Ee­tu Ha­lo­nen / STT

Suo­ma­lais­ten ta­lous­lai­tos­ten en­nus­teet ta­lou­den ke­hi­tyk­ses­tä ovat ol­leet lii­oi­tel­lun op­ti­mis­ti­sia vii­me vuo­si­na. Asia il­me­nee So­si­aa­li- ja ter­vey­sa­lan kat­to­jär­jes­tön Sos­te ry:n pää­e­ko­no­mis­tin Ot­to Kyy­rö­sen te­ke­mäs­tä sel­vi­tyk­ses­tä.

Sel­vi­tyk­sen mu­kaan en­nus­teet ylit­ti­vät to­teu­tu­neen ta­lous­kas­vun kes­ki­mää­rin 1,2 pro­sent­tiyk­si­köl­lä vuo­des­sa vuo­si­na 2018–2019 ja 2021–2023. Ko­ro­na­pan­de­mi­an en­sim­mäi­nen vuo­si 2020 ei ol­lut sel­vi­tyk­ses­sä mu­ka­na.

Kyy­rö­nen pi­tää 1,2 pro­sent­tiyk­si­kön kes­ki­mää­räis­tä heit­toa ylä­kant­tiin mer­kit­tä­vä­nä Suo­men ta­lous­ti­lan­tees­sa.

– Jos Suo­men ta­lous kas­vai­si vaik­ka­pa kes­ki­mää­rin nel­jä pro­sent­tia vuo­des­sa, täl­lai­nen heit­to ei oli­si iso, Kyy­rö­nen sa­noo STT:lle.

– Sen si­jaan ta­lous kas­voi tar­kas­tel­tui­na vuo­si­na kes­ki­mää­rin noin pro­sen­tin ver­ran vuo­des­sa. Tä­hän ver­rat­tu­na en­nus­tei­den rei­lun pro­sent­tiyk­si­kön heit­to ylös­päin on hy­vin mer­kit­tä­vä.

Sel­vi­tyk­ses­sä tar­kas­tel­tiin yh­teen­sä kym­me­nen suo­ma­lai­sen ta­lous­lai­tok­sen suh­dan­ne-en­nus­tei­ta. Kaik­ki lai­tok­set ei­vät ol­leet jul­kais­seet en­nus­tet­ta kai­kil­le tar­kas­te­lus­sa mu­ka­na ol­leil­le vuo­sil­le.

Mu­ka­na oli­vat val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­riö, Suo­men Pank­ki, Elin­kei­no­e­lä­män tut­ki­mus­lai­tos Et­la, Pel­ler­von ta­lous­tut­ki­mus PTT, työn ja ta­lou­den tut­ki­mus­lai­tos La­bo­re, Osuus­pank­ki, Dans­ke Bank, Nor­dea, Ak­tia sekä Lä­hi­Ta­pi­o­la.

Kyy­rö­nen tar­kas­te­li näil­tä lai­tok­sil­ta yh­teen­sä 38 ta­lou­sen­nus­tet­ta. Ai­no­as­taan yk­si en­nus­te ali­ar­vi­oi seu­raa­van vuo­den ta­lous­kas­vua. Lo­put 37 en­nus­tet­ta siis po­va­si­vat seu­raa­val­le vuo­del­le pa­rem­paa ta­lous­kas­vua kuin lo­pul­ta to­teu­tui.

Esi­mer­kik­si vii­me vuon­na Suo­men ta­lous su­pis­tui 1,2 pro­sent­tia. Se oli vuo­si­na 2018–2023 ai­nut vuo­si, kun ta­lous su­pis­tui, jos ko­ro­na­vuot­ta 2020 ei las­ke­ta mu­kaan. Kes­ki­mää­rin lai­tok­set kui­ten­kin en­nus­ti­vat vii­me vuo­del­le 0,6 pro­sen­tin kas­vua.

Sel­vi­tyk­ses­sä mu­ka­na ol­leis­ta lai­tok­sis­ta PTT oli ai­nut, joka en­nus­ti vuo­del­le 2023 su­pis­tu­mis­ta. Sil­ti myös PTT:n en­nus­te oli 0,7 pro­sent­tiyk­sik­köä to­teu­tu­nut­ta ke­hi­tys­tä op­ti­mis­ti­sem­pi, sil­lä lai­tos en­na­koi vii­me vuo­del­le vain 0,5 pro­sen­tin ti­pu­tus­ta.

