Koi­rat toi­vat Ire­ne ja Ilu Vir­ta­sen vuon­na 1975 Tu­rus­ta Po­riin.

– He nä­ki­vät Po­rin sa­ta­man ja tar­jo­si­vat sin­ne koi­ra­var­ti­oin­tia. Niin me tu­lim­me tän­ne. Isä pe­rus­ti sa­mal­la myös Ken­nel Rei­kon ja al­koi kas­vat­taa sak­san­pai­men­koi­ria, ker­too Vir­tas­ten ty­tär Tyt­ti Ta­ka­nen, joka oli Po­riin tul­les­sa yk­si­vuo­ti­as.

Hän on ny­ky­ään yrit­tä­jä­nä NEUf­rau Oy:ssä, joka on syn­ty­nyt ken­ne­lin toi­min­nan laa­jen­nut­tua. Sa­mal­la ton­til­la Po­rin Rei­kos­sa isä kas­vat­taa edel­leen myös koi­ria, mut­ta pää­o­sas­sa on ny­ky­ään koi­ran­ruo­ka. NEUf­rau työl­lis­tää 13 hen­ki­löä. Ruu­an li­säk­si yri­tys myy muun mu­as­sa koi­ril­le tar­vik­kei­ta sekä koi­ran­kul­je­tus­kär­ry­jä ja he­vo­sil­le re­hu­ja.

Tyt­ti Ta­ka­nen ker­too kas­va­neen­sa yrit­tä­jyy­teen.

– Meil­lä oli var­ti­oin­ti­koi­rien ja ken­ne­lin li­säk­si koi­ra­hoi­to­la ja koi­ran­kou­lu­tus­ta. Ai­na on tou­hut­tu koi­rien ym­pä­ril­lä.

Omil­le ja hoi­to­koi­ril­le teh­tiin ruo­kaa ja sii­tä se läh­ti. Tu­tut tu­li­vat en­sin sitä ky­sy­mään. Mai­non­taa ei tar­vit­tu, kun sana laa­duk­kaas­ta tuot­tees­ta kul­ki suus­ta suu­hun. Koi­ran­ruo­kaa val­mis­tet­tiin ai­koi­naan Rau­mal­la­kin, tuo­te oli Hot­dog-koi­ran­mak­ka­ra. Pian val­mis­tus siir­tyi ko­ti­pi­han en­ti­seen na­vet­taan.

– Kä­vin 90-lu­vul­la kaup­pis­ta Rau­mal­la ja sa­mal­la kä­vin aut­ta­mas­sa van­hem­pi­a­ni. Tuol­loin van­noin, et­ten iki­nä ota koi­ria, en­kä tule ko­tiin töi­hin.

Toi­sin kävi. Ty­til­lä on nyt kak­si af­gaa­nin­vint­ti­koi­raa ja yri­tyk­ses­sä hän on ol­lut töis­sä jo 15 vuo­den ajan.

– Lu­pau­duin en­sin te­ke­mään fir­man pa­pe­ri­töi­tä, kun NEUf­rau Oy pe­rus­tet­tiin hel­mi­kuus­sa 2005. Kak­si vuot­ta jak­soin teh­dä kah­ta työ­tä. Syk­syl­lä 2007 siir­ryin ko­ko­naan tän­ne.

Nimi juon­taa juu­ren­sa uu­tuus­tuot­tee­seen, joka ke­hi­tet­tiin 1998. Asi­ak­kaat kä­vi­vät ky­sy­mäs­sä, sai­si­ko sitä ”uut­ta”. Nimi on sak­saa, kos­ka ken­ne­lis­sä kas­va­te­taan sak­san­pai­men­koi­ria ja van­hem­mat ovat van­nou­tu­nei­ta Sak­san-kä­vi­jöi­tä. Sak­sak­si neu tar­koit­taa uut­ta ja frau rou­vaa.

– Sat­tu­nees­ta syys­tä nimi ei voi­nut ol­la Neu­mann. Mut­ta frau sopi hy­vin, olen­han minä po­ri­lai­nen mui­ja, Tyt­ti nau­raa.

