Aurinkopaneeleita hankkiessa on syytä huolehtia, että asennuksesta saa käteensä myös tarvittavat dokumentit
Käyttöönottotarkastuspöytäkirja kertoo hyvästä aurinkopaneeliasennuksesta, opastaa Samkin lehtori Marko Ylinen.
Pauliina Vilpakka
Samkin lehtorin ja sähkötöiden johtajan Marko Ylisen työhön kuuluu jakaa kuluttajille tietoa aurinkosähköstä. Yleisön suhtautuminen aiheeseen on edelleen positiivista ja kiinnostunutta, vaikka aurinkopaneelien supersuosio on jo rauhoittunut vuodesta 2022. Sähkökriisin aikana niiden kysyntä pomppasi hetkellisesti jopa noin kuusinkertaiseksi. Tuolloin myös asennuksia tekevien yritysten joukko oli kirjavaa, eikä suinkaan kaikilla ollut aiheesta paljoa kokemusta. Vuosi vuodelta asennusten taso on kuitenkin parantunut. Julkisuudessa on viime aikoina käyty keskustelua myös aurinkopaneelien turvallisuudesta. Siihen Ylinen vastaa:
– Kunhan suunnittelu ja asennus käyttöönottotarkastuksineen on oikein tehty, aurinkosähköjärjestelmä on aivan yhtä turvallinen kuin mikä tahansa muukin sähkölaite.
Ylinen toimii projektipäällikkönä Samkin Auriski -hankkeessa, jossa käytiin läpi 60 aurinkopaneeliasennusta Satakunnassa ja Pirkanmaalla. Hän kertoo, että nykyään asennukset ovat pääosin hyvin tehtyjä. Pahimpien sudenkuoppien välttämiseksi Ylinen haluaa kuitenkin antaa kuluttajille muutaman ohjeen urakoitsijan valintaan:
– Ensimmäiseksi, tarkista TUKES:n sivuilta, että valittu urakoitsija löytyy sähköurakoitsijarekisteristä. Toiseksi, kysy urakoitsijalta referenssiasiakkaita, joille urakoita on tehty.
Kun aurinkopaneelien suunnittelu ja asennus käyttöönottotarkastuksineen on oikein tehty, aurinkosähköjärjestelmä on aivan yhtä turvallinen kuin mikä tahansa muukin sähkölaite, kertoo Ylinen.
Kolmas ja kaikkein tärkein asia Ylisen mukaan on huolehtia siitä, että urakan päätteeksi saa käteensä lain edellyttämän käyttöönottotarkastuspöytäkirjan ja muut dokumentit. Hän kertoo, että käyttöönottotarkastuspöytäkirja puuttuu jopa 30 prosentissa urakoista.
– Käyttöönottotarkastuspöytäkirja kertoo, että on tehty hyvä ja turvallinen asennus. Jos vikoja on, käyttöönottotarkastuksessa ne yleensä ilmenevät. Pöytäkirja on myös todiste siitä, että työn on suorittanut sähköpätevyydet ja -luvat omaava urakoitsija.
Vuosikymmenten aikana Ylinen on puhunut aurinkosähköstä lukemattomissa tilaisuuksissa ja vastaillut ihmisten kysymyksiin. Moni kuluttaja pohtii edelleen aurinkosähkön kannattavuutta Suomen olosuhteissa.
– Auringonvalo riittää varsin mainiosti. Jos ajatellaan auringonsäteilytehokkuutta, meillä on melkein vastaavat olosuhteet Suomessa ja varsinkin täällä Länsirannikolla, kuin Pohjois-Saksassa, Ylinen vastaa.
Useimmiten aurinkopaneelit sijoitetaan katolle, mutta muuallekin niitä voi asentaa, esimerkiksi maahan tai seinään. Aurinkopaneeli on nykyään sen verran edullista, että siitä voi rakentaa vaikka pätkän aitaa tontilleen. Oleellista on, miten paneelit saa parhaiten kohdistettua aurinkoon. Varjoisa, puiden ympäröimä talo onkin niitä harvoja tapauksia, jolloin aurinkopaneeleiden hankinta ei välttämättä kannata, sillä varjossa niiden tuotanto on pientä.
Samkin viereisellä parkkialueella sijaitseva Träkkeri laskee auringon sijainnin ja kääntää paneelit sen suuntaan.
Paljonko omalla aurinkovoimalalla voi sähkölaskua pienentää, riippuu monesta asiasta.
– Ihan yksinkertaista vastausta ei tähän ole. Asiaan vaikuttaa muun muassa, minkä kokoinen aurinkosähköjärjestelmä on, ja miten sähköä käytetään kiinteistössä. Jos aurinkosähkö pystytään hyödyntämään niin, että sillä korvataan isossa määrin ostosähköä, kannattavuus nousee.
Tilanne on toisenlainen, jos esimerkiksi parhaimpaan aurinkosähköaikaan kiinteistössä käytetään vain vähän sähköä. Silloin ylituotanto menee myytäväksi verkkoyhtiölle. Ja koska esimerkiksi viime vuonna kesäaikaan pörssisähkön hinta oli alhainen, ylituotannon rahallinen hyöty oli pientä.
Kooltaan oma aurinkovoimala on järkevintä mitoittaa oman kulutuksen mukaan. Verkkoyhtiö asettaa raamit, kuinka ison aurinkosähköjärjestelmän kiinteistöön voi asentaa. Jokainen aurinkosähköjärjestelmä täytyy hyväksyttää verkkoyhtiöllä.
– Kyseessä on kuitenkin sähkön tuotantolaitos, vaikkakin pienimuotoinen.