
Antti Simula toteaa, ettei ole kysymys siitä, että Raumalle olisi helpompi löytää osaavaa henkilökuntaa. Päinvastoin osaajapula on krooninen myös Raumalla.
Kaisa Koskinen on samolla linjoilla. Esimerkiksi lääkärien saaminen on yhtä vaikeaa sekä Raumalla että Porissa. Tosin Poriin rekrytoimista hieman helpottavat kulkuyhteydet.
– Tälläkin hetkellä yksi lääkäreistämme tulee kerran viikossa Helsingistä Poriin töihin junalla. Raumalle ei voi tulla tällä tavalla, koska sinne ei kulje henkilöjunaliikennettä. Henkilöliikenteen kehittäminen olisi jo puoli voittoa.
Myös Pohjois-Satakunta on ottanut jättiharppauksen kohti parempaa suhdannenäkymää. Tulevan vuoden liikevaihto-odotuksissa Pohjois-Satakunta pääsi parhaille lukemille PK-Yritysbarometrissa.
Rentti Oy:n toimitusjohtaja Juha Leivo Honkajoelta arvelee, että maaseudulla ollaan ehkä enemmän alkutuotannon äärellä, eivätkä esimerkiksi rakennusalan vaikeudet näy tuloksissa niin herkästi.
– Ehkä täällä aletaan olla jo hieman toipuneita turpeen tuotannon alasajosta, ja on saatu uskoa uutta uskoa tekemiseen, Leivo pohtii.
Lisärahoitusta PK-yritysbarometriin vastanneista satakuntalaisyrityksistä aikoo ottaa seuraavan vuoden aikana 20 prosenttia. Lukema on hieman koko maata korkeampi. Satakunnassa rahoitusta myös otetaan useammin käyttöpääomaksi kireästä taloudellisesta tilanteesta johtuen.
Pk-yritysbarometrin toteuttavat yhteistyössä Suomen Yrittäjät, Työ- ja elinkeinoministeriö, sekä Finnvera.