Eni­ten vii­me vuo­den en­nus­tees­saan epä­on­nis­tui Dans­ke, jon­ka po­va­si pe­rä­ti 2,8 pro­sent­tiyk­sik­köä suu­rem­paa kas­vua kuin lo­pul­ta to­teu­tui.

Ai­no­at lai­tok­set, jot­ka oli­vat laa­ti­neet en­nus­teen jo­kai­sel­le tar­kas­te­lu­vuo­del­le, oli­vat Suo­men Pank­ki, Et­la, Osuus­pank­ki (OP), PTT ja La­bo­re. Näis­tä La­bo­ren suh­dan­ne-en­nus­teet osoit­ti­vat kes­ki­mää­rin eni­ten ylä­kant­tiin, 1,5 pro­sent­tiyk­sik­köä.

La­bo­ren tut­ki­mu­soh­jaa­ja Ilk­ka Kie­ma toi­mi lai­tok­sen en­nus­te­pääl­lik­kö­nä useim­pi­na nii­nä vuo­si­na, jot­ka oli­vat tar­kas­te­lus­sa mu­ka­na. Hän sa­noo, et­tei sel­vi­tyk­sen tu­los ole yl­lät­tä­vä.

– Vaik­ka ko­ro­na­vuo­den 2020 en­nus­teet on jä­tet­ty sel­vi­tyk­ses­tä pois, kyl­lä­hän se vuo­si pai­naa pi­dem­män täh­täi­men ta­lous­kas­vua, Kie­ma sa­noo.

– Sit­ten oli Ve­nä­jän hyök­käys Uk­rai­naan vuon­na 2022. Ei­hän sii­hen ja ener­gi­an hin­nan nou­suun ol­lut ku­kaan va­rau­tu­nut.

Kie­ma sa­noo, et­tä il­man näi­tä krii­se­jä La­bo­ren en­nus­teet oli­si­vat saat­ta­neet ol­la jopa ai­ka lä­hel­lä to­teu­tu­nut­ta ta­lous­ke­hi­tys­tä.

La­bo­ren joh­ta­ja Mika Ma­li­ran­ta on sa­moil­la lin­joil­la. Hän ei vie­lä tä­män sel­vi­tyk­sen pe­rus­teel­la pu­hui­si esi­mer­kik­si sys­te­maat­ti­ses­ta vi­nou­mas­ta suo­ma­lais­ten ta­lous­lai­tos­ten en­nus­te­mal­leis­sa.

– En vie­lä kut­sui­si pe­ri­o­dia 2018–2023 vi­nou­mak­si. Jos sat­tuu jo­kin sel­lai­nen ta­lou­den lii­ke­voi­ma, jota ei ole pys­tyt­ty en­nus­tees­sa ar­vi­oi­maan, se vai­kut­taa usei­den vuo­sien ajan en­nus­tei­siin, Ma­li­ran­ta ker­too.

Hä­nen mu­kaan­sa vi­nou­mas­ta voi­si al­kaa pu­hua sii­nä ta­pauk­ses­sa, jos vas­taa­vaa en­nus­tei­den heit­toa näh­täi­siin pi­dem­mäl­lä ajan­jak­sol­la.

– Jos nä­ki­sim­me vaik­ka pa­rin­kym­me­nen vuo­den ha­vain­to­ai­neis­tol­la, et­tä en­nus­teet ovat sys­te­maat­ti­ses­ti po­si­tii­vi­sem­pia tai ne­ga­tii­vi­sem­pia kuin to­teu­tu­nut kas­vu, läh­ti­sin kut­su­maan sitä vi­nou­mak­si.

– Nyt kyse voi ol­la vie­lä sat­tu­mas­ta.

Sel­vi­tyk­sen teh­nyt Sos­ten pää­e­ko­no­mis­ti Kyy­rö­nen sa­noo, et­tä yli­op­ti­mis­ti­set en­nus­teet voi­vat ol­la on­gel­ma, jos nii­den pe­rus­teel­la teh­dään mer­kit­tä­viä ta­lous­po­liit­ti­sia pää­tök­siä.

