STT

Ruo­ka­vi­ras­to va­roit­taa, et­tä epä­nor­maa­lis­ti käyt­täy­ty­vät tai kuo­ri­vau­ri­oi­set jo­ki­ra­vut voi­vat ol­la ra­pu­ru­ton kan­ta­jia. Asia on ajan­koh­tai­nen, sil­lä tä­män vuo­den ra­vus­tus­kau­si käyn­nis­tyi vii­me sun­nun­tai­na.

Suo­mes­sa ra­pu­rut­toa ta­va­taan pää­a­si­as­sa kah­ta tyyp­piä, joki- ja täp­lä­ra­pu­jen rut­toa. Jo­ki­ra­vul­le täp­lä­ra­pu­tyy­pin ra­pu­rut­to ai­heut­taa no­pe­as­ti kuo­le­man. Sen si­jaan jo­ki­ra­pu­tyy­pin ra­pu­rut­to ei vält­tä­mät­tä hä­vi­tä kaik­kia tar­tun­nan saa­nei­ta jo­ki­ra­pu­ja, vaan ve­sis­töön jää usein tau­din kan­ta­jia.

Ruo­ka­vi­ras­to ko­ros­taa, et­tä jo­ki­ra­pu­kan­nan el­vyt­tä­mi­nen edel­lyt­tää täl­lai­sen pii­le­vän ra­pu­rut­to­tar­tun­nan pois­sul­ke­mis­ta tut­ki­muk­sin. Vi­ras­ton mu­kaan sil­le toi­mi­te­tut ra­pu­näyt­teet ovat tär­kei­tä. Ruo­ka­vi­ras­to tut­kii mak­sut­ta kaik­ki luon­non­va­rais­ten ra­pu­jen tau­ti­näyt­teet.

Myös kuol­leen ra­vun voi ny­ky­ään tut­ki­tut­taa, mut­ta ne kan­nat­taa poi­mia heti tal­teen esi­mer­kik­si pa­kas­ti­meen pi­laan­tu­mi­sen es­tä­mi­sek­si.

Ra­pu­ru­tos­sa käy­tös­muu­tok­sia voi­vat ol­la liik­ku­mi­nen päi­vä­sai­kaan, run­sas kuo­ren rap­sut­te­lu tai hal­vau­soi­reet. Tau­tia kan­ta­vil­la ra­vuil­la on myös usein kuo­res­sa rus­kei­ta, pig­men­toi­tu­nei­ta alu­ei­ta tai niil­tä saat­taa puut­tua raa­jo­ja.

Ra­pu­rut­to voi siir­tyä rut­toa kan­ta­van ra­vun mu­ka­na tai iti­öi­nä, jot­ka ui­vat va­paa­na ve­des­sä. Sa­moin kaik­ki kos­te­a­na ve­sis­tös­tä toi­seen siir­re­tyt ih­mis­ten vä­li­neet voi­vat siir­tää tar­tun­nan, mu­kaan lu­kien ka­las­tus- ja ve­siur­hei­lu­vä­li­neet.

Tut­kit­tu­jen ra­pu­jen mää­rä on Ruo­ka­vi­ras­ton mu­kaan jää­nyt Suo­mes­sa kah­te­na vii­me vuo­te­na vä­häi­sek­si. Sik­si ra­pu­ru­ton esiin­ty­mi­ses­tä on saa­tu vain vä­hän var­mis­tet­tua tie­toa.

Vuon­na 2022 rut­toa löy­tyi jo­ki­ra­vuis­ta Suo­mes­ta yh­den ker­ran sum­pu­tus­ko­keen yh­tey­des­sä. Tuol­loin ky­sees­sä oli jo­ki­ra­pu­tyy­pin rut­to. Vuon­na 2023 ra­pu­rut­toa ei to­det­tu jo­ki­ra­vuis­sa lain­kaan, ei myös­kään al­ku­vuon­na 2024.

Val­ti­o­neu­vos­ton tie­dot­teen mu­kaan Suo­men vuo­tui­nen ra­pu­saa­lis on ol­lut vii­me vuo­si­na Luon­non­va­ra­kes­kuk­sen mu­kaan noin 3,5 mil­joo­naa yk­si­löä, jois­ta al­le kym­me­nes on ol­lut jo­ki­ra­pu­ja. Tuot­toi­sim­mat täp­lä­ra­pu­ve­det si­jait­se­vat Hä­mees­sä, Pir­kan­maal­la ja Var­si­nais-Suo­mes­sa. Jo­ki­ra­pu­saa­lis pai­not­tuu Itä- ja Kes­ki-Suo­meen.