STT

Suo­mi ha­kee EU-ko­mis­si­ol­ta li­sä­ra­hoi­tus­ta itä­ra­jan val­von­nan vah­vis­ta­mi­seen. Si­sä­mi­nis­te­ri­ön mu­kaan Suo­mi ta­voit­te­lee ko­mis­si­on aset­ta­maa 50 mil­joo­nan eu­ron enim­mäis­mää­rää.

Ta­voit­tee­na on vah­vis­taa Suo­men ra­ja­val­von­taa muut­tu­nees­sa tur­val­li­suu­sym­pä­ris­tös­sä. Sa­mal­la py­ri­tään vas­taa­maan Ve­nä­jän ai­heut­ta­miin hyb­ri­diuh­kiin ja maa­han­tu­lon vä­li­neel­lis­tä­mi­seen.

– Suo­men ha­ke­ma ra­hoi­tus koh­dis­tuu ra­di­o­tek­ni­sen val­von­nan ke­hit­tä­mi­seen, ra­jainf­rast­ruk­tuu­rin tie­don­siir­to­rat­kai­su­jen pa­ran­ta­mi­seen sekä mie­hit­tä­mät­tö­mien il­ma-alus­jär­jes­tel­mien ja par­ti­oa­jo­neu­vo­jen han­kin­taan, mi­nis­te­riö ker­too tie­dot­tees­sa.

Tar­koi­tus on pa­ran­taa ti­lan­ne­ku­vaa ja es­tää lait­to­mat ra­ja­ny­li­tyk­set, laa­jen­taa tek­ni­sen val­von­nan kat­ta­vuut­ta ja tur­va­ta par­ti­oi­den liik­ku­vuus.

Hal­li­tus päät­ti ra­hoi­tuk­sen ha­ke­mi­ses­ta tors­tai­na. Ra­hoi­tus­ta ha­e­taan EU:n ra­ja­tur­val­li­suu­den ja vii­su­mi­po­li­tii­kan ra­hoi­tus­tu­ki­vä­li­neen (BMVI) kaut­ta. Mi­nis­te­ri­ön mu­kaan Suo­men BMVI-ra­hoi­tus on ku­lu­val­la EU-ra­hoi­tus­kau­del­la noin 81 mil­joo­naa eu­roa, jo­ten ky­sees­sä oli­si var­sin mer­kit­tä­vä ra­hoi­tuk­sen li­säys.

Ky­sei­ses­tä ra­hoi­tus­tu­ki­vä­li­nees­tä voi­daan ra­hoit­taa toi­mia, joil­la tu­e­taan ra­ja­tur­val­li­suut­ta EU:n ul­ko­ra­joil­la ja yh­teis­tä vii­su­mi­po­li­tiik­kaa. Tar­koi­tus on vah­vis­taa si­säis­tä tur­val­li­suut­ta sa­mal­la, kun suo­ja­taan hen­ki­löi­den va­paa liik­ku­vuus uni­o­nin si­säl­lä.