NEUf­rau on vah­vas­ta kas­vus­ta huo­li­mat­ta to­del­li­nen per­hey­ri­tys. Töis­sä on Tyt­ti Ta­ka­sen li­säk­si hä­nen mie­hen­sä sekä sis­kon­sa Pet­ra Haa­ra­kan­gas, joka vas­taa mark­ki­noin­nis­ta ja verk­ko­kau­pas­ta. Ty­tin poi­ka Roni on saa­nut naut­tia koko ikän­sä mah­dol­li­suu­des­ta työs­ken­nel­lä yri­tyk­ses­sä ja pe­räs­sä sis­kon lap­set har­joit­te­le­vat myös työn­te­koa muun mu­as­sa TET-päi­vil­lä.

– Van­hem­mat asu­vat edel­leen ton­til­la ja isä yrit­tää ol­la vah­vas­ti mu­ka­na toi­min­nas­sa edel­leen, Tyt­ti nau­rah­taa.

– Hä­nen elä­män­työ­tään täs­sä jat­ke­taan. Isän vi­si­ot ja aja­tuk­set ovat poh­ja täl­le työl­le.

NEUf­raun tuo­te­per­he on kas­va­nut yli 20 eri ruo­kaan. Li­säk­si on kau­si­tuot­tei­ta. Yri­tys on esi­mer­kik­si mu­ka­na Py­hä­jär­vi-ins­ti­tuu­tin Ta­nak­ka-hank­kees­sa, jos­sa teh­dää tuot­tei­ta jär­vi­ka­las­ta.

Kyp­sien koi­ran­ruo­kien li­säk­si yri­tys val­mis­taa Ilu Vir­ta­sen ke­hit­tä­mää, suo­lis­ton nor­maa­lia toi­min­taa edis­tä­vää Karp-sar­jaa, joka val­mis­tuu tar­jot­ta­vak­si fer­men­toi­mal­la. Li­säk­si pe­rus­tuot­teis­ta teh­dään sekä ras­vai­sem­pia et­tä ke­vy­em­piä ver­si­oi­ta.

– Kos­ka koi­rat ovat eri­lai­sia. Teem­me myös asi­ak­kai­den toi­vei­den mu­kai­sia pie­niä eriä, jos esi­mer­kik­si joku ai­ne­so­sa ei sovi. Jous­ta­vuus on mah­dol­lis­ta pie­nes­sä yri­tyk­ses­sä. Li­säk­si isä­ni te­kee oman yri­tyk­sen­sä ni­mis­sä PVP-etik­kaa, jota voi käyt­tää mo­neen vai­vaan si­säi­ses­ti tai ul­koi­ses­ti niin ih­mi­sil­lä kuin eläi­mil­lä­kin, Tyt­ti ker­too.

NEUf­raun ruo­kien raa­ka-ai­neet ruo­kiin tu­le­vat Suo­mes­ta. Suu­rin osa tu­lee isom­mil­ta tuot­ta­jil­ta, ku­ten At­ri­al­ta, HKSca­nil­ta ja Ape­ti­til­ta, mut­ta myös pie­nem­mil­tä tuot­ta­jil­ta. Jäl­leen­myy­ji­nä on lem­mik­ki­liik­kei­den li­säk­si kai­ken­ko­koi­sia ruo­ka­kaup­po­ja, eri puo­lil­la maa­ta.

Tuo­tan­to on kas­va­nut sii­nä mää­rin, et­tä tuo­tan­to­ti­lat voi­si­vat ol­la isom­mat­kin. Tyt­ti Ta­ka­nen ker­too tie­dus­tel­leen­sa Po­rin kau­pun­gil­ta, voi­si­ko yri­tys ra­ken­taa uu­det ti­lat omal­le maal­leen.

– Sil­le ei näy­tet­ty vih­re­ää va­loa. Kau­pun­ki ha­lu­si oh­ja­ta mei­dät muu­al­le, te­ol­li­suu­sa­lu­eel­le. En miel­lä mei­tä teh­taak­si ja nämä Rei­kon ti­luk­set ovat osa brän­di­äm­me, jo­ten luo­vuin hank­kees­ta laa­jen­taa Po­ris­sa ai­na­kin täl­lä het­kel­lä. Kat­se tu­le­vai­suu­des­sa saat­taa kui­ten­kin har­hail­la naa­pu­ri­kun­tiin­kin. Olin jo ol­lut yh­tey­des­sä Ely-kes­kuk­seen ja Fin­n­ve­raan, jois­ta sain hy­vää pa­lau­tet­ta ja vih­re­ää va­loa. Har­mi, et­tä omal­le maal­le ei laa­jen­ta­mi­nen on­nis­tu­nut.

San­na Jääs­ke­läi­nen