Pau­lii­na Vil­pak­ka

Po­rin Ve­del­lä ei ol­tu vie­lä tors­tai­na eh­dit­ty ana­ly­soi­maan tar­kem­min, mis­tä täl­lä vii­kol­la kau­pun­gin ve­den­ja­ke­lua pii­nan­neet put­ki­vuo­dot joh­tu­vat. Sen si­jaan ai­ka on men­nyt vuo­to­jen kor­jaus­töi­hin, joi­ta on teh­ty al­ku­vii­kos­ta läh­tien lä­hes yö­tä päi­vää. Tors­tai­hin men­nes­sä on il­men­nyt seit­se­män vuo­toa, ja kah­dek­sat­ta et­si­tään Meri-Po­ris­ta, Pih­la­van alu­et­ta epäil­len.

Työt on saa­tu sii­hen mal­liin, et­tä Po­rin Ve­den ver­kos­to­pääl­lik­kö Mark­ku Har­ju toi­voo Meri-Po­rin vuo­don ole­van vii­mei­nen täs­sä sa­mas­sa yh­tey­des­sä il­mes­ty­vä vuo­to­koh­ta. Hän ar­vi­oi, et­tä me­nee vie­lä vii­kon­lop­puun tai sen yli, en­nen kuin joka alu­eel­la kan­ta­kau­pun­gis­sa vesi tu­lee jäl­leen Har­ja­kan­kaan te­ko­poh­ja­ve­si­lai­tok­sel­ta, jos­ta se nor­maa­lis­ti tu­lee. Meri-Po­rin mah­dol­li­nen vuo­to ei tä­hän vai­ku­ta.

Har­ju ker­too, et­tä usein vuo­to­ry­päs saa al­kun­sa, kun isom­paan put­keen il­mes­ty­nyt vuo­to­koh­ta ai­heut­taa pai­neen vaih­te­lua put­kis­tos­sa. Mitä isom­pi put­ki on ky­sees­sä, sitä laa­jem­mat voi­vat ol­la sen vai­ku­tuk­set.

– Mitä nyt on eh­dit­ty kor­jaus­töi­den ohes­sa miet­ti­mään, niin kyl­lä se pai­neen vaih­te­lu on se pääl­lim­mäi­nen asia mitä täs­sä koh­taa tu­lee mie­leen, Har­ju sa­noo.

Vii­kon ai­ka­na Po­rin ve­si­put­kis­toon il­mes­tyi eri­lai­sia hal­ke­a­mia ja rei­kiä. Akuu­teim­mat päi­vät oli­vat maa­nan­tai ja tiis­tai. Pää­lin­jas­sa täy­tyi vaih­taa put­kea vii­den met­rin mat­kal­ta ko­ko­naan uu­teen. Muu­toin vuo­to­ja on pää­a­si­as­sa pai­kat­tu kor­jau­so­sil­la.

Maa­nan­tai­na osa kau­pun­ki­lai­sis­ta jou­tui ole­maan het­ken il­man vet­tä, ja lä­hes koko ver­kos­ton alu­eel­la vet­tä tuli hie­man al­hai­sem­mal­la pai­ne­ta­sol­la. Har­ju to­te­aa, et­tä en­sim­mäi­se­nä al­hai­sem­pi ve­den­pai­ne nä­kyy yleen­sä ker­ros­ta­lon ylä­ker­rok­sis­sa. Va­ra­ve­si­lai­tok­set Luk­ka­rin­san­nas­sa ja Noor­mar­kus­sa otet­tiin käyt­töön, ja ve­den­pai­ne saa­tiin lä­hes nor­maa­lik­si jo tiis­tai-il­taan men­nes­sä.

Po­rin Vesi on tie­dot­ta­nut va­ra­ve­si­lai­tok­sil­ta joh­det­ta­van ta­lous­ve­den mais­tu­van mah­dol­li­ses­ti hie­man eri­lai­sel­ta. Se on kui­ten­kin laa­tu­vaa­ti­muk­set täyt­tä­vää. Pai­koin ve­des­sä voi esiin­tyä myös vä­hän vä­ri­vir­het­tä. Vä­ri­vir­heel­li­nen­kään vesi ei ole täs­sä ta­pauk­ses­sa ter­vey­del­le vaa­ral­lis­ta, vaan sitä voi myös juo­da. Har­ju ker­too, et­tei vä­ri­vir­het­tä ai­heu­ta mi­kään put­keen ul­ko­puo­lel­ta pääs­syt, vaan pai­neen­vaih­te­lun seu­rauk­se­na put­ken si­sä­sei­nä­mäs­tä ir­ron­nut ai­nes. Pyy­kin­pe­sua Po­rin Vesi sen si­jaan on ke­hot­ta­nut vält­tä­mään, et­tei vä­ri­vir­heel­li­nen vesi vär­jäi­si kan­kai­ta.

Myös Ul­vi­lan kau­pun­ki tu­lee tu­le­vai­suu­des­sa os­ta­maan ve­ten­sä Po­rin ve­del­tä Ul­vi­lan oman ve­den­val­mis­tus­lai­tok­sen sa­nee­rauk­sen ajan. Har­ju ar­ve­lee, et­tä vas­taa­vas­sa put­ki­rik­ko­ta­pauk­ses­sa va­ra­ve­si­lai­tok­sel­ta riit­täi­si vet­tä myös ul­vi­la­lai­sil­le, ai­na­kin hie­man alen­tu­neel­la pai­neen­ta­sol­la.

Li­sä­tie­to­ja ti­lan­teen ete­ne­mi­ses­tä löy­dät Po­rin Ve­den Fa­ce­book-si­vuil­ta tai Po­rin kau­pun­gin verk­ko­si­vuil­ta.