– Jos ai­na ole­tam­me, et­tä ta­lous kas­vaa seu­raa­va­na vuon­na, so­peu­tus tun­tuu ai­na jär­ke­väm­mäl­tä kuin el­vy­tys, Kyy­rö­nen sa­noo.

– Jos­kus saat­tai­sim­me kui­ten­kin tar­vi­ta el­vy­tys­tä, jos ta­lous ku­tis­tuu ku­ten kävi esi­mer­kik­si vii­me vuon­na.

Tuo­rei­ta suh­dan­ne-en­nus­tei­ta on jul­kais­tu jäl­leen lop­pu­ke­sän ja al­ku­syk­syn mit­taan.

Esi­mer­kik­si OP en­nus­ti elo­kuus­sa, et­tä ta­lous kas­vai­si Suo­mes­sa en­si vuon­na kak­si pro­sent­tia. Syys­kuun alus­sa taas Dans­ke en­nus­ti 1,8 pro­sen­tin ja Nor­dea 1,5 pro­sen­tin kas­vua tu­le­val­le vuo­del­le.

Kyy­rö­sen mu­kaan jul­ki­ses­sa kes­kus­te­lus­sa kas­vu­en­nus­tei­ta on pi­det­ty merk­ki­nä sii­tä, et­tä Pet­te­ri Or­pon (kok.) hal­li­tuk­sen so­peu­tus­toi­met ovat pe­rus­tel­tu­ja.

– Olen huo­man­nut, et­tä jot­kin eko­no­mis­tit ja jul­ki­set kes­kus­te­li­jat ovat vii­tan­neet juu­ri näi­hin kas­vu­lu­kui­hin ja sa­no­neet, et­tä hal­li­tuk­sen so­peu­tus­toi­met ajoit­tu­vat nyt tosi hy­vin, kos­ka en­si vuon­na kas­ve­taan, Kyy­rö­nen ker­too.

Hän sa­noo, et­tä jul­ki­suu­des­sa käy­tiin vas­taa­vaa kes­kus­te­lua myös vii­me syk­sy­nä. Kyy­rö­sen mu­kaan tuol­loin pu­hut­tiin, et­tä ta­lous voi­si kas­vaa tänä vuon­na ja so­peu­tus ajoit­tui­si sen vuok­si hy­vin.

– Nyt kui­ten­kin vai­kut­taa sil­tä, et­tä Suo­men ta­lous ei to­den­nä­köi­ses­ti kas­va tänä vuon­na vaan saat­taa jopa su­pis­tua. Sii­nä mie­les­sä so­peu­tus ei ajoi­tu hy­vin, Kyy­rö­nen sa­noo.

Myös La­bo­ren Ma­li­ran­ta sa­noo, et­tä en­nus­tei­ta käy­te­tään ja tar­vi­taan ta­lous­po­liit­ti­ses­sa pää­tök­sen­te­os­sa. Hän to­sin muis­tut­taa, et­tä en­nus­teis­sa kes­ki­ty­tään pelk­kien bkt-lu­ku­jen ohel­la myös mui­hin asi­oi­hin.

– Ta­lou­sen­nus­teet ovat ske­naa­ri­oi­ta. Niis­sä en­nus­te­taan bkt-lu­ku­jen li­säk­si ta­lou­den ko­ko­nais­kul­kua eli kuin­ka ko­ko­nai­suus ete­nee, Ma­li­ran­ta se­lit­tää.

– Ske­naa­rio tar­koit­taa, et­tä sii­nä sa­mal­la kat­so­taan, mi­ten esi­mer­kik­si työl­li­syys ja sen tyyp­pi­set asi­at ke­hit­ty­vät.

En­nus­tei­den yh­tey­des­sä hah­mo­tel­laan Ma­li­ran­nan mu­kaan myös vaih­to­eh­toi­sia ke­hi­tys­kul­ku­ja. Tämä tar­koit­taa sen mal­lin­ta­mis­ta, mitä ta­pah­tuu vaik­ka­pa työt­tö­myy­del­le ja pal­koil­le, jos ta­lous­kas­vu on­kin en­nus­tet­tua hi­taam­paa.