Hei­nä­kuun ui­ma­ve­sien val­von­ta­näyt­teet Po­rin seu­dun ym­pä­ris­tö­ter­vey­den­huol­lon yh­teis­toi­min­ta-alu­een ui­ma­ran­noil­ta ker­to­vat alu­een ui­ma­ve­sin ole­van mik­ro­bi­o­lo­gi­ses­ti hy­vä­laa­tui­sia. Lon­toon ui­ma­ran­nal­la Re­po­saa­res­sa teh­tiin sil­mä­mää­räi­nen si­ni­le­vä­ha­vain­to ja Kaas­mar­kun ui­ma­ran­ta Ul­vi­las­sa on ko­hon­nei­den en­te­ro­kok­ki­pi­toi­suuk­sien vuok­si käyt­tö­kiel­los­sa.

– Si­ni­le­vän mää­rä ve­des­sä voi vaih­del­la no­pe­as­ti jopa sa­man päi­vän ai­ka­na, jo­ten ti­lan­net­ta on it­se tark­kail­ta­va ui­maan men­nes­sä. Vä­häi­nen mää­rä si­ni­le­vää näyt­tää ve­des­sä vih­reil­tä tai kel­ler­tä­vil­tä hiuk­ka­sil­ta. Jos­kus si­ni­le­vä voi näyt­tää sa­mal­ta kuin sii­te­pö­ly. Sii­te­pö­lyä esiin­tyy kui­ten­kin al­ku­ke­säl­lä, si­ni­le­vää näin myö­hem­min ke­säl­lä, ker­too ter­veys­tar­kas­ta­ja Sa­ri­ta Mus­to­nen.

Re­po­saa­ren Lon­toon ui­ma­ran­nal­le on myös vie­ty oh­je si­ni­le­vän tun­nis­ta­mi­seen. Mi­kä­li ve­des­sä ha­vait­see si­ni­le­vää, ei ve­des­sä saa ui­da. Jos epäi­let ui­nee­si ve­des­sä, jos­sa on ol­lut si­ni­le­vää, pe­sey­dy huo­lel­li­ses­ti puh­taal­la ve­del­lä.

Kaas­mar­kun ui­ma­ran­nan ve­den­laa­tua tut­ki­taan kak­si ker­taa kuu­kau­des­sa. Ui­ma­kiel­to voi­daan pur­kaa, kun ran­nal­ta on saa­tu kak­si raja-ar­vot alit­ta­vaa tu­los­ta. Ui­ma­kiel­lon pur­ka­mi­ses­ta tie­do­te­taan erik­seen.

Ui­ma­ve­sien laa­tua seu­ra­taan koko ke­sän ker­ran kuu­kau­des­sa otet­ta­vin ve­si­näyt­tein. Ke­sän ajan kuu­kau­sit­tai­set mit­taus­tu­lok­set ovat näh­tä­vis­sä Po­rin kau­pun­gin verk­ko­si­vuil­ta tääl­tä.