Levoton Tuhkimo -elokuva on suuri tapaus Porille ja ohjaajalle itselleen
Ohjaaja Mari Rantasila nautti, kun pääsi sukeltamaan nuoruutensa Porin maailmaan.
Sanna Jääskeläinen
Porin Promenadikeskuksessa sai viime viikon keskiviikkona maailman ensi-iltansa Levoton Tuhkimo -elokuva. Se kertoo muusikko Pertti Neumannin elämästä: miltä pohjalta syntyi hänen luotsaamansa Dingo-yhtye 1980-luvulla, miten hänen taustansa vaikutti Dingon nousuun ja tuhoon ja millaista elämä oli sen jälkeen, kun bändi hajosi. Myös sukupolvien kohtaaminen ja Pori ovat vahvasti mukana elokuvassa.
Elokuvan ohjaaja Mari Rantasila luonnehtii elokuvaa suureksi tapaukseksi Porille ja myös hänelle itselleen. Kaupunki näkyy ja kuuluu elokuvassa monin tavoin, musiikkina, murteena ja tuttuina paikkoina 1980-luvun asuun lavastettuina.
Rantasilalle elokuvan tekeminen oli samalla sukellus omaan nuoruuteen. Hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1981 ja muutti sen jälkeen pois Porista, mutta oli kaupungissa vielä elokuvan tapahtumien alkuaikoina ja tietenkin seurasi oman kaupungin yhtyeen uraa. Dingo julkaisi esikoisalbuminsa vuonna 1984.
Rantasila muistelee 1980-luvun alun nuorisokulttuuria lämmöllä.
– Porin kaupunki suhtautui todella myönteisesti nuorisokulttuuria kohtaan, mikä mahdollisti paljon. Olin esimerkiksi mukana valtaamassa taloa Valtakadulla ja kun se osoittautui hyvin huonokuntoiseksi, kaupunki antoi nuorien käyttöön Anniksen, hän kertoo.
Porin nuoret tiesivät ja tunsivat toisensa. Elokuvassa on kohtaus Rockin SM-kisoista, joissa esiintyi Neumannin aiempi kokoonpano SIR 59 – myös Rantasila oli oikeassa elämässä paikalla.
– Henkilökohtaisesti tunsin Dingon jäsenistä nyt jo edesmenneen Pepe Laaksosen, sillä hänen veljensä Jippo oli luokallani ja hengasimme paljon kolmestaan.
Myös elokuvan käsikirjoittaja Hanna Leivonniemi on lähtöisin Porista. Hän on Rantasilaa nuorempi ja oli osa sitä tyttöjoukkoa, joka vietti aikaa Neumannin kotitalon rappukäytävässä toivoen näkevänsä pilkahduksen idolistaan. Kaksikon käsissä syntyi tarina, josta voi hengittää kasari-Porin tunnelmaa.
– Nuoruuden Poriin liittyy niin isoja tunteita, että uskon niiden siirtyneen elokuvaan elämän tuntuna sekä henkisesti että fyysisesti, Rantasila sanoo.
Hän luonnehtii Levoton Tuhkimo -elokuvaa draama-elämänkerraksi, jossa on paljon musiikkia.
– Elokuvassa on tositapahtumien lisäksi jotain keksittyä ja osa tosielämän henkilöistä on jätetty pois. Halusimme keskittyä henkilöihin, jotka vievät tarinan pääteemoja eteenpäin. Elokuva ei ole musikaali, vaikka siinä soi paljon musiikki. Lisäksi käytimme paljon ja villisti arkistomateriaalia, Rantasila luonnehtii.
Elokuva sai alkunsa tuotantoyhtiön ideasta. Rantasila pyydettiin mukaan vuonna 2022, jolloin Leivonniemellä oli jo käsikirjoituksesta versio – Rantasilan iloksi hyvällä Porin murteella kirjoitettu. Kaksikko jatkoi yhdessä käsikirjoituksen muokkaamista, rahoitus saatiin ja alkoi pitkä harjoitusjakso.
Ohjaaja sanoo olevansa todella ylpeä taiteellisesta ryhmästä, joka elokuvaa oli tekemässä. Erityiskiitokset saavat nuoret näyttelijät, jotka harjoittelivat roolinsa perinpohjaisesti. Katsoja tunnistaa heistä Dingon jäsenten tutut ilmeet ja eleet. Nuorta Neumannia esittää Saku Taittonen.
Nuorta Pertti Neumannia esittää elokuvassa Saku Taittonen.
Elokuvan ensi-ilta yleisölle on joulupäivänä. Rantasila toivoo, että vanhemmat ja nuoret lähtisivät yhdessä elokuviin, sillä Levoton Tuhkimo tarjoaa paitsi viihdettä, myös keskustelun aihetta vaikkapa siitä, miten kasvatus ja perheenjäsenien välinen dynamiikka ovat muuttuneet 40 vuodessa. Onhan yksi elokuvan kantavista teemoista isän suhde poikaansa.
– Uskon, että elokuva toimii perheleffana. Sukupolvien erojen lisäksi se näyttää, miten hyvä musiikki kestää aikaa! On myös herkullista muistella vaikkapa sitä, miten tärkeä tv-ohjelma Levyraati oli, kaikki katsoivat sitä. Sen kaltainen yhteisöllisyys, koko perheen yhteinen tekeminen, voisi tehdä hyvää myös tänä päivänä.
Ohjaaja, näyttelijä, muusikko Mari Rantasila on myös Porin kulttuurilähettiläs ja pitää aina kaupungin lippua korkealla. Hän toivoo, että myönteisyys nuorisokulttuuria kohtaan säilyisi kaupungissa, sillä se voi poikia niin paljon.
Seuraavista elokuvaprojekteistaan Rantasila ei vielä kerro, sillä hän odottaa päätöksiä niiden toteutumisesta. Hänet nähdään näyttelijänä raumalaislähtöisen Lauri-Matti Parppein elokuvassa Jossain on valo joka ei sammu sekä Sunnuntailounas-sarjan viidennellä kaudella, joka tulee ulos ensi vuoden lopulla. Lisäksi Rantasila opettaa Aalto-yliopistossa ja Helsingin Teatteriakatemiassa ja laulaa Lasten laulavat tiedekysymykset -konserttikiertueella.