Ylen säästöohjelman ensi vaihe valmis – päällikkötehtävistä karsitaan reilu viidennes
Liisa Kujala / STT
Ylen säästöohjelman ensimmäisen vaiheen toimet on saatu valmiiksi.
Yle kertoi keskiviikkona, että rahoituksen leikkaus ja henkilöstömäärän väheneminen vaikuttavat sen tarjoamiin palveluihin ja sisältöihin. Ohjelmanimikkeiden määrä vähenee ja osasta ohjelmia julkaistaan jatkossa aiempaa vähemmän jaksoja.
– Esimerkiksi Puoli seitsemän -ohjelman perjantain suora lähetys korvataan uudistetulla, muun muassa viikon parhaista paloista koostuvalla lähetyksellä kevään jälkeen. Perinteinen Jääkiekkokierros lopetetaan tähän liigakauteen, Yle kertoo tiedotteessa.
Supistukset osuvat myös kotimaisen musiikin taltiointeihin, sillä esimerkiksi erillisiä studiotaltiointeja ei enää tehdä. Samoin itse tehdyt radio-ohjelmat vähenevät, kun muun muassa Laiskanlinna – Tero Liete ja Ruben Stiller päättyvät ja radion musiikkiohjelmistoa kevennetään.
Ylen mukaan sen paikallisuutistoiminta uudistetaan, mutta maakunnallinen läsnäolo turvataan eikä nykyisiltä paikkakunnilta poistuta.
Ylen maakunnalliset radiouutiset tehdään ja juonnetaan jatkossakin, mutta paikallinen studiotyö loppuu ja juontaminen tehdään keskitetysti Tampereen Radiopajasta. Uuteen toimintamalliin on tarkoitus siirtyä syksyllä 2025.
Myös kielenoppijoille tarkoitettu Yle Kielikoulu -palvelu päättyy.
– Kielikoulu ei ole tavoittanut kohderyhmäänsä toivotulla tavalla, ja samalla Yle kehittää monikielisiä palveluita jatkossa aiempaa enemmän kokonaisuutena, Yle jatkaa.
Svenska Ylen johtamisrakennetta tiivistetään ja tuotantotyötä tehostetaan. Esimerkiksi lastenohjelma BUU-klubbenin tuotanto keskitetään jatkossa entistä enemmän Vaasaan, mutta sisältöjen määrä pysyy samana. Jo aiemmin on kerrottu, että Svenska Ylen lifestyle-ohjelma Strömsö muuttuu syksyllä, kun viikoittainen ohjelma poistuu Ylen tarjonnasta.
Yle kertoi myös, että organisaatiouudistuksen seurauksena päällikkötehtävien määrä vähenee yli 20 prosenttia. Jo aiemmin on kerrottu, että yhtiön johtoryhmä pienenee kahdella jäsenellä.
Yle on lisäksi kertonut, että sen henkilöstömäärä vähenee muutosneuvotteluiden seurauksena yli 300 henkilöllä. Henkilöstövähennykset ovat kohdistuneet sisältöyksiköiden lisäksi teknologiayksikköön sekä yhtiön talous-, HR-, viestintä ja brändi- sekä markkinointitoimintoihin. Ensimmäisessä vaiheessa suurimmat kustannussäästöt ovat kohdistuneet teknologiatoimintoihin.
Muun muassa STT kertoi tiistaina, että Yle on myös perunut ainakin kaksi jo tehtyä irtisanomista ja yhden niin kutsutun pakkosiirron Tampereelta Helsinkiin.
Ylen työntekijöiden ammattijärjestön (YOT) puheenjohtajan Antti Laakson mukaan irtisanomisten peruuntumisia on enemmän kuin kaksi, mutta hän ei vahvistanut tarkkaa määrää STT:lle. Laakson mukaan perumisien syynä on irtisanomisprosessissa tapahtuneet virheet. Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila ei keskiviikkona kommentoinut tietoja STT:lle.
Yle kertoo, että kustannussäästöjä on haettu laajasti myös muualta kuin henkilökuluista. Esimerkkinä mainitaan kiinteistökulut, ostopalvelut, matkustuskulut sekä tulos- ja kannustinpalkitsemisen jäädyttäminen.
Yle hakee ensivaiheessa noin 50 miljoonan euron säästöjä vuosille 2025–2026. Taustalla on parlamentaarisen työryhmän viime syyskuussa tekemä päätös Ylen rahoituksen leikkaamisesta.