Tan­ja Paa­na­nen / STT

Met­säyh­tiö Stora En­so ai­koo il­moit­taa uu­den koh­teen elin­kei­no-, lii­ken­ne- ja ym­pä­ris­tö­kes­kuk­sen (ely) ar­vi­oi­ta­vak­si, ker­toi yh­ti­ön met­sä­joh­ta­ja Jan­ne Par­ta­nen Ylen A-stu­di­os­sa tiis­tai­na.

Par­ta­nen ei ker­to­nut lä­he­tyk­ses­sä, min­kä alu­een koh­tees­ta on ky­sy­mys.

– Täl­lä het­kel­lä meil­lä on yk­si koh­de nous­sut esiin, jon­ka me tu­lem­me an­ta­maan elyl­le ar­vi­oi­ta­vak­si, Par­ta­nen sa­noi.

Stora En­son vies­tin­näs­tä ker­rot­tiin kes­ki­viik­ko­na STT:lle, et­tä yh­tiö il­moit­taa koh­tees­ta tar­kem­min pian. STT yrit­ti ta­voit­taa myös met­sä­joh­ta­ja Par­tas­ta kom­men­toi­maan asi­aa.

Par­ta­nen sa­noi A-stu­di­os­sa, et­tä Stora En­so ai­koo jat­kos­sa­kin an­taa esiin tu­le­vat ta­pauk­set ma­ta­lal­la kyn­nyk­sel­lä ely-kes­kuk­sel­le ar­vi­oi­ta­vik­si.

Maa­nan­tai­na Stora En­so ker­toi py­säyt­tä­neen­sä hak­kuut koko Suo­mes­sa kai­kis­sa koh­teis­sa, joi­hin liit­tyy vesi-, met­sä- tai luon­non­suo­je­lu­la­kei­hin liit­ty­viä ra­joi­tuk­sia.

Met­sä­hal­li­tuk­sen viik­ko sit­ten po­lii­sil­le te­ke­män il­moi­tuk­sen mu­kaan Kai­nuus­sa Suo­mus­sal­men Huk­ka­jo­el­la on kuol­lut ar­vi­ol­ta jopa tu­han­sia jo­ki­hel­mi­sim­pu­koi­ta, kun joen yli on ajet­tu met­sä­työ­ko­neil­la.

Po­lii­sil­la on 5–10 epäil­tyä Huk­ka­jo­en sim­puk­ka­tu­hos­sa, jota tut­ki­taan tör­ke­ä­nä luon­non­suo­je­lu­ri­kok­se­na.

– Se on kar­kea ar­vio niis­tä hen­ki­löis­tä, jot­ka mah­dol­li­ses­ti ovat epäil­lyn ase­mas­sa, ai­na­kin täs­sä esi­tut­kin­nan alus­sa, ker­toi ri­ko­sy­li­ko­mi­sa­rio Tii­na Leh­mus STT:lle kes­ki­viik­ko­na.

Leh­muk­sen mu­kaan lu­ku­mää­rä voi vie­lä muut­tua esi­tut­kin­nan ede­tes­sä. Hän ei ker­to­nut tar­kem­min, kei­tä epäil­lyt ovat.

Po­lii­sil­la on tie­dos­sa, et­tä maa­no­mis­ta­ja on myy­nyt puut Stora En­sol­le, joka on ti­lan­nut hak­kuun kai­nuu­lai­sel­ta met­sä­ko­ney­ri­tyk­sel­tä. Hak­kuu on to­teu­tet­tu aliu­ra­koin­ti­na.

– Sii­nä on se koko ket­ju ja asi­a­no­sai­set, ja hei­tä­hän täs­sä tul­laan kuu­le­maan, Leh­mus to­te­aa.

Po­lii­si ei ole pi­dät­tä­nyt ke­tään ta­pauk­seen liit­ty­en.

Tiis­tai­na Leh­mus ker­toi STT:lle, et­tä tois­tai­sek­si kaik­kien epäil­ty­jen koh­dal­la ri­kos­ni­mik­kee­nä on tör­keä luon­non­suo­je­lu­ri­kos.

Leh­muk­sen mu­kaan kuu­lus­te­lu­jen on mää­rä käyn­nis­tyä vii­kon ku­lu­es­sa.

Hän ei ker­to­nut, mil­lä pe­rus­teil­la mah­dol­li­set va­hin­gon­kor­vauk­set mää­räy­ty­vät.

– Syyt­tä­jäyh­teis­työ on täs­sä kes­kei­nen ele­ment­ti. Syyt­tä­jä­hän nii­tä va­hin­gon­kor­vauk­sia vaa­tii. Me yri­täm­me sel­vit­tää ne täs­sä esi­tut­kin­nan ai­ka­na par­haal­la mah­dol­li­sel­la ta­val­la. Et­tä mit­kä pe­rus­teet yh­teis­vas­tuun ja va­hin­gon­kor­vaus­ten osal­ta ovat, Leh­mus sa­noi.