Kallis sähkö vie yrittäjän yöunet, kun tulevaisuus on vaakalaudalla
Tytti Takasen yöt ja päivät kuluvat pohtiessa, miten käy hänen yritykselleen NEUfrau Oy:lle, kun vuoden loppuun voimassa oleva sähkösopimus päättyy.
Maarit Kautto
Avainlippu-merkin saanut NEUfrau Oy tuottaa koirien tuorepakasteruokaa kotimaisista raaka-aineista. Ruoat valmistetaan huolellisesti käsin pienissä tuotantotiloissa Porin Reikossa. Vuonna 2005 perustettu perheyritys työllistää kymmenen henkeä.
– Valmistamme noin puoli miljoonaa kiloa koirien tuorepakasteruokaa vuodessa. Sähköä kului viime vuoden aikana reilut 415 000 kWh. Sähköä käytetään tuotannon koneissa, kuten rouhimissa, kuumennuskattiloissa ja pakkauskoneessa, sekä tietenkin jäähdytyksessä ja pakastuksessa. Myös sähköllä lämpiävää vettä kuluu melkoisia määriä, kun laitteita puhdistetaan ja tiloja siivotaan, Tytti Takanen selvittää.
NEUfrau Oy tuottaa koirien tuorepakasteruokaa kotimaisista raaka-aineista Porissa. KUVA: MAARIT KAUTTO
Parhaillaan Tytti pähkäilee, minkälainen uusi sähkösopimus olisi järkevin. Käytännössä vaihtoehtoina ovat pörssisähkö tai salkkusopimus, jossa sähkön hinta olisi noin 20 senttiä kilowattitunti.
– Tällä hetkellä maksamme sähköstä 4,84 senttiä/kWh. Jos kWh:n hinta olisi noin 20 senttiä, tietäisi se meille noin 83 000 euron lisäkustannuksia vuodessa. Salkkusopimuksessa mietityttää myös se, että jos teen sopimuksen 400 000 kWh:n käytöstä vuositasolla, enkä sitten jostain syystä käyttäisikään kuin 200 000 kWh, niin minun on kuitenkin maksettava siitä määrästä, kuin olen alun perin sopinut.
– Pörssisähkö taas on hyvin epävarma, se voi olla hyvällä tuurilla erittäin halpaa tai sitten erittäin kallista. Jos joutuisimme maksamaan sähköstä esimerkiksi 60 senttiä/kWh, pitäisi kaikki työntekijät laittaa pois, mikä olisi minulle erittäin kova paikka.
– Tuotantoprosessissamme sähköä on vaikea säästää. Olemme toki miettineet valmistuksen siirtämistä yövuoroon, mutta se olisi todella raskasta niin työntekijöille kuin minulle itsellenikin.
– On kuitenkin ihanaa, että muutama työntekijä on jo tullut sanomaan, että he ovat valmiita tekemään yövuoroa, jos siihen on pakko mennä, Tytti kiittelee.
On ennustettu, että tammi- ja helmikuu tulevat olemaan pahimpia sähkön hintojen osalta. Vaihtoehtona on myös yrityksen alasajo pahimpien kuukausien ajaksi, mutta siinäkin on riskinsä.
– Jos yritys ajettaisiin väliaikaisesti alas, niin miten reagoisivat asiakkaat? Kun he eivät saa meidän tuotettamme, he siirtyvät käyttämään jotain muuta. Palaisivatko asiakkaat sitten enää takaisin?
Tytti yrittää kaiken keskellä pysyä positiivisena ja luottaa ennusteisiin, joiden mukaan tilanne helpottaa keväällä. Mutta – kevät tuntuu kovin kaukaiselta, kun oman yrityksen tulevaisuus on vaakalaudalla tässä ja nyt.
Tytti myös toivoo, että Suomen hallitus päättäisi sähkön hintaa kompensoivista tukitoimista yrityksille ja että tukitoimet olisivat tasapuolisia.
– Tämä sähkökriisi on asia, johon yrittäjät itse eivät voi mitenkään vaikuttaa. Vaikean tilanteen seuraukset voivat olla katastrofaaliset, aivan kuten aikanaan pankkikriisiä seuranneen 1990-luvun laman aikana.
NEUfraussa Tytti Takanen ja Manu Hollmén ryhtyvät selvittelemään esimerkiksi sitä, voitaisiinko veden lämmittämiseen käyttää jotain muuta kuin sähköä. KUVA: MAARIT KAUTTO
Viime viikolla Tytti Takanen sai vieraakseen ProAgria Länsi-Suomen bioenergian asiantuntijan Manu Hollménin. ProAgria Länsi-Suomi tarjoaa Energiaälykäs maaseutu -hankkeen kautta maksutonta neuvontaa muun muassa yritysten energiaratkaisuihin.
Halvaksi sähköksi ei Manu Hollménkaan lupaa muuttua, mutta hän auttaa käymään läpi yrityksen tuotantoprosesseja ja löytämään mahdollisia säästökohteita.
– Yhdessä voimme myös miettiä, minkälaisia pidemmän tähtäimen ratkaisuja yrityksessä voitaisiin tehdä panostamalla päästöttömiin energiaratkaisuihin ja puhtaampaan teknologiaan. Ne eivät auta tähän akuuttiin tilanteeseen, mutta ovat satsaus tulevaisuuteen.
NEUfraussa Tytti Takanen ja Manu Hollmén ryhtyvät selvittelemään esimerkiksi sitä, voitaisiinko veden lämmittämiseen käyttää jotain muuta kuin sähköä.
– Kaupungin kaukolämpöputki kulkee tuosta muutaman sadan metrin päästä Meri-Porin suuntaan. Tätä mahdollisuutta pitää tutkia tarkemmin.
– Toinen, jota pitää selvitellä on, voitaisiinko tuotantoprosessissa syntyvää hukkalämpöä hyödyntää, Manu Hollmén miettii.
”Windfall-vero käyttöön”
Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen korostaa, että hallituksen jo tekemät toimenpiteet eivät yrityksiä juurikaan auta. Sähkön ALV:n alennus ei yritysten ahdinkoa täysimääräisesti helpota johtuen ALV-vähennysoikeudesta. Sähkölaskukompensaatiot taas on suunnattu vain kotitalouksille.
– Suomen Yrittäjät kannattaa sähkön tuottajien ylisuurien voittojen verottamista eli windfall-veroa. Jos hallitus päätyy yritysten tukemiseen, niin sen täytyy tapahtua toimialaneutraalisti ja kaikki yrityskoot huomioiden.
Kuismasen mielestä kaikki mahdolliset panokset tulee nyt laittaa sähkön tuotannon lisäämiseen. Ongelma on tarjonnan vähyys, ei kysyntä.
– Nyt ei ole aika nirsoilla sen suhteen, mitä kattilaan laitetaan. Esimerkiksi turpeen ja hakkeen rooli on varmistettava yli talven, Kuismanen sanoo.