Pe­rin­tei­ses­ti syys­kuun alus­sa Po­rin Ete­lä­ran­nas­sa jär­jes­te­tyt si­lak­ka­mark­ki­nat pe­ruun­tu­vat jäl­leen, täl­lä ker­taa ra­ken­nus­töi­den vuok­si. Jo­ki­kes­kus-hank­keen toi­sen vai­heen ra­ken­nus­työt al­ka­vat elo­kuus­sa. Ne kes­kit­ty­vät ran­ta­ma­ka­sii­ni­ra­ken­nuk­sen koh­dal­ta Taa­vi-sil­lal­le, eli juu­ri sii­hen, mi­hin mark­ki­noi­den piti ra­ken­tua.

Si­lak­ka­mark­ki­nat ovat tau­ol­la nyt kol­mat­ta vuot­ta, sil­lä kah­te­na vii­me vuon­na ne on pe­rut­tu ko­ro­nan vuok­si.

– Se sama ikä­vä ti­lan­ne on ol­lut kai­kil­la mark­ki­na­jär­jes­tä­jil­lä. Ja tie­tys­ti myy­jil­lä, joi­den elin­kei­no on sii­tä kiin­ni, ta­pah­tu­maa jär­jes­tä­vä Tero Yli­ky­lä sa­noo.

Tänä vuon­na si­lak­ka­mark­ki­noil­le et­sit­tiin kuu­mei­ses­ti vaih­to­eh­tois­ta jär­jes­tä­mis­paik­kaa, mut­ta so­pi­vaa ei kui­ten­kaan löy­ty­nyt ta­pah­tu­man eri­tyis­tar­pei­den vuok­si. Yli­ky­lä ker­too, et­tä Ete­lä­ran­ta on ol­lut hyvä ja help­po paik­ka jär­jes­tää si­lak­ka­mark­ki­noi­ta.

– Kos­ka Si­lak­ka­mark­ki­noil­la on esil­lä pak­kaa­mat­to­mia elin­tar­vik­kei­ta, ta­pah­tu­ma vaa­tii pö­ly­ä­mät­tö­män as­falt­ti­poh­jan. Tar­vi­taan myös elin­tar­vi­ke­kel­pois­ta vet­tä ja säh­köä noin 20–30 kyl­mä­au­tol­le. Li­säk­si tis­keis­sä on jäi­tä, jo­ten su­la­mis­ve­det pi­tää saa­da oh­jat­tua ka­tu­vie­mä­rei­hin ja niin edel­leen, Yli­ky­lä lu­et­te­lee.

Mies huo­kaa, et­tä tie­ten­kin ra­hal­la saa kaik­kea, mut­ta paik­ka­tu­lo­jen täy­tyy edel­leen kat­taa ku­lut.

Jo­ki­kes­kus-hank­keen toi­ses­sa vai­hees­sa jo­en­ran­taan ra­ken­ne­taan uu­det ran­ta­lai­tu­rit ala­ta­san­tei­neen. Myös lai­tu­rei­den taus­ta-alu­eel­la teh­dään uu­dis­tus­töi­tä. Alue va­rus­te­taan tek­ni­sil­lä jär­jes­tel­mil­lä, joi­hin kuu­lu­vat vesi, vie­mä­rit, säh­kö ja va­lais­tus. Alu­een pin­nat saa­vat uu­den gra­niit­ti­ki­ve­tyk­sen sekä penk­ke­jä ja is­tu­tuk­sia. Toi­sen vai­heen on mää­rä val­mis­tua syys­kuus­sa 2023.

Pe­rin­teik­käi­tä si­lak­ka­mark­ki­noi­ta on jär­jes­tet­ty jo vuo­des­ta 1989, eli yli 30 vuot­ta. En­si vuon­na Si­lak­ka­mark­ki­nat on tar­koi­tus jäl­leen jär­jes­tää.

Teks­ti: Pau­lii­na Vil­pak­ka

Kuva: SV ar­kis­to/San­na Jääs­ke­läi­nen